(Perennat)
Keltamajavankaali aloittelee kukintaa
(Perennat)
Keltamajavankaali aloittelee kukintaa
Toinenkin kuva
"Keltsi"
WAUTSi, kuinka upea kukka , leviääkö se kovin ? Myydäänkö sitä puutarhoilla ?
Eikös tuo ole yksi niistä rehuista, joihin ympäristökeskus on jossakin puuttunut? Vielä joskus hommaan omallekin pihallekin, jahka sen kosteikon perustan!
Minäkin haluaisin tuollaisen jokirantaan ja lupaan pyhästi katkoa kukkineet kukkavarret. Mistähän saisi taimia?
Samaa utelen minäkin! Aina sitä sen verran saa vesikuoppaa tehtyä pihalle että tuollaisen saisi. Sehän on kuin kalla (lempparini)!
taimia myytävänä aikin kauhajoella koivuniemen puutarhalla… =O)
Haitallinen vieraslaji tämäkin
Yritin ettii eilen tätä ketjuu haulla, nyky haku on ihan paska
Jos vertaa vuosien takaisiin hakuihin.
On siin Junnolalla kova työ, repii noi ylös…
Ei toi Majavankaali ole Suomessa läheskään niin paha kuin Lupiini tai kurtturuusu. Etelämmässä eurooppaa toi Maavankaali on pahempi.
Noi oisi must helpompi hävittää roundupilla, kuin kaivaa ylös yksitellen.
EU listasi Punakorvakilpikonnan haittaeläimeksi, suomessa se hikisesti selviäisi talven yli luonnossa.
Ei taida nykyinen roundup tehota kasveihin kun se ei enää sisällä glyfosaattia.
Round uppii voi laittaa ämpäriin tms. Ja kumikäsineet käteen, sit kastaa ne käsineet myrkkyveteen, ja vetelee lehtiipitkin… Eräs sai pihalraan Vuohenputket pois
Keltamajavankaali, Lysichiton americanus
EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji
Keltamajavankaali on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.
Vesipuutarhoista tuttu, vehkakasveihin kuuluva keltamajavankaali on monivuotinen, näyttävä ja suurikokoinen märkien paikkojen kasvi. Kasvi tuottaa hyvin itävää siementä, jotka leviävät virtaavan veden mukana.
Kasvupaikkojensa suhteen keltamajavankaali on vaatimaton. Se viihtyy monenlaisilla kosteilla ja märillä paikoilla, kuten soilla, järvien ja lampien rannoilla sekä puronvarsilla. Kasvualustaksi kelpaa sekä hiekka- että savimaa. Majavankaali viihtyy myös sekä varjossa että auringonpaisteessa. Lisäksi se kestää hyvin jopa –15 asteen pakkasia. Kookkaana ja voimakkaana kilpailijana se muodostaa laajoja ja tiiviitä kasvustoja peittäen alleen ja tukahduttaen kosteikon alkuperäisen kasvillisuuden
Keltamajavankaalin lyhytruotiset, soikeanmuotoiset, ehytlaitaiset, kiiltävät lehdet ovat tyvellä ruusukkeena. Keskikesällä kasvin lehdet ovat yli metrin mittaisia ja yksittäinen ruusuke voi peittää alleen neliömetrin alan. Kukinto kehittyy keväällä ennen lehtiä ja sitä ympäröi kookas (10-35 cm), vehkakasveille tyypillinen kirkkaankeltainen suojuslehti. Keltamajavankaalilla on voimakas, haisunäätää muistuttava tuoksu.
Torjuntakeinot
Keltamajavankaalin siemenet voivat levitä myös puutarhajätteen mukana. Ne saattavat säilyä itävinä useiden vuosien ajan. Luonnossa havaitut keltamajavankaaliyksilöt voi hävittää kitkemällä ne juurineen maasta. Pienet yksilöt irtoavat helposti käsin, mutta jo parivuotiaat ovat tiukasti juurtuneita ja vaativat irrotukseen työkalun. Kukinnot on syytä katkaista sekä pihoilla että luonnossa viimeistään kukinnan lopulla toukokuussa, ennen siementen kypsymistä, jotta leviäminen estetään.