Huhtikuun aloittakoon tällä kertaa vanha tuttu, ensimmäisiä minejäni yli 10 vuoden takaa: Microterangis hariotiana. Tai siis tuon niminen se oli vielä vuosi sitten, nyt on saanut siirron Aerangis-sukuun: Aerangis hariotiana Komorien saarilta.
Kukkien lukumäärää en ole koskaan laskenut, monta niitä kuitenkin on ja kukinta-aika tosi pitkä.
Tämäkin luottokukkijoita: Paphiopedilum Lyro Petite Fleur (P. primulinum x P. barbigerum). Ostin aikoinaan 2002 Tukholman Orkidehusetista, kun se oli pieni ja näytti jo kukkineen. Pienenä se on pysynyt ja toinenkin kukka tulossa.
Toinenkin samaa vuosikertaa, Punkkariksi kutsuttu
Lumikuningatarviikot jatkuvat. Mukaan liittyi myös C. cristata var. hololeuca, ellei sekin ole vaihtanut nimeä.
rippe1, onko tuo Trichopilia hennisiana? Omani ei ole kukkiaan näyttänyt. Ei ehdi tekohengitykseltään. Jos se siitä vaikka virkoaisi.
Hololeuca ei ole enää variaatio, on pudonnut formaan eli Coelogyne cristata f. hololeuca
Variaatioita on muutenkin putsattu rekisteristä pois.
Jos rippe1 on kuulolla, toivoisin ottavan yhteyttä pentins@kolumbus.fi
rippe1, onko tuo Trichopilia ?. On se vaan kaunis. Minulla oli kerran hennisiana, en saanut kukkaan. Muunsorttiset trichopliat olen kyllä saanut.
aLycaste, en tiedä mikä trichopilia tämä on. Se oli syksyllä myynnissä Orchids & Morella nimellä trichopilia suavis
Minusta tuo näyttää enemmän hennisinianalta, kun vertailee verkossa olevia kuvia.
Suavis se ei ainakaan ole. Olen metsästänyt sitä vuosikausia, mutta jostain syystä sitä ei kukaan myy. Miksi? Kysyy nimim. “Epätietoinen”
Ruukkutarhuri, olen nähnyt valokuvan kukkivasta suavis trichopiliasta, joka oli ostettu samana päivänä samasta paikasta ja kyllä se oli ihan oikea suavis. Minulla ei vain ollut onnea, sain väärän trichopilian.
Käviskö teille tällainen selitys: SOF-linkki
Tämän mukaan se olisi Trichopilia suavis ja sen alba-muoto. Variaatiot on nykyään karsittu minimiin, joten tuokin olisi silloin pelkkä T. suavis.
En kyllä yhtään olisi pahoillani tuosta valkoisesta versiosta :)
Lisäys: Linkkiin näytti jääneen huonompi kuva esille - selatkaa sieltä oikealta alhaalta Drawings, löytyy muutama huomattavasti parempi.
Cattleya Barbara Tague (alaorii x praestens). Pienikokoinen lasikon kasvi.
Phragmipedium Paul Eugene Conroy (longifolium x wallisii) Tämä tuli Schwerteriltä 2007 ja sai silloin kuorman purkuryhmältä nimen "Kulkuri", ilmeisesti tuon luonteikkaan etutukkansa ansiosta. On asustellut semihydrossa. Tykkää valosta. Ei tykkää vahvoista lannoitteista.
Samaan kuormaan osui myös Kaunotar, Guarianthe skinnerin alba-muoto - sille tuo Kulkuri oli hyvä pari Kiva kun kulkuri on noin hyvässä kuosissa!
Edellisvuoden Kargen yhteistilauslistassa oli Pry. Chief Green River. Hetken siinä piti aprikoida, mikä kasvi onkaan kyseessä: Prosrhyncholeya. Nimihirviön taakse kätkeytyy kolme sukua: Prosthechea, Rhyncholaelia ja Cattleya.
Prosthechea mariae + Rhyncholaelia digbyana + ainakin katleijat bicolor, luteola, guttata, cernua, iridescens, dowiana... Chief on taiwanilaisen tarhan nimi. Siksi lopputulemana on Pros-rhyncho-leya - ihan yksinkertaista siis. Ja tämähän piti tietysti kaiken tämän vaivannäön jälkeen hankkia. Nyt aloittelee kukintaansa, toinen kukista auki, on minikokoinen, uusin verso ehkä vaaksan korkuinen. Kukan pohjaväri lähellä vihreää omenaa.
Tässä kaksi miniperhosta.
Vasemmalla Phalaenopsis viridis x P. wilsonii (ei rek.). Tuoksuu todella hyvälle, jotain freesiaa muistuttavaa, mutta hiukan mausteista.
Oikealla on Phalaenopsis Simon Schunter = P. taenialis x P. equestris. Lehdet ovat yksinomaan P. equestrisin ansiota, toisen osapuolen kukka muistuttaa paljon P. wilsoniita, on vielä niukempilehtinen.
Tässä vielä P. wilsonii, joka muutama päivä sitten lopetti kukkimisensa, aloitti helmikuussa.
Tässä edelliseen liittyen se niukempilehtinen perhonen, Phalaenopsis taenialis, Himalajalta ja Kiinasta tämäkin.
On se hengissä :) Vasemmalla näkyy freesiä uutta kasvuakin...
Tässä pari vähän isompaa: Phalaenopsis Fantasy Musick = P. Micro Nova x P. equestris.
Toinen vanhemmista on sama kuin suositulla Mini Markilla. Micro Nova = P. lobbii x P. maculata, näistä jälkimmäinen tekee jälkeläisensä alttiiksi kaikenmoisille hyppykuppataudeille. Tätäkin tyyppiä on jo kaneloitu.
Tätä ei ole vielä rekisteröity: P. amboinensis f. flavida x P. celebensis, miltei tauotta kukassa.
(P. celebensis tuo nuo kiharat petalit, eivät tosin kuvassa näy kovin selvästi.)
Tässä vielä terkkuja Mummille.
Bulbophyllum Sunshine Queen, Malesiasta Mummin tuoma pullotaimi on kyllä kukkinut aika tiheästi, eipä kuitenkaan lumikuningatar-päivillä. Taas ovat Ali-Baban henkivartijat vahdissa ;)