Kohopenkki

Kohopenkin tekemisestä ja sen eduista erilaisissa oloissa voinemme vaikka tässä otsikossa praatailla

Vaikka jonkun mielestä voi tuntua omituiselle, että kohopenkistä on hyötyä myös hiekkaharjulla, todistan kyllä, että jos maa on halutussa istutusalueen kohdassa hyvin täynnä esim. männyn juuria, on kohopenkki äärettömän paljon helpompaa rakentaa kuin yrittää löytää juurten seasta riittävästi istutuspaikkoja.

Ensimmäisen kohopenkin rakensin talon takapihan puolelle, missä on hieman jyrkemmin alaspäin lähtevä loivan rinteen rajakohta. Alkuperäiset kanervakasvustot olivat tuhoutuneet lasten leikeissä ja koirankopin paikalla.

Siellä huonoimmalla ja rumimmalla pihan alueella pidin monia vuosia avokompostia ja tuon kompostin sekä pienen traktorilastillisen ostoturvemultaa (neljä jättisäkkiä juolavehnän juuria tuli mukana ilman säkkejä) lopulta kärräsin hyvin pitkäksi valliksi siten, että kaksi suurta mäntyä jäi vallin sivureunamalle. Muotoilu oli aika haasteellista, koska piti ottaa huomioon niin moneen suuntaan laskeva pihan yleismuoto ja ainekset tottakai loppuivat kesken loppupäätä kohti mennessäni.

Tuolle syntyneelle mullokselle hankin ja siirtelin sitten mm. marjatuomipihlajat, pari syreeniä, kotakuusaman, mongolianvaahteran, marjapensaan alkuja, pari pensashanhikkia, sormivaleangervoita, puutarhamansikoita, pari pionia, arovuokkoja, syysmaksaruohoja, varjorikkoja ja mitähän lie siellä vielä jotain muutakin...

Yllättäen tuo kohopenkki kuivalla hiekkamaalla, toinen pää hyvin aurinkoisena, toinen pää puolivarjoisena, on ollut ihan kunniakas menestys, vaikka se jo aiheena sotii kaikkea järkeä vastaan.

Kohopenkin talon kohdan alueen sain samalla muotoiltua suurin piirtein aika tasaiseksi, vaikka sekin toki viettää ainakin kahteen suuntaan alaspäin. Kuvassa ei näy puolet kohopenkissä oikealle päin, sille alueelle suunnittelen tekeväni tänä kesänä aineksen lisäämistä ja kasvien siirtoa.





Alkuperäinen kirjoittaja: Sand

Kaikkein paksuin raaka-ainekerrostuma on tässä aurinkoisimmassa kohdassa ja siitä huolimatta penkin lopullinen pinnan taso on melkoisen tasainen tuolta sisäkurvin kautta katsottuna. (Kuva on vuodelta 2006)




Tässä kohdassa taas maan alla on viiden hengen teltan kokoinen kivi. Suoraan nurmikolle mätin ensin haravoimiani lehtiä ja sen päälle kompostimultaa. Nyt siinä on ihan kiva kasvatuspaikka kaikenmoisille yritelmilleni.

Tämä kuva on vuodentakaisesta keväästä, kun mullos on tullut esiin lumen alta.




Hei kohopenkkiläiset!

Meillä on tontin reunalla tuollainen komistus! Eli julmettu risu-lehti-tuhka-purukasa tuon pensaan keskellä. (Äh, nyt katosi pensaan nimi, se mikä tekee niitä valkoisia marjoja...) Ilmeisesti edellinen asukas on kaikki haravointi- ja pensaanleikkuujätteet sinne kasannut ja itse ollaan nyt parin vuoden ajan kärrätty kaikki sellainen karkeampi piharisu, kivi, hiekka ja sahanpuru sekä tulipesän tuhkat ja kaikki sellainen mitä ei lehtikompostiinkaan voi laittaa tai mahdu. Tiedän, että siellä kasan keskellä on muhevaa tavaraa johon ei vaan pääse käsiksi kun on sitä risua niin paljon!

Funtsin sitten, että siinähän olkin kohopenkin paikka, vai mitä?! Ideaa pukkaa päästä, mutta miten olisi järkevintä edetä? Miulla on kasa melko rikkaista peltomultaa ja sitä ajattelin kärrätä seuraavaksi kerrokseksi. Jotain laadukkaampaa sen päälle kenties ja sitten taimia tökkimään, köynnös- ja pensaskrassia kenties kiipeämään ja tursuamaan.... Kurpitsan taimiakin on liikaa. Ja laiskana en viitsisi oikein kastellakaan liikoja niin joko purua katteeksi tai jopa multasäkin muovia.

Kuulostaako ihan kahjolta idealta? (*menee ikkunaan tuijottamaan sateen läpi risukasaa...*)

Lisätarkennus: Tuo oikeassa reunassa makaava risukko on on pensashanhikin oksat kun leikkasin ränsistyneet pensaat alas. Pitänee pätkiä nekin pieniksi tuonne ''risulinnaan''. Jos tän kesän kokeilut onnistuvat joten kuten, niin saatan jopa joitain perennoita uskaltautua ensi vuonna sinne kukkulalle istuttaa.

Onko sinulla, Sandi, mitään uutta tälle keväälle noihin siun kohopenkkeihin? Olisi kiva nähdä uuden kevään kasvustoa.

Jos teillä TuikiTätönen on oksasilppuria ja jaksat jurnuttaa, niin päällimmäiset ja ei-lahonneet oksat voisi ehkä hakettaa? Näin saisit katetta muualle puutarhaan ja alta paljastuis sitä jo lahonneempaa ainesta kohopenkin pohjaksi (korjailkaa kokeneemmat jos kuulostaa hassultasilmän isku)

Me viime vuonna ostettiin "honkkarista" oksasilppuri ja saatiin hyvää puuhaketta moneen paikkaan. Hyvin toimi vekotin vaikka sieltä edullisemmasta päästä ostettiinkinsilmän isku


Alkuperäinen kirjoittaja: Kaarina*

Kohopenkkiaiheessa olikin ihan jo virinnyt juttua! Kiva juttu.

TuikiTätösellä on varmasti siinä orgaanisten jätteiden paikalla valtavan hyvää maa-ainesta kaiken vielä kovana säilyneen puuaineksen alla ja seassa. Kyllä minun mielestäni parasta on ottaa ja pitää sen verran talkoita, että vetäisitte kaikki liian isot karahkat odottamaan muuta (kuten grillausta tai hakettamista) ja jäljellejäänyt keko ehkä kannattaa käydä hyvin karkein ottein vielä läpi vaikka talikon kanssa. Samalla tulee huomattua mahdolliset yhteen paikkaan kipatut tuhkat sekä mahdolliset väärät materiaalit, kuten metalli, lasi ja muovi.

Jos siltä tuntuu, että jäljelle jää hyvää multaa jo saman tien niin siinähän on sitten valmis istutusalue

Minulla tuo kuvassa lehtiläjää muistuttava penkki on jo viime kesän ollut istutuskäytössä ja tänä keväänä aloittamani tallauspenkki vaan olla möllöttää ja odottaa päälleen jotain vihreää kesemmällä.

Kiitos kovasti vinkkilöistä! Mutta, mutta...

Syksyllä yritin penkoa tuota kasaa, jotta saisin kompostia mansikkamaan pohjaksi ja muuallekin, niin huomasin etten tosiaankaan ala enempää seulomaan tuota läjää! (Ehkä sitten eläkkeellä otan urakaksi...)  Muhevaa kamaa näytti siellä olevan, mutta ne monen metrin pituiset risunkäkkyrät! Risu- ja keppikasoja on jo valmiiksi odottamassa pitkin tonttia grillikautta tai pätkimistä uuniin...  Helpoimmalla meinaan siis päästä. Olkoot maholliset epäorgaaniset jätökset siellä kätköissä. En ihan vihanneksia siellä aio kuitenkaan kasvattaa. Paitsi sitä kurpitsaa kokeeksi. Ei kai edes kuki tuolla varjoisassa...

Olen nyt tökkinyt pitkää keppiä (himpun verran madaltui keppikasa) sinne risulinnan reunoille, elävän pensaikon sisäpuolelle ja punonut pajuaitatyylillä(?) sitä hanhikin leikattua risukkoa (näin niistä sitten päästiinkin). Ihan oma älynväläys lamppu... Jos siitä olisi jonkinmoiseksi reunaksi KOHOpenkilleni. Tuo on tosiaan ehottomasti korkein kohta meijän tontilla... Lopputulos ei ole oikein kaunis tai tasalaatuinen, mutta jokseenkin luonnonmukainen ja ympäristöönsä sulautuva.

Saas nähä mitä tästäkin projektista tulee. Jos tulee mitään...

Niin, oksasilppuria ollaan lainailtu naapurista (halvaksi tulee) ja ihana sillä on jurskuuttaa osia pieniksi. Syötän silppusille kuitenkin vain tuoretta tavaraa, vanhat levätköön rauhassa hautansa uumenissa... kukkanen

Pidä vaan tallaustalkoot. Kantapäillä kävely on hauskaa, kun paksut kostuneet ja vanhat karahkat murtuilevat.

Minä olen tähän pihaan erinäisiin paikkoihin muuten piilottanut känkyröitä, piikkisiä ruusun oksia sekä männyn ja koivun oksia mm. aikoinaan kasvimaalle syväpenkkimenetelmällä. (Se on se, että kaivetaan oikeasti lapiolla monttu, jonka pohjalle minun tapauksessani tungetaan kaikki se mahdoton, mitä ei saa pantua kompostiin, eikä viitsi polttaa pihanuotiossakaan. Päälle puolihuonoa ja melko raakaa kompostia, tallaus, pinnalle koristeeksi mullan näköistä kukkupääkuormaksi, joka painuu tosi vauhdilla littanaksi) Olen myös perustanut nurmikon levittämällä alimmaksi paksun maton männyn oksia sekä nurmimyttyjä ja taas päälle kompostia, tallaus, sekä kannolla pyöritys.)

Yksi hyvin syvä syväpenkki on kasvihuoneen hiekanottopiste, joka täytettiin jälleen noilla edelläkuvatun kaltaisilla. Sitä tallasi itse talon isäntä, kun minä olin sillä kannalla, etten ehkä pääse montusta pois.

Niin että ei aina tarvitse kirjoista katsoa ja tehdä täytekakkujanaurua

Juu, tuota tallaamista , ja ihan pomppimista, olen pyrkinytkin harrastamaan tuolla risukasan laella. Ihanasti raksuukin saappaan alla! Tuolla risukasain takavasemmalla häämöttää naapurin jättitrampoliini. Voitte arvata, miten oli naapurin muksujen naama kun yhessä hypittiin, hyö trampoliinilla ja mie naapurin täti risukasassain! Piti ihan kehaista, että on sitä meilläkin trampoliini.

Hehhehee! Eikä kukaan filmannut sitä kilpahyppelyänne tietenkään kieli ulkoa


Tässäpä uudempi kuva "trampoliinistani". Sisäänkäynti on tuolla oikealla puolella, josta seuraava kuva:


Risuista ja kepeistä olen sätöstellyt tuollaisia huoneita, ettei vallan valuisi sateen mukana mullat alaspois. Kasvualustaksi (tuon paikalla jo olleen risutöhnän päälle) haravoin yhden ojan lehdistä, kuskasin peltomultaa ja päällimmäiseksi kevyt kerros ihan kunnollista tietyn merkkistä, tietyn väristä pussimultaa. Tuo keskellä töröttävä koivu on jostain syystä säilynyt vuosia hengissä, vaikka tyven olettaisi jo olevan laho. Moottorisaha lienee hänen kohtalonsa tulevaisuudessa kuitenkin... Jotain olen jo istutellutkin tuolle ja siementä tökkinyt. Vähän kaikenlaista ei niin tarkasti suunnitellen... Suurta rehoitusta odottamaan jään...

Hei vähänkös mageen näköinen "kohopenkki" sulla TuikiTätönen! Mäkin omaan uuteen kukkapenkkiini eilen rakentelin yhden isomman kummun päälle "kivipenkin". Mehitähtiä ja muita kivikkokasveja joiden nimet eilen taimenvaihdossa jo unohtuinaurua. Seuraavaksi sitten kirsikkapuu ja muita istutuksia. Mä jo laitoin siitä toisen otsikon alle, kun nää vähän sekoittuu nämä aiheet täällä... Jahka homma etenee niin voin laittaa jotain kuvia tänkin otsikon alle.

Laittakaahan lisää kuvia jahka kesä ja hommat etenee!


Alkuperäinen kirjoittaja: Kaarina*

Ja hommahan etenee! En nyt tiedä kuuluiskos tämä miun projekti ees tänne kompostoinnin ja kohopenkkeilyn piiriin, mutta tänne laitan kuitenkin tämän operaation etenemisraporttia. Sopisi kai paremin tuonne "villit ideat" -otsikon alle. Tai sitten ihan oman kuvapalstan jos perustaisi...

Tässä kuitenkin tuoretta kuvaa salaisestta risulinnastani. Ensin kätköinen sivuprofiili:

ja sitten sieltä sisäänkäynnin puolelta:

Paljon on kylvetty ja paljon vielä kylvämättä. Siperian pitkäpalko van taisi mennä kirppojen suihin ja kovasti nakertavat krassejakin. Pöljä ostin vielä tuoksupieluksenkin siemeniä ja sittemmin luin, että pielus se onkin sitten vasta kirppojen gourmeeateria. En nyt tiijä viittiinkö niitä edes kylvää. Kylvän kuitenkin... Taimina jo kurkkii kosmoskukkaa, auringonkukkaa, pensaskrassia, kanariankrassia, tuoksuhernettä, maahumalaa ja jotain tuntemattomia yksilöitä naapureilta. Itämistä vartoovat vielä keltakakkara, kesäleimu, tavan herneja lisää pensaskrassia. Isompana siirrettyjä on iris (?) , sammalleimu, humala, suikeroalpi, ketoneilikka ja päivänkakkara. Intoonnuin jopa kurpitsan taimen laittamaan tuonne oikean puoleiseen keskimmäiseen loossiin. Hunajamelonikin siellä kokeiluluonteisesti istuu ja toivottavasti kiipeää. Oli taimia ylimääräisiä. Luulisi viihtyvän tuolla kompostoituvan kaman päällä. Tuossa ulkopuolella asuu sitten akuleija ja tuohon pölkyn puolelle/tilalle pitäisi keksiä jokin. Tyhjää tilaakin on jonkin verran ja silkkikukan ainakin ehtinen sinne kylvää. Tarttui siemenpussukka kaupassa taasen käteen... Voipi olla, että on ahasta noissa huoneissa vielä kesän myötä, mutta sitten harvennellaan (jahka raatsitaan).

Jatkoa seurannee...

 

Pakko palata korjaamaan: akileija, ei akuleija. Eikä hunajameloni ja kurpizza asu ees kimpassa, vaikka niin annoin kenties ymmärtää...

Syystöinä aloittelin nostamaan sekakasvustopenkkiä vähän korkeammalle. Hiekka syö näköjään multaa ja häkkikomposti ei näin kuumana kesänä ole murustellut puutarhajätettä mullaksi, joten kaivoin taas jumalattoman kuopan penkin paikalle (härkäpavut olivat jo edesmenneet) ja hautasin koko häkin sisällön parannettuna öh… kissan klimppimäisillä jätöksillä. Kai se sinne sotkeutuu, pensasaidanleikkausjätteiden sekaan? Epäilen, että tulee täräkät raparperit ensi vuonna.


Jollain palstalla tänä keväänä kehua retostin istuttaneeni yrtit isohkoihin saviruukkuihin ja kaivaneeni 1/5 osaa lukuunottamatta maahan, kohopenkkiin. Homma toimi hyvin! Ruukun laitojen sisälle oli helppo tähdätä kastelukannulla ja vesi ei päässyt hulahtamaan heti siihen hiekkaiseen pohjamaahat tai haihtunut kuumudesta väräjävään ilmaan. Suosittelen! Ensi vuonna taidan laajentaa tuota ideaani, penkin sisus kun luikertaa terijoenterroristin ja marja-aronian juuria jotka niin ikään veisivät voimia yrttiparoilta.

Jännää, ettei kohopenkistä ole halaistua sanaa tullut 6 vuoteen enkä minäkään ole turissut vaikka niitä pelkästään harrastan. Sanomalehtitekniikka on vaivaton, mutta mutta kun ei sitä multaa päälle vieläkään rajattomasti ole tarjota.

Kaivoin tönkkösaveen sängyn pituisen ja 110 cm leveän kuopan 20 cm syvyyteen, perunoita kasvatin rikkaruoho katteen allakesän paikalla, maa vähän pehmeni joten ei mahdoton kaivettava. Lautatavarasta rakennettiin parin laudan korkuinen reunuskin keväällä ettei viljelmä huku heinikoihin. Nyt kottikärryssä kuorma risuhaketta pohjalle menossa ja mietin uskaltaudunko iskemään risujen päälle juolavehnä savipaakkuja ja muuta vihreää juurineen. Taidan uskaltaa kun juuret jäävät syvälle. Järviruokoa suorana ja silputtuna, perennanvarsia, pietaryrttiä ja muuta vihreää korkeaa löytyy vielä ja kananpaksisangon loput. Huonoa ja huonoa huonompaa sekä tuoretta kompostiakin löytyy. Tämä ei ihan ole syväpenkki mutta vähän enemmän kuin kohopenkki. Luulisi multapatjan sängynmuotoiseen penkkiin kasvavan kun syksyn mittaan, lisäilen mitä kiinni saan.

Syväpenkkiä rakentelin tänään  ja kohopenkkipalstalle kirjuuttelen. Lehtokotiloiden ilmestyttyä en voi enää lehtikompostoria, sitä verkkomallista vihreää   käyttää, enkä täyttää. Syksyn lehdet haluan hyödyntää itse, en kuskata keräyspaikkaan, enkä halua ostaa  muovikompostoreja.

Kaivoin kuopan täytin pohjan lahokoivun kantomurskalla (ite kaivoin ja lapiolla silppusin laastipaljussa) , risuhakkeella, chilien ym varsilla ja juurilla, perennanvarsilla ja tähän asti kertyneillä pudonneilla lehdillä = kaadettiin tautinen hedelmäpuu ja lehdet varisi. Tallasin kasan, täytin komposti- ja pintamullalla. Nyt ei kotilot pesiydy mutta multaa syntyy ja keväällä istutan tai kylvän paikalle syötävää jotain.

Huomenna jatkan, 20 cm syvän poteron kaivan nopsaan mullat sivuun nostellen, oksia ja tavaraa löytyy. Lehtiä tulee paljon, silputtuna menee pieneen tilaan ja mullan alle. Perkasin aikaisemmin yhden kukkapenkinkin kaljuksi, sinnepä siis. Ja tämä on siis SYVÄPENKKI. Sopii kurpitsallekin.






.

Oon tässä kesän kuluessa rakennellut uutta kohopenkkiä perennoille. Sellasella kerroskakkusysteemillä tehnyt, materiaalit omalta maalta haalittu sen mukaan mitä saatavilla milloinkin oli.  Multalisä on säkeissä ostettu, yhteen välikerrokseen meni 8 säkkiä ja sitten taas ihan kaiken päälle lopuksi laitettiin ostettua säkkimultaa. 
Kesäkuussa alotettiin ja nyt elokuun alkupuolella lopetellaan ja pian pääsen helppoon työvaiheeseen eli  taimien istuttamisen.

Tervetuloa mukaan, tää ei oo mitään ydinfysiikkaa mut fyysistä hommaa on.

Alimmaiseksi maisemointikangas ja sen päälle mm. viimesyksyinen kuiva palamaton lehtikomposti ja ruohosilppua.

Sitten kerros risuja, keppejä ym. sellasta roskarompetta.
Ja viimevuotista tekeytynyttä puutarhakompostia

ja taas kaikenlaista vihreetä päälle. Ruohonleikkuusilppua meni kaikki mitä vaan irti saatiin.