Maanalainen viherhuone

Heipparallaa, noniin

Kaikenlaisia hulluja ideoita nuori mieleni tulevaan rakennettavaan taloon keksiikin. Onneksi en ole vielä sitä taloani rakentanut, vaan ensiksi kysyn neuvoa viisaammiltani. Kirjoitan tähän vain nyt kaikki suunnitelmani mitä olen kehitellyt ja kysyn teidän mielipidettänne asiasta.

Elikkäs homman nimi on viherhuone, joka sijoittuisi itä-länsi suuntaisen suorakaiteen muotoisen talon eteläpuolelle, ja kyllä, maan alle. Huoneen katto on lasia vähäisimmänkin valon talteen saamiseksi. Sen takia maan alle, että saisimme kasvatettua siellä ympäri vuoden hyötykasveja kuten tomaattia, kurkkua, punajuurta, yrttejä, kaikenlaisia paprikoita ynnä muuta jännää ja maukasta. Kyllähän sitä voisi maan pinnallekin rakentaa tällaisen, mutta ajattelin, että maan alaisella voisi säästää lämmityskustannuksissa. Myös kosteuden siirtyminen muuhun taloon saisi ehkäistyä tällaisella maakellarin yhteydessä olevalla viherhuoneella.

Itse huoneen rakenne on suurpiirteisesti 5x7 metriä, sillä ei tässä vaiheessa ole väliä. Sisäänkäynti on talon keittiön lattiassa olevasta luukusta, josta pääsee portaita alas pieneen käytävään, josta taas on käynti maakellariin ja viherhuoneeseen. V-huoneeseen vievä sisäänkäynti on keskellä lyhyempää 5metristä seinää. Oikealla puolella on yrttirivistöt. Suunnittelin tekeväni tähän osaan viherhuonetta yrteille kaksi hyllyä, joiden välistä pääsee kulkemaan ja sitä kautta helpommin käsiksi kaikkiin rakkaisiin kasveihin. Hyllyköt koostuvat kahdesta ruostumattomasta levyteräksestä ja tangosta hitsatusta hyllystä, jotka ovat mahdollisesti pinnoitetut sisältä (jollain...). Hyllyjen yläpuolella menee kaksi metallitankoa, rautaa tms., joissa on kiinni valot. Tältä sivulta löytyi kaikenlaista kivaa luettavaa lampuista, ja ajattelin, että ehkä minun tapauksessa toimii parhaiten kokeilun ja vihreän virheen kautta tuleva ratkaisu. Tietenkin alempi hylly jää ylemmän varjoon, joten ylemmän hyllyn pohjaan kiinnitetään toinen lamppu alempien yrttien iloksi. Hylly on korkeudeltaan noin kaksi metriä.

Sisääntulon vasemmalla puolella taas on isompi, yhden tason "kukkaruukku". Se on noin viitisen metriä, tai 2/3 pitkän seinän pituudesta, ja noin 40 cm leveä. Tämä on vihannesten ruukku. Sama meininki jatkuu huoneen päädyssä, jossa sijaistee lyhyen seinän myötäinen samanlainen yhden tason rosterilaatikko. Tähän tulee juurekset. Tämäkin loota on myös noin puolimetrinen leveydeltään. Mitat ovat vain suurpiirteisiä. Valmistusvaiheessa ratkaisee tietenkin kasvien elintilan tarve, valoisuus sunmuut tekijät.

Huoneeseen jää vielä rutkasti tilaa, jonka voisi käyttää vaikkapa omapatenttilaakereilla pyöreään pyörivään orkideapöytään, trooppisten kasvien vitriiniin... ties mihin. Tietenkin kasvit tarvitsevat ilmaa. Siihen tarkoitukseen suunnittelin patentoivani jonkunsortin sähköllä toimivan kojeen, joka imee tai puskee ilmaa huoneeseen ulkoa. Tämä on vielä kovasti suunnittelun tarpeessa, kai huone tarvitsee myös ilman poistavan koneiston? Kuitenkin, ajattelin kokeilevani myös sitä, että kuinka steriilin huoneesta saisin, jos tulevan ilman putkeen patentoisi hiukkassuodattimen harsokankaasta (eli ensin yksi harso - tyhjää tilaa putkessa - kaksi harsoa - tilaa - kolme harsoa - viherhuone).

Seinät ovat luultavimmin jonkinsortin betonielementeistä, kuten kellareissa. Betoniseinän päälle eristettä rutkasti, sähköjohdot ja jonkinsortin verhoilu, pitää miettiä lisää tätä. Nättihän tämän ei tarvitse olla.

Noin, siinäpä se suurpiirteisesti. Mitäs oletta mieltä?

Profiili 158911, kävisitkö lisäämässä itsellesi nimimerkin, se kuuluisi tehdä. Tapahtuu tuolla oma profiili-kohdassa. Samalla jos viitsisit laittaa näkyville myös paikkakunnan jossa vaikutat, helpottaisi joissakin asioissa kummasti keskustelua kun tietää onko toinen Lapin tuntureilla vai Hangon hiekoilla :slight_smile: Meillä on myös kovasti ollut toiveena etä kasvuvyöhyke olisi näkyvillä, sille ei ole omaa paikkaa siellä omassa profiilissa mutta laita vaikka kohtaan "maa". Ja kun tämä "lyhyt oppimäärä" on suoritettu, tervetuloa tänne keskustelemaan. On sinulla mielenkiintoinen asia pohdittavana :slight_smile:

Tervetuloa Jaapokki :slight_smile: Toivottavasti joku minua viisaampi osaa ottaa kantaa suunnitelmiisi!

Jopa on suunnitelmat :smiley: Kesällä näkisin tuon toimivan, mutta talvella maanalaisuus tuo suomen lumisuuden takia paljon enemmänkin ongelmia kun osaisi odottaa. Lumi ensinnäkin painaa ja aiheuttaa alleen sekä painetta, että mahdollisesti kosteusvauriota. Ihan maan alle en rakentaisi, mutta ehkä niin, että yksi kolmasosa huoneen korkeudesta nousisi maanpinnan yläpuolelle niin saisin kattorakennelman viistoon ja näin helpottaisi myös ilmastoinnin kanssa, kun viiston korkeammalle puolelle saisi kosteustiiviit automaattiset luukut joilla korvata kesällä talven mahdollinen koneellinen ilmastointi. Säästäisi kuluissa paljon… ja myös siksi, ettei tarvitse niin siitä lumipaineesta stressata kun edes osa siitä valuu pois katolta itsekseen.



Toinen mihin kiinnitin huomiota oli tavaran kuljetus. Onko tuonne kellariin ja kasvihuoneeseen mitään reittiä mistä pääsisi mahdollisesti kottikärryn kanssa kulkemaan? Kokemuksen syvällä rintaäänellä sanon, että mullan ja kellarituotteiden rahtaaminen portata ylös alas syliin mahtuvissa lasteissa kerrallaan on vähontäänkin tuskaista ja selkähän siinä menee. Sellaisen luiskan ulos vielä rakentaisin suoraan tuolta, niin pääsee heti monta kertaa vähemmällä vaivalla.



Kannattaa keskustella useammankin arkkitehdin kanssa jos tahtoo ympärivuotisen kasvihuoneen kiinni taloon. Nykyään alkaa olla niin ovelia alumiinisia rakenteitakin olemassa, että kasvihuoneen voisi periaatteessa rakentaa vaikka katolle jos meinaa että olisi varaa sen lämmityskuluihin :slight_smile: Vanhempi toteutustapa on sellainen talon eteläseinustalla oleva huone jossa se talon ulkoseinä toimittaa yhtä seinää. Siellä sitten hyvät lasit ja eristeet ja oma lämmitin.

Upea suunnitelma, toivottavasti saamme olla seuraamassa sen toteutumista!



Mitenkäs sitten kesällä lämmön saa sieltä haihtumaan? Jos koko katto on lasia, tuollaisen kuopan luulisi keräävän lämpoä melkoisesti. Eikä sitä voi oikein peittääkään, kun sivuilta ei tule lainkaan hajavaloa. Riittääkö lämpimillä ilmoilla ilman kierrätys, vai pitäisikö olla peräti joku jäähdytyssysteemi? Avattava katto? Vai onko maan alla aina niin paljon viileämpää, ettei lämpö ole ongelma??

Minä en osaa kommentoida tuota maanalaista kasvihuonetta, mutta kerroit talon alle tulevan “maakellarin”. Me rakensimme sellaisen oman talomme alle vajaa kakskyt vuotta sitten. Ei siellä ole ikinä kunnolla säilynyt muu kuin maalit ;D. Jälkikäteen saimme kuulla, että talon alle tuleva kellari on lähes aina liian lämmin ilman erillistä kylmälaitetta. Nykytalojen alapohjan eristys on niin hyvä. Niinpä meillekin isäntä rakensi oikean maakellarin kivestä, ja siellä on juuri oikea lämpötila ja kosteus juureksille ja perunoille. Mehut ja hillotkin säilyvät hyvin.

Googletappas Jaapokki semmoinen kuin walipini. Ollaan nimittäin tuota ratkaisua mietitty myös =).

Jaa'a... Hör hör, aika jännä tuo walipini. Tuo oli kyllä tosi mielenkiintonen, vaan ei ehkä toimi Suomen olosuhteissa. Eikös se ollu johonki Boliviaan rakennettu, jos oikein ymmärsin? MUTTA siitä sai paljon kaikenlaisia ideoita! Kuten katon muoto ja suunta. Tuota lukiessa tuli tietenkin selväksi, että koko huone pitää tehdä itä-länsisuuntaisesti. En kyllä tiedä, toimisiko tuollainen ihan noin matala ja hiukan viisto katto. Uni puheli kuitenkin hyvin kertoessaan katon mallista. Ensiksi ajattelin rakentavani huoneen, jonka harja on keskellä, mutta Unen kuvailema ja walipini-mallinen kattoratkaisu on varmasti parempi ilmastointiluukkuineen.

Lumisena talvena mietin patentoivani katon päälle jonkin halvan styrox+alumiinifolio-tms. yhdistelmän, millä vähentäisi lämmönhukkaa, kun ei kuitenkaan lumen alle se aurinko paista. Vesi onkin sitten ihan oma hommansa. Tietenkin jos koko häkkärän rakentaisi hietikkokankaalle, kuten olen talonikin suunnitellut rakentavani, niin ei varmasti vesi jäisi seisomaan (vai?). Aina ei tietenkään ole pelkkää hiekkaa alla. Yksi ratkaisu on, että ympäröi rakennelman salaojaputkilla ja hiekalla mutta... Tuntuu hiukan extreme-ratkaisulta monta kymmentä, ellei sataa metriä kierrättää salaojaputkea 70 kuutiometrin betonikuution ympärille. Sitten se vesi pitäisi saada vielä laskemaan johonkin. Tätä täytyy suunnitella lisää.

Maakellari ja viherhuone rakennetaan talon ulkopuolelle, ei talon alle. Talon perustushommista en juuri tiedä, mutta suurpiirteisesti sanottuna keittiön seinän loppuessa alkaa maakellari ja viherhuone. Mutta himpura, koko talohan romahtaa, jos talossa on kellarikerros, johon sijoittuu kodinhoitohuone ja varastotilaa, ellei kauheita tukipylväitä tee...

Pysytään kuitenkin aiheessa. Ensimmäisessä viestissäni mainitsemani keittiöstä lähtevä luukku taitaakin siirtyä kellarissa sijaitsevaan kodinhoitohuoneeseen, joka sentään sijaitsee samalla tasolla v-huoneen ja maakellarin kanssa. Suunnitelmat muuttuvat koko ajan tämän viestin kirjoittamisenkin aikana. Kodinhoitohuoneesta lähtöisin olevan maanalaisen käytävän päässä sijaitsee jämerä ovi, josta pääsee ulos. Tähänhän on hyvä sijoittaa luiska, ja jos tuntuu, ettei tavallinen kottikärry sovi aukosta, täytyy nikkaroida vähän pienemmät kärrit. Sen verran maakellareista on kokemusta, että siihen rakennan pienen räppänän, josta voi hyvin vierittää kesän perunasadon suoraan peräkärrystä kourua pitkin kellariin ja pottulaariin. Viherhuoneeseen kärryillä maata viedessä voikin tulla kärryjen kanssa ahdasta, vaikka käytävä olisi leveimmillään metrinen. Sen verran maansiirrosta aiheutuvia selkäsärkyjä säästän kun sijoitan perheen matokompostorin viherhuoneeseen.

A.i.k.alla oli hyviä huomioita ilman kierrossa. Kesällä veikkaan Unen kattotyylin ratkaisevan liian lämmön poistumisen. Talvisin voi olla ongelma, kun suoraan ei ehkä voi ottaa ulkoilmaa viherhuoneeseen, kasvithan paleltuu ja sellainenhan lisää lämmityskustannuksia. Ehkä jos liesituulettimen lailla saisi asuintiloista lämmintä ilmaa, mutta se ei olisi varmaankaan kovin raikasta... Pitää miettiä lisää. Tuossa walipini-artikkelissa kerrottiin jotain maanalaisista lämpötiloista, mutta niistä pitää varmaan arkkitehtien ja geologien kanssa keskustella. Kastelu on tietenkin myös tärkeä osa. Tämän olen suunnitellut ratkaisevani sillä tavalla, että yksinkertaisesti vedätän vesijohdon huoneeseen. Sadevettä voisi myös putkilla ja valuastioilla kerätä.

Jäikös vielä jotain?.. Ainakin se, ettei tämä ole ainakaan seuraavaan seitsemään vuoteen valmistumassa :D Mutta onpa tätä jo keretty suunnitellakin, himskatti vieköön.

Mielenkiintoista olisi kuulla toteutuiko Jaapokin suunnitelma koskaan.

Vähän samantyylistä olen miettinyt, joskin ihan kasvihuoneena. Ajatuksena olisi kaivaa 1/3 kasvihuoneen korkeudesta maan alle, 2/3 olisi sitten maan pinnalla näillänäkymin puurakenteisena ja kasvihuonemuovit kiinni nidottuna. 

Tässä vielä mielestäni hyödyllinen tietopaketti samaa suunnitteleville: http://www.solaripedia.com/files/1257.pdf

Pari muttaa,?
Meillä on Laaksolahti, maa on kylmää, kesällä lämmitystä,? Talvella tms aikaan maalämmittää kyl,
Toinen mutta, Suomessa on lunta, jossakin paljon, se pitää saada pois, lämmitys sulattaa sen ainakin osittain, tai tulee todella piimää :see_no_evil:
Silva lumi pitää vielä ohjata jonnekin/ ettei jäädy sit jossakin