Katettu Atriumpiha

Heippa! Viherhuoneista ja talvipuutarhoista on jo keskusteluja, mutta kun en ole ihan varma, että onko tämä meidän tuleva atriumpihamme niistä kumpikaan, niin hullunrohkeana avaan uuden keskustelun.

Eli talomme laajennuksen seurauksena kiinteistömme keskelle jää n. 4,5 mx7,5m kokoeinen atriumpiha. Pihan ympärillä tulee olemaan lämpimien tilojen seinät, eli ikkunoita sivulla ei ole, mutta ainakin eristykset ovat kunnossa. Lattia sen sijaan on jo tällä hetkellä (nyt sellaisena oleskelupihana/pationa) ihan vaan maapohja, jossa betonilaatat, seinustoilla kukkapenkit.

Tila tullaan nyt keväällä kattamaan valokatteella, vaatimuksena paras mahdollinen kestävyys ja valonläpäisy. Sen kummempia eristeitä kattoon ei tule, kunhan vaan sen verran tiiviiksi sen rakennamme, että uskallamme kesäaikaan pitää undulaatteja siellä irti (hyönteisverkot tuuletusräppänöihin). Piha-alue on melkoisen varjoisa.

Nyt kysymys kuuluukin, että mitäs ihmettä tuollaiseen tilaan laittaisi kasvamaan. Elelemme nelosvyöhykkeellä, eli talvella on myös paukkupakkasia (nykyään tosin hyvin harvoin), mutta tuon tilan lämpimyydestä en sitten osaa sanoa. Mitään lämmitysjärjestelmiä emme kai sinne hanki, tosin itse vähän suunnittelin jotain terassilämmitintä istuinryhmän luokse. Näkymä tilaan avautuu sisältä suoraan olohuoneesta, eli toivoisin siellä olevan ympäri vuoden jotain vihreää. Havukasvit ja alppiruusut ovat käyneet mielessä, mutta mitenköhän ne sitten tykkäävät kesällä, kun tila on kuitenkin melkoisen lämmin ja kostea, siis varmaankin melkoinen kasvihuone...

Ankeita seiniä haluaisin peittämään jotain nopeakasvuista köynnöstä. Ainavihreää ei taida olla, mutta ehkä jotain muuta näyttävää.

Haaveissa on, että kunhan nyt sitten yhden talven seurailen sitä, kuinka lämpöisenä tila talvella pysyy, kokeilla esim. bambua, kuitupalmua ja jotain muuta hieman "eksoottisempaa".

Eli tässä olisi sitten vielä pari kysymystä tämän pitkän pohjustuksen jälkeen:

-Mitenköhän tuo tila tulee reagoimaan kun siitä tulee katettu umpipiha? Luntahan ei sen jälkeen (ei sitä kyllä nytkään kauheasti ole) kasvien suojana ole, joten paleltuuko siellä sitten kaikki? Onko pakko miettiä jotain lämmityssysteemiä?

- Mitä ainavihreää sinne voisi istuttaa? Mitä muuta kannattaisi tuollaisessa tilassa kokoeilla?

- Piteneekö tuollaisessa tilassa siellä jo nyt olevien (kotkansiipisaniainen esimerkiksi) kasvukausi?


Kiitän kovasti neuvoista ja vastauksista :)

Atriumpiha-asiaa pohtiva nimim. J3006…jne…, kävisitkö laittamassa itsellesi aivan kunnon nimimerkin. Meillä kaikilla sellainen on, jos olet huomannut. Se helpottaa keskustelemista ja yhteydenottoja Sen voit lisätä itsellesi tuolla "oma profiili"-kohdassa. Samassa paikassa voisit laittaa itsellesi näkyviin myös kasvuvyöhykkeen jolla vaikutat, sekä paikkakunnan. Nämä tiedot ovat tarpeen jos esim. pohditaan sinun pihaasi sopivia kasveja… Espoossa viihtyvät erilaiset kasvit kuin Rovaniemellä . Ja sen jälkeen tervetuloa tänne keskustelemaan

Mietin voisiko atriumpihan vaihtaa sisäpihaksi tai oleskelupihaksi, kun se olisi tutumpi sana suomalaiseen suuhun?



Jos siihen laittaa katteeksi kestävän valokatteen, minne siitä talvella menee lumi? Sinne ei voi mennä lapiolla lähellekään kun muuten niiden kiinnikkeet napsuvat irti. Jos taas ei saa lunta pois, se on huisin pimeä alue. Voisiko siihen teettää paksusta lasista tornimaisen katoksen? Tornin keskellä voisi olla savupiippu ja sen alapuolella vaikka kamina kylmimpiä pakkasia varten. Voisiko talon kattoon laittaa pienet aurinkopaneelit jotka pitäisivät ilman talvella lähempänä nollaa?

Moi! Kiitos Nuu huomiosta. En tajunnut, ettei tuo nimimerkki tullut automaattisesti kirjautumisnimen mukaan. Korjasin asian.

Tuosta katosta (tarleenalle) sen verran, että kyselin asiasta muutamilta alan tyypeiltä, he suosittelivat nimenomaan tuollaista muovista valokatetta. On kuulemma jopa kestävämpää kuin lasi. Katosta tulee “pyramidimainen” tai sitten perus harjakatto. Lumet valuvat asunrakennusten katolle ja siitä sitten alas. Eli tuo puoli on mietitty.

Mainitsemasi aurinkopaneelit alkoivat kiinnostaa kovin. Täytyykin tutkia asiaa…

Juttelin mieheni kanssa ja hän olikin just sopivasti tutkaillut eri kattomateriaalivaihtoehtoja. Jokin kennolevysysteemi on vissiin lämpöeristettyä, jolloin jollain lämmityslaitteella voisi tuon tilan minimilämpötilan pitää noin viidessä plus asteessa. Käsittääkseni tuollaisessa lämpötilassa voisikin jo miettiä esimerkiksi välimeren kasvillisuutta? Tuossa piha-alueella on jo nyt valmiina pieni maahan kaivettu suihkuallas (n. 40cmx40cm), jos sen jättäisi siihen, eikä vesi siis pääsisi jäätymään, niin sinnehän tulisi mukava mikroilmasto? Näin ollen, pitäisköhän sieltä sitten nykyiset kasvit (saniaista, alppiruusu ja joitain muita varjon perennoja) kaivaa pois? Saniainen voisi olla ainoa, joka tuolla viihtyisi, toisaalta niiden kasvupaikoilla olisi aika ruma aukko talvella.

Minulle tuli heti mieleen viiniköynnös kipuamaan seiniä ja kattoa. Kai siksi, että sellaista itse haluan :slight_smile: Tuo minimi +5 astetta varmaan senkin mahdollistaisi?

En meinannut saada viime yönä unta, kun tajusin illalla, että mikä tuohon on tulossa :slight_smile: Tutkailinkin englannin kielisiä nettisivustoja viileiden viherhuoneiden kasveista ja melkoisen mielenkiintoiselta näyttää se kasvivalikoima, josta tuollaiseen +5 tilaankin voi jo kokeilla. Periaatteessahan se vastaa esimerkiksi Pohjoisen Kreikan ilmastoa. No, kun en mikään asiantuntija ole, niin mietinkin, että kun tarkoituksena ei kuitenkaan ole järjestää sinne massiivisia lisävalojärjestelmiä, niin kuinka tuollaiset talvisateisiin tottuneet kasvit tarvitsevat ensinnäkin valoa ja pitääkö niille järjestää sitä “sadetta” muuten kuin kastelukannusta?



Lämmitystä varten ajateltiin hankkia kesämökeille tarkoitetun kaasu/infrapunalämmittimen. Sitten mietin, että kun olen viherkasveille käyttänyt luonnonvaloa tuplaamaan peilejä, niin jos syksyllä hankkisi suuria peilejä seinille kasvien taakse, niin toimisikohan lisävaloina?



Viiniköynnös tuli minullakin ihan ensimmäisenä mieleen. Varmin olisi varmaan ihan se Zilga? Mutta sitten mietin myös, että mitenköhän bougainvilleat tuollaisissa olosuhteissa viihtyisivät? Samoin kiinanruusua pohdiskelin. Just on sopivasti molempia kevätleikkauksen jäljiltä juurtumassa… Ja sitten on nuo kaktukset, mehikasveja ja yuccaa…

Edelleen pohdin myöskin havukasvien ja rodojen viihtymistä tuollaisessa tilassa… talvellahan varmaan ok, mutta kesällä?

Kuinka korkeasta tilasta on kysymys? Täytyy varmaan muistaa että jos isoin valonlähde on ylhäällä, kaikki kasvava pyrkii sinne ja kasvuvauhti voi olla lämpimämmässä nopeampi kuin viileäss luonnossa tuulen armoilla. Viiniköynnös tarvinnee tukea jota myöten kiipeää ja sekin pitäisi laittaa sinne hyvissä ajoin. Kesällä kaikella saattaa olla tukalat olot jos ei ole hyvää tuuletusta.



Kasvihuonelinkeistä voi saada vinkkejä ja Hoyabellan kivasta “lisähuoneesta” josta löytyy keskusteluja siellä täällä.



Huhuilen Hoyabellaa mukaan miettimään, huhuu!!!

Tilasta tulee 3-4 metriä korkea.

… eli kun kasvit eivät saa sivulta valoa, niin onko vaarana, että niistä tulee pitkiä, taivasta tavoittelevia ruikeloita? Ja talviaikaan sitten… ainakin pohjakasvillisuus voi jäädä todella vähälle valolle…



Tuohon tilaan ajattelimme laittaa kattoon pari kunnollista tuuletusluukkua ja lisäksi tilassa on ovi ulos (oven ympärille meisin tehdä pienen pergolan, johon ohjaisin viiniköynnöksen kasvamaan) ja ovi sisälle asuintiloihin.



Aaagh… ajatuksena tuntui niin hyvältä, muta käytännössä huomattavasti monimutkaisemmalta. Ja minä kun jo kerkesin istuttaa vaikka mitä siemeniä itämään kuvitella itseni kesällä istumassa omassa terraariossani banaanien ja oliivipuiden katveessa viiniä (tietysti sen oman viiniköynnöksen rypäleistä tehtyä) juoden. :smiley:

Oi mikä ihana paikka sinulle onkaan sinne tulossa! Ja kylvä vaan niitä siemeniä. Eihän kasvien menestymisestä koskaan varmuudella tiedä, kuin kokeilemalla. Haaveet tekevät elämisestä paljon mukavampaa :slight_smile:

Kuulostaa tosi ihanalta tuo tila, piti sanomani ihan ensin - olisin ihan täpinöissäni, jos saisin sellaista suunnitella

Joudut kyllä varmaan toimimaan edelläkävijänä ja kokeilijana tilasi suhteen - toisaalta se saattaa silti muodostua ihan viherhuoneen tyyppiseksi, jos lämpötila pysyy plussalla koko vuoden.

Valoahan tulee katon kautta enemmän kuin sivulaseista joka tapauksessa, joten luulisi ettei sen puute tule olemaan ongelma.

Lintujen vapaana pitäminen saattaa olla ongelmallista, sillä luulen, että kuumiksi kesäpäiviksi pitäisi kattoon saada automaattiset luukunavaajat tai joudutte käyttämään jäähdytintä siellä. Tiiliseinät vielä varastoivat lämpöä niin, että yölläkään ei juuri jäähdy.

Toisaalta sinnehän saisi linnuille tehtyä kunnon suuren häkin sinne tai voisi virittää verkon ylös niin etteivät tirpat karkaa?

Heino on tämäkin. Vaan minuun iski ajatus, että mitä sitten kun neulasia tippuu niin, että ropina käy tähän kauniille soralle. On meinaan vaikea pitää noin puhtaana ja kauniina. Tai sitten se vaatii neuroottista neulojen nyppymistä....

Kaunis on, lämmin ja suojainen Fritalliat on somia. Neulaset varmaan poimii palvelusväki tai sitten sellainen puhallinimuri kovalla metililillä ja pauhulla.

Mahtavan näköinen terassi. Sellaisen kun saisis omaan pihaan rakentaa : )