Tuli tuossa mieleen että mistä sitä voi amatööri tietää mitä maalajia oma tontti on? Viljavuuspalvelusta ne tuskin lähettää tietoa että tonttisi on esim. hietaa. Meillä esimerkiksi on tontti sekametsää, jossa on pohjalla kerros tavallista metsänpohjaa ja sen jälkeen alkaa kellertävä maa, jossa on ainakin hiekkaa ja kiviä. Talvella ensimmäisten pakkasten tultua siitä jäätyi pari ensimmäistä senttiä mutta muuten oli sula (alueelta josta metsänpohja kuorittiin pois). Jäätyneen kerroksen pystyi nostamaan laattoina pois päältä. Onko tuo nyt sitä hikevää maata? Nyt on ihan umpi jäässä koko maa eli olisko se jotain maalajien sekoitusta?
Hanttu, tarkimman tiedon saat lähettämällä maastasi näytteen viljavuuspalveluun. Sieltä lähetetään nimenomaan tarkka tieto maalajista, esim. sinulla voisi olla vaikkapa hietamoreenia (htMr).
Sulla näyttää olevan maa n. 50%-50% hyvää ja sitten savipitoista. Jos kukkaron nyörit antavat myöten, hiekkaa voi lisätä, ja sitten multakerros päälle. Jos kukkaron nyörit eivät anna myöten, pärjää tuollakin - kasvattavathan ihmiset savimaillakin paaaljon kaikkea kivaa. Sitä pitää vain hoitaa vähän eri lailla.
Helpointa ja pitkässä juoksussa myös halvinta on tehdä kerralla kunnollinen kasvualusta, hienoa että kyselet asiasta! Säästyy monelta harmilta kun tulee kerralla kunnollista.
Kuinka paksu kerros mainitsemaasi maata on, ja mitä siellä alla on?
Multaa kannattaisi mielestäni ajaa vähän paksumpikin pintakerros, mutta viisaammat osannevat vastata siihen onko se tarpeellista.
Ostettu multahan koostuu monesti turpeesta, hiedasta ja hiesusta.
tätä maata on noin 20-30senttiä ja alla kova savi. nyt maa on jo niin korkealla että multaa päälle ei joka paikkaan voi edes tuoda, ehkä 10cm muualle. mitään orgaanista tässä ei vielä ole joukossa, ja kestää varmaan aikansa kunnes madot yms tekevät työtään ja kuohkeuttavat maata. entä miten kalkitus yms?
onko kellään vielä asiasta kokemuksia? että osaisi vaatia...
tapaaminen rakentajan kanssa pian. nythän se on kyllä kaikki kivasti lumen peitossa mutta täytenee kai vaatia sopimuksessa että tulevat takaisin keväällä...
Jos varman päälle haluat pelata niin silloin suosittelen että joko kysyisi asiaa joltain puutarhurilta, tai sitten teettäisi sen viljavuustutkimuksen. Se kyllä taitaa maksaa useamman kymmenen euroa.
Yksi mahdollisuus on vielä se että kysyt esim. puutarhamaailma-nettisivujen kysymyspalstalta. Siellä vastaa asiantuntijat. Ja saat vastauksen myös sähköpostiisi. Löytyy googlettamalla sana puutarhamaailma.
kiitos vinkistä, laitoin kysymyksen puutarhamaailmaan, sekä soitin suoraan Viljavuuspalvelun asiantuntijalle, tutkimus on kyllä tehty, mutta onko sopivaa kasvualustaksi, sitä en tiedä
Jaa-a, olisin kuvitellut että viljavuuspalvelu kertoo lukujen lisäksi onko maa sopivaa kasvualustaksi, ja jos ei ole niin mitä sille pitäisi tehdä. Kun mitä normaali ihminen pelkistä luvuista osaa sanoa?
Multa on jäänyt käyttämättä koko viljavuuspalvelu kahdesta syystä: ensinnäkin se on minulle kallis, ja toisekseen en edes osaisi tilata sitä oikeaa analyysiä oikeaan paikkaan.
Voisiko joku vääntää mulle rautalangasta, mikä on hikevä kasvualusta, oon ollut siinä luulossa, että on multava ja ravinteikas, vaan taidanpa olla väärässä!
yhteishyvä.fi- sivusto sanoo näin-> "Maa on hikevää, kun siinä on huokosia, joita
pitkin vesi pääsee helposti nousemaan ylöspäin. Tällainen maa pidättää
vettä ja myös syvällä oleva vesi nousee kasvien juuriston käyttöön.
Etenkin hietamaat ovat hikeviä."
hyvin vettä pidättelevä maa lienee lyhyt ja ytimekäs kuvaus...
Joku tuossa vinkkasi Suomen Ympäristöpalvelun tutkimuksesta, ja toisessa ketjussa joku Viljavuuspalvelun maanviljelijäpuolesta, että tulisi halvemmaksi kuin Viljavuuspalvelun kotipuutarha-analyysi. Tutkin nettisivuja ja huomasin, että molemmissa tulee ilmoitetun hinnan päälle vielä eurotolkulla kaikenlaisia tutkimus-, kirjaus- ja käsittelykuluja. Viljavuuspalvelun kotipuutarhatutkimus taitaa kyllä tulla halvimmaksi, siihen yhteen hintaan sisältyvät kaikki maksut.
Miksi sen pitäisi olla nimenomaan kotipuutarha-analyysi? Kasvintuotantopuolen perustutkimuskin antaa jo paljon tietoa ja se on halvin. Hivenpaketti, hiveniä yksittäin ja/tai nitraattityppi voi koostaa haluamansa, eikä niitä ohjeita kannata sieltä rahaa vastaan tilata.