Kultapiisku, Solidago virgaurea

(Luonnonkasvit)

Tuossa tontin reunamilla kosteahkossa maassa kasvaa kultapiiskua jo aika mukavasti. On vuosien varrella hitaasti mutta varmasti levinnyt. Mitenkäs onnistuisi siirtäminen vai ottaako itseensä? On sen verran kaukana näköpiiristä, että on tarvinnut varta vasten mennä niitä ihailemaan naurua

Ota rohkeasti lapio ja käy survasemassa siirrokkaita. Kultapiisku on todella kestävä ja näin keväällä on ihan passeli aika tyrkkiä niitä sopivampiin kohtiin kavamaan.

Ok, kiitos. Varmistetaan vielä, että olen tehnyt oikean tunnistuksen silmän isku



Tämmöisiä löytyy useampia, osassa vielä kukkavarret siemenineen tallella.


Juu, samalta näyttää!


Kultapiisku, Solidago virgaurea

on keski- ja myöhäiskesästä kukkiva, luonnonvarainen monivuotinen asterikasvi. Kultapiisku on kauppayrtti. Kasvista saadaan myös keltaista väriainetta. Kultapiiskusta tunnetaan 14 alalajia, joista Suomessa kasvaa kaksi : Metsäkultapiisku (ssp. virgaurea) ja Pohjankultapiisku (ssp. lapponica ).

Kultapiisku viihtyy monenlaisissa kasvuympäristöissä, ja sen saattaa tavata esimerkiksi tienvierustalta, kangasmetsästä tai lettosuolta. Se esiintyykin yleisenä koko Suomessa. Se vaatii paljon valoa, ja metsän varjoisissa osissa se jää kukkimattomaksi lehtiruusukkeeksi.

Kultapiiskua on käytetty rohtona virtsatieongelmien hoitoon. Liiallisesti käytettynä se on myrkyllistä. Värikasvina siitä saadaan kullankeltaista väriä. Jauhettu kultapiisku, josta keitetään teetä, kuuluu luontaistuotevalikoimaan. Virtsatietulehdusten lisäksi sitä on käytetty lääkkeenä myös sisäisiin verenvuotoihin ja hengityselinsairauksiin.


Kuva: Kultapiisku

Kultapiiskua on käytetty perinteisenä koristekasvina, mutta sukulaislajeista isopiiskusta (Solidago gigantea) ja kanadanpiiskusta (Solidago canadensis) on tullut suositumpia. Nämä alkujaan pohjoisamerikkalaiset piiskut ovat haitallisia vieraslajeja, joten niiden käyttöä suositellaan nykyisin rajoitettavaksi.

Lähde: Wikipedia