Mikä orkidea kukkii nyt syyskuussa

Ja taasko se kalenterin sivu on käännettävä!

Tässä perhosorkidea, joka on muutaman vuoden ajan tuottanut runsaasti iloa. Sen vanhemmissa on nähtävissä voimakaasti Doritis (Phalaenopsis) pulcherrima sekä Phalaenopsis equestris.

Sillä on myös hauska valkoinen nokka - joka tosin kauempaa näyttää villakirvalta...





Tämän kukkimista olen odottanut hartaasti! On Holcoglossum kimballianum, tunnetaan paremmin aiemmalla nimellään Vanda kimballiana. Tuli kesällä ranskalaiselta tarhalta ja kehitti kukkavarren aika nopeasti, mutta kukkien avautuminen on kestänyt.




Kotoisin Etelä-Kiina, Myanmar, Laos ja Thaimaa, 1200-1800 m korkeudelta, viileässä viihtyvä siis.

Ja tältä näyttää tällä hetkellä Dendrobium unicum.

Toiseenkin varteen kehittyi lopulta kukkavana, ja ehkä siinä on vielä yksi nykerö, josta saattaisi tulla jotain. Päivitin juuri www.suomenorkideayhdistys.fi sivustolle sen syyskuun kuukauden orkideaksi.

Mitenköhän noista ohuista naruvarsista saisi kasvateltua edellisvuotisen kaltaiset pullerot?

Ihana väri viimeisessä ja kylläpä on edellinen tyylikäs. Ja hienot juuret muuten näkyy tuossa alimmaisessa kuvassa yläreunassa…

Juuret kuuluvat suurimmalta osin Brassanthe Maikaille, jonka kukkimisen suhteen olen täysin luovuttanut. Se on sitä paitsi tarrannut niin tiukkaan joka paikkaan kiinni, etten saisi sitä edes pihalle tuulettumaan. Ihan nätti viherkasvi siis.

Pleurothallis groboy kukki jo elokuussa jajatkaa edelleen. Edellisen kerran kukki kesäkuussa. Ulkonaolo nopeutti uutta kukintaa.

Siistin näköisä juttuja teitillä sammaleetkin niin nättejä tuo Olivian Holcoglossum kimballianum on mielestäni kauniimpi kuin ne “normmalit” on vähän sämääkin kukassa.

Oppisi vaan joskus omiaan yhtä hyvin hoiteleen. Aatellut jo ettei yhtän uutta tilata ennenkuin vanhat on saanut edes kertaalleen kukkimaan, saas nähdä saanko pääni pidettyä.

Onko tuo Brassanthe Maikai se vanhastaan tuttu Brassocattleya

maikai. Omani silppusin neljään osaan ja kolme niistä kasvaa hyvin, neljäs jonka laitoin semihydroon heikommin. Kukista ei tietenkään hajuakaan.

Tämän nimestä en ole varma ostin keväällä ohikukkineena nyt kukkii uudestaan lapussa luki nystykämmekkä

Minulla on tuo sama. Lienee joku Oncidium-hybridi. Tuoksu oli aivan mahtava!

Perhoset ilahduttaa minua kukinalla

 

Näitä on 5 samanlaista kukassa osa kukki vanhoihin kukavanoihin osa on pukannut kokonaan uudet

Tämä on kukkinut jo kolme vuotta yhtämittaa kukkia ei ole paljon yhtäaikaa nytkin vain kolme. Kukkii varmaan kohta itsensä henkiltä

Miltonia regenellis fma xanthia

Phalaeonopsis cornu-cervi alba. Kasvilla leveyttä 60 cm tullessa oli keväällä yksi kukkavana nyt neljä.

Dendrobium hybriidi

Dendrobium kanbuiense

Tiistaina kokoukseesa ollut Calanthe kärsi sen verran matkasta, että kuvia viikon päästä

Kiitti, Bulbo, taas!

Tuo pikkuinen dendro on niin viehko, että piti tarkistaa, mikä se onkaan - nimilapustahan oli tosi vaikea saada selko. On D. kanburiense, aika lähelle olit sen pystynyt tulkitsemaankin. On tanskalaisen diplomaatin Gunnar Seidenfadenin nimeämä Thaimaasta löydetty laji.

Tämä oli tiistaina vielä täysin nupussa, joten en ottanut mukaan Kinaporiin. Tänään sitten jo näin auki! On Rhynchostylis retusa, jostain Aasian suunnalta, koko vuoden kosteassa viihtyvä laji. Tilattu saksalaiselta tarhalta alkukesästä.






Hei, oletko laskenut kukkien määrää, mahtaa olla mahdoton määrä. Minkä kokoisia ovat kukat ja tuoksuvatko?

En, sekoaisin kuitenkin puolivälissä! Yritin tietoa netistä ja kirjoistakin, joissa yleensä tällainen on mainittu ainakin viitteellisesti. Nyt lähteet tyytyvät sanomaan vain että kukkia on “tiheästi”. Luonnossa kukkaterttuja on kasvissa useitakin. Kukat ovat reilut 2 cm - näkee siis ilman suurennuslasiakin :wink:

Tähän mennessä ainakaan en ole huomannut, että tämä “ketunhäntä” (foxtail orchid) tuoksuisi.

Dendrobium olygophyllum