Kuusi: Sinikuusi, Picea pungens, suljettu ->Kuusi:Okakuusi

(Puut)
Tämä ketju on SULJETTU uusilta viesteiltä. Keskustelu jatkuu: Kuusi: Okakuusi

Heips kaikki.

Meillä on Ongelma! Takapihallemme on istutettu X-aikaa sitten sinertävä kuusi - päättelin siis naisen logiikalla, että olisi sinikuusi. Pituutta on noin 160 cm. Kuusi on tällätty juuri sähköpiuhan alapuolelle, joten kasvu on mahdoton! Haluaisin sen siirtää toiseen paikkaan (pohjoispuolelle matalaa taloamme). Kuusi on edellisen/sitä edellisen omistajan istuttama. En tiedä:

1) Miten kuusi siirron kestää?

2) Onko ihan hirveä homma? (Eli tarvitaanko vempaimia lihasten lisäksi)

3) Onko juuret jo ympäri-ämpäri takapuutarhamme?

4) Miten syvään istutan?

5) Lannoitanko vaiko enkö?

6) Mitä jatkossa?

Kaikki hortonomit ja melkein valmiit, apuwa. Kuusi on kaunis ja olisi jo oikein mukavasti "naapurit-peittävä-malli". Haluaisin sitäpaitsi kovasti saada sen vielä viettämään kanssamme  ihania Jouluja sähkövaloaan sädehtien!

Auttakaaaaaaa siis ongelmassa! toivoopi aloittelija-riepu

Tuon kokoisen kuusen siirto onnistuu kyllä vielä ihan hyvin. Onnistunee ihan kertakaivullakin, mutta lopputuloksen varmistamiseksi on vinkki, joka aiheuttaa lisätyötä, mutta helpottaa kuusen kasvuun lähtöä uudessa paikassa.

Kuusen oksankärkien etäisyydelle rungosta kaivetaan alkukesästä 20-30 senttiä syvä kaivanto, johon laitetaan multaa tai kasvuturvetta löysästi. Kesän aikana kuusi kasvattaa hienoja juuria tuohon uuteen multaan ja kun se syksyllä kaivetaan kokonaan ylös ja istutetaan uuteen paikkaan, sillä paljon uutta juuristoa kasvun alkuun uudessa paikassa.

Tuossa Inkin neuvossa on se(kin) hyvä puoli, että kuusi istutetaan syksyllä, jolloin kosteutta on mahdollisesti enemmän. 

Mutta jos teet siirron keväällä, kaiva reilu kuoppa, johon mahtuu paakun lisäksi myös uutta turvetta. Näin juuret pääsevät helposti leviämään. Istutuskorkeus saa olla sama kuin aikaisemminkin. Ja kaikkein tärkein; muista kastella koko kesän ajan, jos on kuivaa.

Kun minä istutin kuusentaimia sain neuvon, että letku pitää jättää lurisemaan useiksi tunneiksi taimen juurelle, että kosteus tulee turvattua. Siis kastelun kanssa ei voi liioitella.

Kiitos kaikille hyvistä vinkeistä.Olisin varmaankin innoissani lähtenyt siirtelemään sitä ensi viikonloppuna, kun lupasivat niin hulppeaa säätäkin tänne Varsinais-Suomeen! Teen multavallituksen ja maltan sitten mieleni syksyyn. Nythän luvattiin vielä kuumaa, kuivaa kesääkin ja täälläpäin viime kesänäkin tahtoi loppua talousvesi, että ei kovin lupaavalta kuulosta sen kastelun suhteen. Hyvää puutarhanrapsutusviikonloppua Teille kaikille!   


   

Kysisin vielä, tietääkö joku, tekeekö sinikuusi kauhean pitkät juuret? Joku pelotteli minua, että juuret ulottuvat yhtä kauas, kuin mitä kuusella on korkeutta - pitääkö paikkansa? Ei kyllä mahdu etupihalleni, jos niin on!

Kysisin vielä, tietääkö joku, tekeekö sinikuusi kauhean pitkät juuret? Joku pelotteli minua, että juuret ulottuvat yhtä kauas, kuin mitä kuusella on korkeutta - pitääkö paikkansa? Ei kyllä mahdu etupihalleni, jos niin on ; JA SITTEN AIKANKIN ON SALAOJAPUTKENI KOETUKSELLA!

Nyt ehkä tein kardinaali-virheen, kun laitoin "muka uuden kysymyksen", mutta kukaan ei vastannut jo "loppuunvastattuun" kysymykseeni. Anteex, jos tein virheen!

Tuo kuulostaa jo siltä että joku on liioitellut, mutta kuuseksi aika laajan juuriston se kyllä tekee. Juuret on sen verran pinnalla, että tuulenkestävyys syntyy juurten levittäytymisestä vähän laajemmalle. Pieneen pihaan en menisi sinikuusta istuttamaan, enkä edes viiden metrin etäisyydelle muista kasveista. Antaisin ihan suosiolla ainakin seittemän metriä rungosta ulospäin joka suuntaan tilaa sille. Lopulta siitäkin kasvaa kuitenkin suuri puu, mutta näyttävänä se pysyy vaan jos sitä ei muut isommat kasvit häiritse.

Jos salaojat on tarpeeksi syvällä eikä heti parin metrin päässä siitä niin en usko että se niitä häiritsee.

Pilarisinikuusi P. pungens ‘‘Iseli Fastigiata’’



Tämä ketju on SULJETTU uusilta viesteiltä. Keskustelu jatkuu: Kuusi: Okakuusi