Lamohietakirsikka, Prunus pumila var.depressa

Tämänhetkisiin suosikkeihini ehdottomasti kuuluva lamohietakirsikka alkaa kukkia!


Onko kellään kokemusta lamohietakirsikan leikkaamisesta? Jostain luin, että pitäisi tehdä näin syksyllä (mahlanvuodon takia?). Joudun leikkaamaan omaaani, koska kasvaa liikaa ajotielle.

Mitenkähän nuo leikatut oksat saisi parhaiten juurtumaan ja saisin kirsikkaa myös muualle?

Meillä on sama "ongelma" että lamohietakirsikka menestyy tosi hyvin ja tulee ulos istutusalueelta. Kiinnostaisi myöskin tietää milloin leikataan ja pystyykö lisäämään?

 

Yritin myös etsiä tietoa tuosta leikkaamisesta. Sanottiin, että kestää sitä hyvin muutaman vuoden välein, mutta sitä, mihin vuodenaikaan pitäisi leikata ei mainittu missään.

Ja yhdessä artikkelissa lisäämisestä sanottiin näin:

Lamohietakirsikkaa voi lisätä pistokkaista eli oksanpaloista, joissa on silmukohtia. Taimettuminen kestää kuitenkin useita vuosia ja vie aikaa ennen kuin pistokkaasta kasvaa tuuhea taimi.




kirsikkana tuo leikkaus on suositeltava sinne heinäkuun puolenvälin paikkeille… tosin reagoi hyvin noiden vuosiversojen typistämiseen… eikä riski ongelmien suhteen ole ollenkaan niin suuri…

Mietinnässä on ollut sopivan pensaslajin löytäminen ulkorakennuksen etelä-länsi- ja etelä-itä-kulmiin, toki riittävän kauas sokkelista, ja tämä lamohietakirsikka on alkanut yhtenä vaihtoehtona kiinnostaa . Onko lamohietakirsikalla vahva juuristo, toisin sanoen soveltuisiko se kohteeseen, jossa alapuolella on sekä rakennuksen routaeristeet että salaojaputket ? Kuinka syvä kasvualustan pitäisi olla ? Viihtyisikö lamohietakirsikka paahteisella tai vähintään hyvin aurinkoisella paikalla? Kuinka pohjoisessa laji menestyy ja kuinka monta tainta pitäisi neliömetriä kohti istuttaa, jotta rikkaruohot eivät aluetta oitis valtaisi ?

Peittyykö pensas täällä pohjoisessa keski-Suomessa talvella lumen alle ? Asia kiinnostaa lähinnä sen vuoksi, että suunnitelluille istutuspaikoille tipahtaa muutaman neliön suuruisilta kattolappeilta lumet ja mietityttää, kestääkö lamohietakirsikka tällaista "käsittelyä" ?

Pyryharakka: Itselläni on lamohietakirsikkaa kivimuurin reunalla paahteisella paikalla täällä eteläisessä Keski-Suomessa. Aurinkoisella paikalla oleva kasvi saa upean punaisen syysvärin. Lamohietakirsikka ei pysty kilpailemaan rikkaruohojen kanssa, niin tiheä maanpeittäjä se ei ole. Meillä rikkakasveja yritetään pitää poissa kuorikatteen avulla. Oksat ovat jäykät, ja menevät aika herkästi poikki niitä nosteltaessa. Meillä kuitenkin pihan lumet kolataan lamohietakirsikoiden päälle, enkä ole huomannut niiden siitä kärsivän.

Tässä muutama kuva kukinnasta:

Onko kellään kokemuksia heinäkuusta eteenpäin kukkivasta perennasta tai vaikka heinästä lamohietakirsikan kanssa. Keväällä paikalla on narsisseja ja kuorikatteen ansiosta tänä ensimmäisenä keväänä myös kiitettävästi kartiohuhtasieniä, joilla herkuttelin monesti. Istutusalueen keskellä on pari katajaa ja koko alue on peitetty kuorikatteella. Alue on nyt heinäkuussa lähinnä kurjan näköinen. Lisäksi valittavan perennan syysvärin pitäisi enemmänkin korostaa lamohietakirsikan hehkuvaa punaista kuin sammuttaa sitä. Tukehduttaisiko kurjenpolvi lamohietakirsikan kasvullaan tai peittäisi sen kokonaan näkyvistä? Olin ajatellut alla olevia lajikkeita tai ehkä jotain nyppykurjenpolven kaunista lajiketta

valkoinen PEITTOKURJENPOLVI (Geranium x cantabrigiense, kork 10-20 cm, kukkii kesäkuun lopulta jopa elokuuhun)

NEIDONKURJENPOLVI (Geranium sanquineum striatum, kork. 20 cm, valkeanpunajuovainen)

Onko kellään kokemusta näistä tai muista hyvistä kasveista lamohietakirsikan parina. Paikka on puoliaurinkoinen

RumaAnkkis:

Grönlannin hanhikki on varpukasvi …mut aika nätti :slight_smile:

Minulla on kaksi lamohietaa ja toinen majailee hunajamarjan aluskasvina ja toinen hortenssioiden aluskasvina ja grönlannin hanhikkia suunnittelen ostaa lisää kunhan alet paremmin käynnistyy…edellisen vei trimmeri :slight_smile:

Kiitos Miraemmi!

Minulla onkin ainakin joskus grönlanninhanhikkia ollut, mutta lieneeköhän pikkuruisena hävinnyt erilaisissa siirto-operaatioissa, pitää käydä etsimässä. Kukkiiko grönlanninhanhikki etelässä vielä heinäkuussa? Aika monen lähteen arvion mukaan luulisin kukinnan olevan ohi heinäkuun puoleenväliin mennessä. Keltapunainen syysväri ikivihreillä lehdillä ryyditettynä voisi olla kiva lamohietakirsikan kirkaan punaisen lomassa. Ehkä pitäisi kokeilla tätä ison istutusalueen laidalle, keskelle kaipaisin ehkä vielä jotain erilaista.

Tuota hunajamarjaa piti oikein googlettaa, kun oli minulle tuntematon. Onko siis kyseessä marjasinikuusamapensas? Oletko jo marjoja päässyt näkemään/maistelemaan? Ovatko marjat oikeasti 35 mm mittaisia? Sellaisia olisi huiman joutuisa kerätä! (Tämä osa keskustelua varmaan kuuluisi lajinsa mukaiseen kohtaan…)