Meillä on nyt ensimmäinen talvi Globe-kompostorin kanssa.Lasten kanssa vuorattin pömpeli lumella. On vain jäänyt iglukurssi käymättä ja jäin miettimään olisiko homman voinut tehdä jotenkin paremmin. Pömpeli on kuormalavan päällä ja lunta jokapuolella n 20cm, ainoastaan kansi on näkösällä.
Lumivuoraus auttaa varmasti, mutta silti on erittäin mahdollista että kompostori hyytyy talvenmittaan. Nämä meikäläiset pöntöt ovat kovin pieniä massaltaan, ja yhden perheen talouksista tuleva jätemääräkin on niin vähäinen ettei siitä synny riittävästi lämpöä pitämään koko pömpeliä sulana.
Tämän enempää en osaa sinua auttaa enkä neuvoa, sen sijaan toivon että jaat talven kokemuksesi kanssamme jotta kaikki opimme taas hitusen lisää.
Meillä tulee mahdottoman vähän kompostitavaraa talvella, kun emme keitä kahviakaan päivittäin. Joka talvi on jäätynyt, mutta tila on silti riittänyt. Keväällä, kun käynnistyy, niin hupsahtaa muutamassa päivässä puoleen!
Meillä sama juttu kuin Piivillä, kahden hengen talous kun ei niin mahdottomasti sitä jätettä tuota. Pikku vinkki: kannattaa tyhjentää pönttöä syksyllä riittävästi, että talven mössöt mahtuu...ei tarvi sitten varalaskupaikkaa kevättalvella viritellä. nimimerkillä kokemusta on... Jäätynyt komposti kun ei paljon vaju eikä sinne määräänsä enempää mahdu.
Just pari viikkoa sitten Ukko tyhjensi koko maapallon. Pohjalla on nyt parikymmentä litraa haketta ja parikymmentä litraa huussituotosta, josta siitäkin on suurin osa haketta. Huussissa on hakeämpärissä muovipotta ottimena, niin roiskahtaa ainakin riittävästi määränpäähän, ei lattioille tai "tiskille". Viikon kompostilaatikko keittiössä sisältää kolmen perunan ja porkkanen kuoret, yhden suodatinpussin sisältöineen, 10 teepussia ja palan lattialla pyörähtänyttä isänpäiväkakkua. Ollaan nääs oltu Ukon kanssa kahdestaan. Ja se suojaus. Yleensä se on juuri samalla lailla hoidettu lumella. Kova tuuli voi heittää kannen pois, joten kannen päällä on tiili, tai kakkosnelosen pätkä.
En tyhjennä B220 normaalia enempää syksyllä, tyhjentelen alaluukun verran kerrallaan aina kun siihen on tarvis. Myös keskitalvella jos tarve ja mahdollisuus on.
Tässä nyt taas tulee kysymys siitä onko komposti kotipihassa ja siten mahdollisuus hoitaa vaikka päivittäin, vai maalla harvoin käsiteltävissä kuten meillä.
Jos mulla olisi pönttö kotipihassa niin varmasti pitäisin sen täydempänä ja sekoitteleisinkin välillä, lämmittäisin vesipöntöillä aina kun siltä tuntuisi. Ja oletettavasti saisin pidettyä sen käynnissä koko talven.
Mutta kun se pömpeli on maalla ja talvisaikaan yleensä vain viikonloppuisin puleerattavana niin se saa olla niinkuin on, tyhjätään harvakseltaan, ei sekoitella, lämmitetään jos kerkiää tai huvittaa jne. Keskitalvella jäätyy mutta jäätyköön. Jos on jäätyessään täynnä niin sitten kerään biojätteet väliaineen kera suureen kannelliseen saaviin ja kippaan saavin sisällön keväällä kompostoriin, sitten kun sinne taas mahtuu.
Voin kertoa tähän ketjuun miten operaatio komposti sulana edistyy.
Vähän taustatietoa. Komposti on laitettu toimintaan heinäkuussa -07.
Perheessämme vanhempien lisäksi 3 lasta, joista yksi vielä rintaruokinnalla. Ruokaa tehdän päivittäin, joten kompostoitavaakin kertyy ihan kivasti. Kompostiherätettä sirottelen 1-2 krt viikosssa 0,75dl ja lasten pissapotta tyhjennetään kompostiin 2-3 krt viikossa.
kerran viikossa möyhin massan sekaisin.
Kerron väliaikatietoja. Nyt on pakkanen pysynyt vielä -10 alapuolella ja kompostikin on sulana.
B220 meilläkin. Komposti käydä puksutti mukavasti +50 asteessa ja ylikin, ilmojen viilenemisestä välittämättä. Pönttö oli melko täynnä joten tyhjensin alkuviikosta alaluukullisen lehtikompostin joukkoon. Metkaa miten “palaneelta” se aine tosiaan näyttää - joukossa mustaa ja harmaata kuin tuhkaa ikään. Nostin joitakin kauhallisia mössöä päällimmäiseksi ja sekoittelin. Nyt lämpö on pudonnut jo 30:een. Toivon että komposti pysyisi sulana edes joululle asti ettei tarvitsisi ruveta laittamaan ruokaroskia tavallisten sekaan. Ja menettää hyviä multa-aineksia!
Vihdissä kompostointi omakotitalotonteilla on suositus, mutta ei pakko. Jos kompostia ei ole, kaikki jätteet laitetaan samaan astiaan jonka roska-auto hakee pois. Asuimme ennen rivitalossa ja siellä ruokaroskat oli lajiteltava erikseen.
No niinhän siinä sitten kävi, että lämpötila nousi plussan puolelle ja vettä satoi, lasten kanssa tekemämme luomisuojaus kompostorin ympäriltä sulasi kokonaan. Nyt sitten oli pakkasta ja komposti hyytyi. Jäässä se ei ainakaan vielä ole, mutta ei tunnu lämpöäkään.
Eli seuraavaksi kokeillaan käynnistää komposti uudelleen talvella, siinäpä temppu mutta miten se tehdään?
Ensiksi kuitenkin pitäisi saada lunta, että saisi taas lisäeristystä.
en, mutta minulla komposti saakin kaikessa rauhassa "nukkua", kunnes keväällä aloittaa taas itsekseen. tein kuitenkin google-haun *hiiva + komposti*. jotakin sieltä esiin ilmaantui. en vaan viitsinyt ruveta lukemaan. voi olla, että on yleensä vaan herättelyä, ei talviherätystä varsinaisesti...
Jos komposti on ollut kokonaan jäässä, sitä ei nyt kannata herätellä. Jo pohjalta sen sijaan löytyy sulaa ainesta ja varsinkin lieroja, kannattaa sisältö pöyhiä ensin ilmavaksi ja haudata sinne tilasta riippuen joko kuumalla vedellä täytetty vesipullo, pissapojannesteastia tai jopa kannellinen muovisanko. Veden jäähdyttyä voi astian täyttää uudelleen kuumalla vedellä. Vettä kompostiin ei kannata kaataa, koska sisältö kompostin sulaessa muutenkin on kovin märkä.
Komposti ei ole jäätynyt vaan pelkästään kylmennyt. Illalla kävin hautaamassa kuumaa vettä limpparipullossa kompostiin, saapa nähdä mitä tuumii siitä. Kaapin perältä löysin vanhentunutta kuivahiivaa pussin, sitä ajattelin kokeilla jos ei nyt sitten nytkähdä käyntiin.
Lidlin 2l limpparipullot eivät muuten tykkää kuumasta vedestä, pullo kutistui 1,5l, ei mennyt kuitenkaan ainakaan ihan heti rikki.
Onpa muuten aika villi tunne tunkea kätensä pimeässä kompostimassaan.