Metsäkuusi, Picea abies kukkii.
Istutin viime kesänä siilikuusen, joten kokemusta siitä ei minulla juurikaan ole(eikä kuusista muutenkaan)…täytyykö sitä suojata kevätauringolta? On nimittäin niin söpö pallukka, että suru tulee, jos sille käy kalpaten…
Ei ole siilikuusta minulla eikä mitenkään hurjasti kokemusta havukasveista, mutta itse suojaisin aivan nuoren kasvin ensimmäisinä vuosina.
Peurat tai jänikset voivat maistella.Viime kesänä istutettuja serbian ja tavallisia kuusia ovat peurat tai jänikset maistelleet latvasta. Loppuihin kävin laittamassa hedelmääpuun rungon suojuksia. Kaikkiin ei riittänyt.
Laitan tähän kuvan kuusesta pihaltamme, tämä on aivan tavallinen peruskuusi, jota talon entinen omistaja on leikannut vuosittain. Tämä on tuuhea kuin mikä ja malli kaunis. En kyllä edelleenkään tajua kuinka vanhus on saanut näin suurta kuusta leikattua.
Tässä toinenkin yksilö muutama metrin päässä edellisestä, vähän pienempi ja vähän eri mallinenkin, jotenkin pyöreämpi.
Sanokaas nyt sitten poropeukalolle, mitä tein väärin?? Kuusiaitaa oli tarkoitus rajoittaa metsätontin reunalla lähinnä korkeussuunnassa ja sain ohjeeksi kevättalvella (-07) katkaista sieltä ed. vuoden kasvua. Että siitä se sitten lakkaa korkeutta kasvamasta. Hmm.. Tein työtä käskettyä ja sain aikaiseksi latvuksen, joka näytti ensin ruskistuvan ties miten laajalta. Toivuttuaan kuusi pukkasi liki tusinan uusia latvoja lisää ja näyttää vähintääkin hassulta. Olkoon yksi hassu latvus joukossa, ei haittaa. Mutta en taida arvata enää kuusien leikkuuta yrittää..
Tässä tänään:
Leikkaa ylimääräiset pois vain, tuskin se siihen kuolee (30 vuoden kokemuksella lausuttuna). Hanki riitävän vahva sähköistetty aitaleikkuri, koska käsipelillä tulee leikatuksi liian säälivästi. Aina tulee kuitenkin jäädä vihreää osaa jäljelle jääviin oksiin ym. Kapea aita pysyy tiiviinä. Voi leikata parikin kertaa vuodessa: talvella ja kesällä heti versojen puuduttua.
Vaikuttaa kertomuksesi perusteella olevan kyse pakkaskuivumisesta. Kuusen juuristoalue on ollut lumeton, maa routaantunut ja keväällä on ollut pitkä lumeton pakkasjakso. Oksisto on haihduttanut, mutta juurten kautta ei ole tullut vettä.
Kiitos vastauksista!
Anttipan veikkaus osunee kohdalleen, mitä viime kevättalven säihin ja lumitilanteeseen tulee. Ja minä kun ajattelin leikanneeni sen väärin niin, että latvus kuivui ja sitten innostui tuottamaan lisälatvoja vauhdilla.
Sähköistä aitaleikkuria ei ole, koska nyt lähinnä tuo kuusiaidanteen korkeus on mietityttänyt.. Kahden metsäisen tontin välissä ei niin perin ''hoidettua'' kuusiaitaa ole tarkoituskaan pitää, sopii paikkaansa ja tarkoitukseensa vain ''rivinä vapaasti kasvavia kuusia'' sinänsä.
Hei taas
Ihanaa kun on tämä palsta, josta olen jo monet vinkit ja neuvot saanut! Taas lähestynkin teitä hyvät ihmiset pulmalla, joka koskee kuusia tällä kertaa. Pihallamme on 8 vanhaa isoa kuusta, joiden kuntoa epäilen. Ikäänsä en tiedä, mutta tooosi isoja ovat, en osaa metreissä korkeutta arvioida. Ovat ilmeisesti ikivanhan kuusiaidan rippeet, sillä ne kasvavat tiukassa rivissä. Kolmesta näistä kuusesta on latvus kelottunut, eli neulaset ja pienet oksat puuttuu, puu on paljas, halkeillut ja vääntynyt noin 1-3 metrin matkalta. Kuusissa on vain enää isoja oksia, ne varistavat neulasia ja risuja julmetusti, mutta muuten ovat kohtalaisen vihreitä ja neulasissa. Eli kysymys kuuluukin: Ovatko ne lahoja? Onko kelolatva pystyynkuolemisen merkki? Pelkään niiden kaatuvan talomme päälle isommassa tuulessa, voisikohan näin näille kuusille käydä? Lisäksi ihan kuusten juurelta lähtee asfaltti, eikö asfaltointi ole vaurioittanut kuusten juuria, kun kuusella on juuret pinnassa? Haluaisin kaataa kuuset parempien yöunien merkeissä
Kiitoksia jos kokemusta/tietoa taas sattuisi joltain löytymään!
Uniko?, en osaa vastata Sinulle, samanlainen ongelma on minulla.. Talon takana on seitsemän valtaisan pitkää, vanhaa kuusta, jotka ovat 3-4 kertaa korkeampia, kuin itse talo. Jätekaivon ja imeytyskentän teko varmasti vaurioitti niiden juuria, koska ne ovat huonon näköisiä ja oksia ja neulasia tippuu maahan. Jatkuva pelko on, että myrsky tekee pahaa jälkeä.
Pari kuukautta sitten myrsky oli katkaissut lyhyimmän kuusen noin neljän metrin korkeudelta, mutta onneksi se oli kaatunut pellon suuntaan. Vakuutuksen olen ottanut varmuuden vuoksi. Jos ne kuuset poistettaisiin, maisema muuttuisi ankeaksi, koska lähellä taloani tehtiin suuret metsähakkuut ja kyllähän ne paljon suojaavat talon pohjoispuolella. Näkyykö lahovaurio jotenkin? Puiden kaato olisi valtava operaatio ja kalliskin.
Kathy,lahovaurio on vaikea nähdä paljaalla silmällä. Pyydä vaan asiantuntija paikalle,hän poraa runkoon reikiä ja toteaa sitten mitä on nähtävissä. Kuinka vanhoja nuo kuuset ovat?
Meillä jouduttiin entisessä paikassa talon takaa kaatamaan 8 vanhaa kuusta,oli kyllä melkoinen urakka. Niin ja vakuutus ei kuulemma aina korvaa kaikkea:(
Entä tuo kelottunut latva? Mitä se merkitsee? Mitä kautta tämä kelo on puuhun tullut? Onko se merkki siitä, että puu on kuolemassa alhaalta ylöspäin, eli on jo “silkkoa sisältä” vai onko puu vain kuolemassa ylhäältä alaspäin? Anteeksi nämä tietämämättömät kysymykset, mutta googlettamalla en löytänyt mitään.
Ja mikä on tällaisten latvakelojen kuusten myrskynkesto? … joiden juurten päällä makaa vielä osittain asfaltti?
uniko,vaikea sanoa mikä niitä vaivaa,olisiko jokin tauti iskenyt niihin. Varminta on odottaa tietävää vastaajaa paikalle.
Tuon kuvauksen perusteella uniko?:n kuusi on tullut maisen vaelluksensa päähän. Pihakuusena ei ole kaunis kuusi, jonka latva on keloutunut. Hyvin todennäköisesti alaosa rungosta on sisältä laho.
Samaa voi sanoa Kathy(mikä se olikaan):n kuusesta, jonka latva on katkennut. Kuten meillä kaikilla kuusillakin on syntymä, kukoistus, vanheneminen ja lopulta kuolema. Näin on, onneksi! Muutenhan maailma olisi pian täynnä ihmisisä ja kuusia.
Vielä tuohon kuuseen mennäkseni. Kun juuria on tavalla tai toisella vahingoitettu varsinkin lähempänä kuin metrin päässä rungosta, on kuusi saanut lahovian, joka etenee rungon sisällä ylöspäin. Isossa kuusessa tämä ei näy muuten, kuin että neulaset vähenevät ja kuusi harsuuntuu. Maannouseman lahottamaan kuuseen iskeytyy helposti hevosmuurahainen, joka luultavasti löytää lahon puun hajuaistinsa avulla. Palokärki löytää taas hevosmuurahaisen omilla keinoillaan ja alkaa hakata runkoon koloja, joiden kautta se pistelee muurahaisia poskeensa. Käykääpä katsomassa kuusta, jonka kyljessä on palokärjen tekemä kolo. Siitä näkee, että rungon ulkonäön perusteella ihan terveen näköinen kuusi onkin sisältä täysin laho vaikka oksistossa silmämääräisesti näy vielä mitään sairastumisen merkkejä.
Anttipa, täytyypä huomenna katsastaa kuuset. Katkenneesta kuusesta varmaan näkee puun rungon vauriot, mikäli niitä on. Luullakseni kuuseni ovat yli 60 v. vanhoja, joten ihme olisi, jos olisivat terveitä!
Haluaisin havuryhmään jonkun pyöreähkön Onko kellään kokemuksia eestiläisestä Luua Pärl pallokuusesta ja saako niintä jo Suomesta. Löysin maininnan Pentti Alangon & Mikko Lagerströmin kirjasta Havupuut ja pensaat puutarhassa.
Tässä kuva jonka löysin Nurga Puukoolin sivuilta:
http://www.nurgapuukool.ee/index.php?id=90&did=2&sid=514&aid=0