Ovatko nuo alttita jänönpuremille? Meinasin hankkia harmaalepän erikoismuotoja ja nyt mietin, että suojatako vai eikö suojata....
Huisa,meillä on tällainen,`liuskaharm
aaleppä`? Pienestä taimesta ei ole kokemusta,mutta tämä on saanut olla ihan rauhassa pupuilta. Kuivassa ja kuumassa paikassa kasvaa,jonkin verran on keväisin kuivia oksia.
Pilaritervalepästä asiaa. Rantaan istutan ja yhden jo ostin. Mietin toistakin, mutta mahtuukohan. Mikähän on istutusetäisyys. Onko latvuston leveydestä täysikasvuisena mitään tietoa....peittääköhän kaksi puuta rantanäkymän kokonaan...
Kysyisin, miten paljon leppä tekee juurivesoja, jos yrittää kaataa muut samanlaiset ympäriltä? Nämä lepät kasvavat aivan järven rannassa, lajia en tiedä, ehkä tervaleppää.
Tervaleppä on maltillisempi vesomaan kuin harmaaleppä, mutta aina niitä jonkin verran saattaa tulla.
Kiitos! Voisin yrittää säilyttää yhden rungon. Ennen vanhaan lepikkoa pidettiin punkkien asuinpaikkana, enkä haluaisi sellaista rantaani.
Eivät punkit tule lepistä,vaan luonnon heinikoista!,Siellä ne väijyvät saraheinän päässä!
Kukahan on pistellyt poskeensa minun sulkaharmaaleppää. Lehdet ovat muuttuneet sellaiseksi ruskeaksi verkoksi, suurin osa niistä itseasiassa
Tervalöeppäaitani myös ruskettuu, ei ole vika kuivuudessa. joskus on ollut niitä pieniä tummanruskeita kovakyuoriaisia ruskettamassa kasvustoa, mutta nyt on jotain pienempää tihulaista kiesana. Auttaiskohan vesisuihkulla lovaa suihkutua tiputtelemaan heidät?
-paloruisku sankomallia mökillä pitänee ottaa käyttöön kun meillä on se "piha ilman sadettajaa" = ilman sähköä, aurinkosähköllä toimivaa pumppua ei taida olla??
Täälläpäin on kans isojakin kasvustoja nuorehkoja leppiä syöty aivan ruskeaksi tuolla teiden vierillä.
Rumannäköisiä ovat nyt, mutta muistaakseni kun olen ennen tuollaista nähnyt, niin seuraavana kesänä ovat aivan normaaleja.
Meidän tervaleppä on tehnyt aivan hillittömästi juuriversoja. Yritin siirtää yhtä pientä, mutta juuri oli niin paksu etten saanut katki lapiolla. Kohta tarvii harvennushakkuun.
Metlaan johtava linkki " lehtipuiden erikoismuodot " antaa tietoa myös erilaisista lepistä.
Ihastuin Mikkelissä tähän(kin)
Kävin jo puutarhalla katsomassa että sitä löytyy varastosta;)
Tuota Kurpan kuvaamaa Johannaa oli puutarhalla ja viittä vaille sen jo ostin. Onko kellään tietoa miten se kasvaa? Pensasmainen puu vai puumainen pensas? Hidas? Nopea? Herkkä tuulille? Haluaako aukean paikan? Viihtyykö parhaiten etelän vai pohjoisen puolella taloa? Entä puput, herkkuako?
Minulla on ‘Laciniata’ (ilmeisesti) eikä lie paljon eroa ‘Johannasta’. Hyvin kasvaa, oli ehkä 30cm kun ostin, pari vuotta asui perennapenkissä ja nyt kaksi kesää on ollut omalla paikallaan ja huitelee ehkä n. kolmessa metrissä kohta. Ihan puuna kasvaa, pohjoisen puolella aurinkoisessa paikassa, puput eivät ole osoittaneet minkäänlaista mielenkiintoa sitä kohtaan. Vuosi sitten kesällä joku ötökkä kai söi lehdet ruskeiksi rullalle, mutta teki loppukesäksi uusia lehtiä eikä ollut moksiskaan.
Kiitos Heksu tiedoista, täytyy kaivaa ateettomana hetkenä morsiusangervon juuren pois pihalta ja hakea tuo puu tilalle. Ne on tarhalla parimetrisiä.
Ilmeisesti Johanna kestää kovia olosuhteita, tuulta ja kylmää, mutta tekee juurivesoja kuten kaikki harmaalepät! Kannattaa muistaa jos kukkapenkki on lähellä…
AnnemariKo - oletko varma että se on tervaleppä? Juurivesoja vai ehkä kuitenkin kantovesoja? Tervaleppäni (useita kappaleita) ei ole koskaan tehnyt samanlaisia vesoja pitkin poikin kenturoita kuten harmaaleppä.
Kunnon laakauma harmaalepässä ja eikös tuossa ole jo soma silmukin valmiina? Minkähänlainen tästä kasvaa isona, 30 cm korkuisena laakauma runkona tietty pysyy, vaan kasvaako isona ihan oikean puun levyiseksi kuten muutkin lepät?
Onko kellään tervalepän alkuja sen kokoisia että voi lähettää 10kpl olisi tarve maksan kulut ja hakukin onnistuu lähiseudulta
Mökillä varmaan olisi kalliopainanteissa pois menehtymästä kerättävissä, kunhan jäät lähtisi. Pidän mielessä ja huutelen myöhemmin.