Muumiotauti

Onko kellään kokemusta?

Jos omenapuu on saanut kerran omenapuun, voiko terveennäköisiä omenoita syödä tai säilöä?

Kaikki omenat eivät ole välttämättä muumiotautisen näköisiä??

Kyllä kaikki kunnolliset omenat voi huoletta syödä - ei se muumiotauti kyllä ihmiseen tarti, sitä ei tarvitse pelätä;)

Muutin otsikon (Muumiotautinen omenapuu) ja siirrän muualta tähän ketjuun kuuluvat kirjoitukset.

Muumiotautiakin lisäriesana - aiemmin ei ole ollut. Onko luumuilla oma versio vai onko tämä omenoista saatu vaiva?

Muumiotautia aiheuttavia sieniä on useita, mutta ne voivat tarttua lähes kaikkiin hedelmäpuihin.

Meillä on aivan valtavasti muumiotautisia omenoita:( olen haudannut maahan monta ämpärillistä,tylsää. Naapurissa sama vika.

Ei kai niitä muumiotautusia saa maahan haudata, ne pöpöt vaan villiintyy. Asiasta on paljon kirjoitettu tuolla vanhemmalla puolella.

Ei kait sitten. Koskaan niistä ei kuitenkaan kokonaan pääse eroon?

Ilmassahan nuo sienet leijuvat, eli vaikka kuinka oman tonttisi hoitaisit, naapurin puolelta niitä tulee lisää. Mutta vähentää sitä voi, keräämällä kaikki vahingoittuneet ja saastuneet omenat pois, ja hoitamalla kevätmyrkytykset ajallaan (sienet pääsevät iskemään esim. hyönteisten vahingoittamiin omenoihin, kevätruiskutteet eivät sinänsä vaikuta muumiotautiin). Ja eikös nykyään käytetä niitä kompostiherätteitäkin muumiotaudin torjunnassa?



Tuota en kyllä ymmärrä, miksei niitä tautisia saisi haudata maahan? Mihinkä ne sienet sieltä pääsevät?? Sen ymmärrän, ettei kompostiin, koska sitä multaa käytetään hetken päästä, mutta miksei maakuoppaan?

maakuoppaan ei siksi että ne hetken päästä leviävät sieltä maan kautta helposti ja itiöt säilyvät hengissäkin siellä… varsinkin jos se kuoppa on lähellä puuta… paitti mie kyllä olen vieny ne maakuoppaan joka oli 50m päässä puusta… tuskin ne sieltä asti leviävät… mutta jätesäkkiin ja roskiin tai polttaa…ne itiöt kun säilyy maassa vuodesta toiseen…

Jäi vaivaamaan ja tutkailin asiaa kuukkelilla. Niin Biolanin, Viherpeukaloiden, Pellervon kuin Farmit.net (enempää en viitsinyt hakea) sivuilla annetaan yhdeksi vaihtoehdoksi maahan hautaaminen.

Kannattaa lukea

http://193.209.42.51/data/kso/Kasvintarkastus/Kasvintuhoojat/muumiotauti.htm

Viljelijää voidaan siis vaatia jopa hävittämään kaikki puunsa. Aika ikävä tauti. Ihmettelen Biolanin ohjetta, jossa neuvot on ristiriitaiset, toisaalta pitäisi haudata, mutta kompostointi ei tapa sientä.

Iso osa ohjeista on keskustelupalstoilla, ainakin itse luottaisin asiassa faktatietoon, ongelma on niin laaja. Itäsuunnalta tulevat perunantuhoojakoppikset tuntuvat pieneltä vaivalta tähän verrattuna. Vaikken paljoa ymmärrä, sen tajusin että kun oksat hankaa hedelmiä ja tulee haavoja, siihen pääsee tämä ilmassa leijuva sieni. Pitäisikö puiden oksia leikata rajusti ettei ne hankaisi niin lähekkäin toisiaan ja tulevaa satoa?

Onneksi tuota sienilaatua ei nyt vielä ainakaan ole siis suomesta löytynyt. Mutta ilmaston lämpeneminen saattaa luoda tuollekin otollisemmat olot meidän vyöhykkeillä.



Hautaamisessa ja kompostoinnissa on ainakin se oleellinen ero, että kompostoinnin tuotetta käytetään ehkä jo vuoden päästä, ja massaa käännellään siinäkin välissä, jolloin itiöt pääsevät ilmaan. Maahan haudatessa oletus on, että ne saavat olla siellä rauhassa vuosikausia, jolloin itiöiden elinkyky heikkenee.



Latvuksen pitäminen ilmavana vähentää todellakin vaurioita, ja muumiotaudin leviämistä. Mutta silti luulen, että se suurin uhka tulee valitettavasti naapureiden ja omista, keräämättä jääneistä muumio-omenoista. Meillä ei omenapuita hoideta mitenkään, ei leikata, ei myrkytetä, ei lannoiteta. Kerätään vain pudokkaat pois juurelta ja syödään mitä jaksetaan. Muumiotautisia omenoita on aina joukossa muutama, mutta todellakin vain muutama. Naapureilla ei ole omenapuita, joten saadaan huseerata sen suhteen rauhassa. Mutta minkäs sillekään sitten tekee, jos naapuri ei omenoitaan viitsi kerätä :frowning:

Olemme kunnostaneet toistakymmenta vuotta omillaan ollutta puutarhaa muutaman vuoden. Tuntuu joskus siltä että muumiotautia on ennemmän nyt kuin hoitamattomaan aikaan. Omenakääriäinen on suurin riesa (nelijalkaisten jälkeen)- sen reikiin iskee lähes takuuvarmasti muumio.





Lajikekestävyydessä on selvästi havaittavia eroja. Åkerössä ei esimerkiksi juuri ole. “Hillopuusta” taas yli puolet putoaa muumion takia.

Tänä vuonna oli muumiota myös Czarissa. Yleensä luumuissa ei ole ollut; useimmiten luumujakaan ei ole ollut.

Omenoissa on (taas) muumiotautia. Muumiotautisessa on useimmiten ampiaisen reikä. Iskeekö muumiotauti ampiaisen tekemästä reiästä vai houkuttaako ampiaista tautisen omenan haju tai pehmeys?

Oikea havainto. Muumiotaudin itiöt leviävät tietystri tuulen, mutta erityisesti hyonteisten ja etenkin ampiaisten välityksellä. no-jaa

Jahah. Pitänee ryhtyä pykäämään ampiaispyydyksiä.

Vilase kirsikkaketjua. :wink:



Mitä eroa on "kompostoidaan" ja "kompostoidaan kunnolla"? Riittävä lämpötila vai riittävä kompostointiaika vai jokin muu? Vai sekä että?

[Pöllyssä on aloitettu tämäkin ketju. :wink: ]