Olen kuullut oikeastaan pelkkiä kauhutarinoita mullantoimittajista, joiden lupaama kuohkea puutarhamulta onkin rikkaruohoista pellonpohjaa... Mikähän mahtaisi olla hyvä paikka tilata pihalle kevään mullat, kun omasta kompostista ei sentään kaikkialle riitä?
Helsingin veden "lietemultaa" joku tuttu kehui, mutta nyt senkin nimi on näköjään muutettu nurmikkomullaksi, mikä pistää jotenkin epäilyttämään. Mitä kokemuksia on Hgin vedestä, entä Kekkilän multatoimituksista? Muita mainostamisen arvoisia firmoja pk-seudulla tai Keski-Uudellamaalla?
Kekkilä nyt ainakin on iso toimittaja, jonka luulisi saavan vastuuseen mikäli ei saa mitä tilaa. Toivottavasti joku pääkaupunkilainen huomaa viestin...
Meille tuli muutama vuosi sitten Kekkilältä muutama kuorma-autollinen multaa - eikä valittamista
Ekana vuonna ei ollut juuri ollenkaan rikkakasveja joka kertonee siitä, että mullassa ei ollut valmiiksi niiden siemeniä. Naapuri otti vuosi sitten puutahayrittäjän kautta multaa omalle pihalleen ja siinä rupesi puskemaan rikat jo parin viikon päästä...
Työkaverini osti oman uudisrakennuksen pihaan sitä Helsingin Veden myymää maata - pitääpä kysyä, onko ollut tyytyväinen.
vanhalla puolella pariin eri kertaan puheltiin hgin veden mullasta. - erimielisiä oltiin. meidän kylällämme sitä on käytetty yleisillä alueilla: nurmikoilla ja puiden ja puskien istutuksen yhteydessä. toki omille pihoilleenkin on saanut ottaa. uskoisin, ettei muuhun kuin nurmikoiden paikkuuseen ole käytetty.
kekkilän puutarhamultaa meillä myy "huvitoimikunta" kärrykaupalla. se on läpi vuosien ollut varsin hyvää ja tasalaatuista ns hintansa väärtiä. meidän ahtaissa tiloissamme kärrykauppa on hyvä tapa. toisaalta nykyisinhän on olemassa firmoja, jotka näppärästi nostavat ns jättisäkkejä hiabin nokassa pieniinkin tiloihin ja vaikka pensasaitojen yli. siistipiha toimii ainakin pk-seudulla. - jos paikkaan mahtuu ajamaan kuorma-autolla ei ongelmia tule.
Ihan vain sivukommenttina puutarhuroinnin erilaisuudesta voin heittää, että vaikka meilläkin olisi omaa turvetta ja multaa olen joutunut turvautumaan viime kesänä säkkeihin. Kuitenkin niin, että saatiin tutulta kasvihuoneviljelijältä 70 käytettyä kasvusäkkiä. Oli todella paljon helpompaa, niin henkisesti kuin fyysisestikkin, hakea muovisäkki kerrallaan kohteeseen ja sekoitella hyvä aines entiseen multaan.
Niin että onkohan siellä pk-seudulla kenelläkään suhteita säkeissä kasvattaviin kasvihuoneviljelijöihin? Tämä säkkimulta on maanparannusaineena aika mahtavaa, vaikka siellä vanhoja tomaatinjuuria olisikin.
Pienempiä määriä puutarhamultaa voi noutaa peräkärryllä Backaksen puutarhakeskuksesta Vantaalta. Tosiasiallisesti se on Kekkilän kompostoitua turvemultaa. Yleensä kannattaisi käydä ensin katsomassa multaa jos ei tunne toimittajaa.
Meille tuli viime kesänä kuormallinen Helsingin veden multaa. Se haisi koko kesän. Väittivät, että se sopii hyötykasvimaallekin. En laittanut kuin kukkapenkkeihin, mutta en osta enää koskaan, haisusyistä. Olin tosi pettynyt, vaikka edullista olikin. Miltä nyt ihana ruusuntuoksu tuntuu, jos alta tulee jotain ihan muunlaista hajua?
No niin, nyt olis 10 kuutiota multaa pihalla isossa kasassa Pääsee kasvimaan tekoon ja riittääpä tuosta "vähän" muuhunkin
Tilattiin multa Hyvinkääläiseltä maanviljelijältä, tinkasin hinnan kotiinkuljetettuna 200e/10m3. Jos se on niin hyvälaatuista kuin kertoi, sitten hinta on ok. Pitäis olla 6-7 vuotta käänneltyä, seulottua, tutkitutettua ja kalkittua puutarhan yleismultaa.
Eilen sitä jo kärräsin yrttimaalle lisukkeeksi ja hyvältä vaikutti. Aika näyttää että onko se tosiaan esim. rikkaruohotonta. Ihan muutamia juurenpätkiä oli kuormassa, mutta ne oli tosi helppoa nyppästä pois. Ja jokunen max nyrkin kokoinen savimöhkäle, mutta muuten todella hienojakoista ja tasaista. Priimalta vaikuttaa.
Jotenka jos joku multaa tarvitsee about akselilla Järvenpää, Hyvinkää, Mäntsälä, Kerava, Tuusula niin laita hölöä, voin antaa puhelinnumeron. Isommat kuormat oli kotiintuotuna n.20e/m3.
Käyttäisittekö Metsäpirtin jäteveden biolietteestä valmistettua puutarhamultaa hedelmä- ja marjakasveille ja kasvimaalle? Tuota saisi nyt messutarjouksena kotiinkuljetettuna Vihtiinkin alle 20 eurolla kuutio. Kekkilän puutarhamulta (kompostina biojäte) olisi kuutiolta 25-31 euroa eli kasettikuorman kokonaishintaero 200 - 400 euroa. Pihalle olisi tarkoitus istuttaa ainakin luumu-, kirsikka- ja omenapuita, goji-marjaa, marjatuomipihlajaa, marjapensaita (valtaosin jo istutettu viime syksynä), raparperia, kiinanlaikku- ja palsamiköynnös. Pienelle kasvimaalle tulee tilanpuutteen vuoksi lähinnä salaattia ja yrttejä.
Jos Metsäpirtin multa http://www.hsy.fi/metsapirtinmulta/tuotteet/Sivut/Puutarhamullantuoteseloste.aspx on liian voimakasta, niin voisiko sitä "laimentaa"? Millä ja missä suhteessa? Hiekkaa täytyy joka tapauksessa tilata kiveystä varten lisää ja suomullan hinta olisi samaa luokkaa kuin tarjouksessa oleva Metsäpirtin multa. Levitin syksyllä valtaosalle tontista lähes puhtaan saven päälle suomultaa (ph:sta päätellen tuli kalkittuna, vaikkei pitänyt), turvetta ja hiekkaa. Maa on käännetty, muttei sattuneesta syystä jyrsitty . Hedelmäpuiden tulevalla paikalla on saven päällä valmiina ohut hiekkakerros. Alkuperäinen idea oli, että laittaisin nurmikon kasvualustalle lisäksi vaikkapa 5 cm kompostimultaa ja hedelmäpuiden alustat kompostimullasta.
Ilahtuisin pikaisista kommenteista. Päätös siitä hankinko Metsäpirtin vai Kekkilän multaa, pitäisi tehdä viimeistään huomenna.
Me haettiin auton peräkärryllinen Metsäpirtin multaa kukkapenkkiä varten,samalla kun lastattiin juttelin paikallisen työtekijän kanssa ja hän väitti että multa on liian vahvaa syötäville kasveille eli en siinä tarkoituksessa sitä käyttäisi.Oli siinä kanssa aika vahva haju joka kylläkin haihtui syksyn myötä.Mutta Kekkilän multa on taas turhan hiekkaista ,että on kyllä ongelma siinä mielessä että mistä sitä multaa ostaisi kun säkkitavarana tulee turhan kalliiksi.
Ai tännekö kysymykseni joutui. Etusivun linkit ei enää toimineet ja ihmettelin jo, miksi kysymykseni oli poistettu. Kysymykseni koskee lähinnä jäteveden biolietteestä valmistetun mullan soveltumista syötäville kasveille ja hedelmille ja marjoille ja ajattelin, että ansaitsee siksi oman ketjunsa.
Mai-lee, päätin muuttaa rakentajapuolelta periytyneen nimimerkkini, jos vaikka innostun kirjoittelemaan enemmänkin tälle puolelle. Tutustuin antamiisi linkkeihin eilen ja olen lueskellut niitä tänäänkin. Pähkäily jatkuu edelleen ja kuulisin mieluusti tuoreita mielipiteitä.
Asarina Mahdollinen hajuhaitta on yksi asia, joka epäilyttää. Ei ole kovin mukavaa, jos piha haisee koko kesän.
Olin toissa syksynä pihasuunnittelukurssilla ja muistiinpanoistani löysin, että kurssin pitäjä ei suositellut Metsäpirtin multaa hedelmä- ja marjakasveille. En vaan enää muista johtuiko siitä, että hedelmä- ja marjakasvit vaatisivat vähäravinteisemman mullan vai syötävyydestä. Muistiinpanoissa olen merkannut hedelmä- ja marjakasvit vähäravinteisen mullan tarvitsijoiksi, mutta esimerkiksi luumu näyttäisi netin mukaan tarvitsevan ravinteikkaan alustan. Yhtenä vaihtoehtona mietin sitäkin, että laittaisin tuota suomulta/hiekka/turve/savi-seosta hevosenlantakompostilla terästettynä kasvimaalle salaateille ja yrteille ja Metsäpirtin multaa hedelmäpuille ja marjapensaille.
Laitan alle vielä Metsäpirtin ja Kekkilän puutarhamullan tuoteselosteiden vertailun, jos joku olisi näihin paremmin perehtynyt. Ensin mainittu on siis aina Metsäpirtin.
pH 6,0 6,5
Johtokyky 60 mS/m 35
Vesiliukoinen typpi (N) 320 mg/l, 800 mg/ kg ka 80 mg/l, 110 mg/kg
Liukoinen fosfori (P) 30 mg/ l, 70 mg/ kg ka 21 mg/l, 30 mg/kg
Tilasin parisen vuotta sitten alkukeväällä 18 kuutiota Metsäpirtin multaa ja sen jälkeen ollaan haettu Viikistä muutama peräkärrylinen/kasvukausi. Hajuhaitta (jonka koin ainoaksi haittapuoleksi) oli aika lyhytaikainen. Kun multa oli levitetty niin hajun tunsi ehkä viikon verran nenässä varsinkin sateen jälkeen.
Samoin kun multaa pöyhi taimia istutellessa mieto loka-autosta tuttu haju saattoi mullasta pöllähtää. Kesällä en hajua enää havainnut.
Siis näitä lietemultia ei suositella syötäville kasveille niissä olevien mahdollisten epäpuhtauksien tms. vuoksi. Se on siis tehty kakasta kompostoimalla. Sekö se oli alkuperäinen kysymys? Kekkilää näin ollen, mikäli ei ole myös lietetavaraa.
Kysyin tänään messuilla Metsäpirtin mullasta heidän edustajaltaan. Sanoi, että ihan tutkitusti sopii myös syötäville kasveille, mutta on erittäin vahvaa, eli kannattaa käyttää laimennettuna. Itselläni ei kokemusta ole.
Oon tutkinut multahintoja ja tullut siihen tulokseen, että nämä suursäkit, joita markkinoidaan tyyliin 1000l/99€ ovat tosi kalliita. Pussimultaa saa paljon halvemmalla, halvimmillaan olen nähnyt Byggmaxilla 50litran säkn 2,39€. Onko jollain havaintoa minkälaista tuo Byggmaxi multa mahtaa olla? Tässä kuvaus mullasta heidän sivultaan:
“Puutarhamulta on valmis ja vaivaton alku puutarhatöille. Se on korkealaatuinen käyttövalmis yleismulta kaikille kotipihan kasveille. Puutarhamulta soveltuu kukkaistutuksille, nurmikon paikkaukseen ja perustamiseen, maanparantamiseen, puiden ja pensaiden istutukseen, vihannesmaalle sekä kasvihuoneeseen.Puutarhamullan raaka-aineena käytetään eri maatumisasteen turvelaatuja, hienoa hietaa sekä savea.
Se on peruslannoitettu ja kalkittu. Lisäksi multaa on terästetty kompostilla. Kivennäislannoitus vapauttaa nopeasti ravinteet kasvien käyttöön ja komposti takaa ravinteiden riittävyyden pidempään
Leverantörer:
Kekkilä Oy”
Tarvitsen multaa sekä kasvilavalle syötäviä kasveja varten että kukkapenkkiin. Kasvilavalle tulevaa multaa voin rikastaa tarvittaessa kompostilla.
Hei ainuli, ei ole kokemuksia Byggmaxista, mutta jos 1000 litraa on 48 e, niin hämmästyttävän edullistahan se on. Hintavertailuksi vaan tosta aiemmin mainitusta Metsäpirtin mullasta, että kun tilattiin Vihtiin viime vuonna, 12 m3 maksoi 357 e (n 30 e/m3), 8 m3 ois maksanut 345 e (43 e/m3). Vertailin paikallisiin toimittajiin, ja tota halvemmalla ei saanut mistään. Hinta kasvaa määrän pienetessä, koska kuljetuksen osuus tulee silloin suuremmaksi. Jos itse hakee, juttu lie toinen.
Olen myös kuullut selostuksen, että Metsäpirtin multa kelpaa puhtaudeltaan syötävillekin, ja nämä helsinkiläiset Dodo ry:n kaupunkiviljelijätkinhän käyttävät sitä. Itselle se tuli koristekasveille.