Muuritatar, Fallopia baldschuanica

(Monivuotiset köynnöskasvit)

Viime syksyn honkkarin alessa tuli tehtyä vilenit tämänkin kohdalla. Meille kulkeutunut muuritatar vietti talven neljän seinän sisällä, mutta nyt kasvariin päästyänsä se on riehaantunut hurjaan venymiseen. Kasvuvyöhykkeet näkyvät olevan I tai korkeintaan II kauppojen luetteloissa, mutta ihan taivasalle sen aion istuttaa - kuinkahan käy talven tullen? Onko omakohtaista kokemusta näillä leveyksillä?

kukkiko kasvisi mennä kesänä? muista kertoa keväällä miten sen talvehtimisen kävi

Kato. Kolme vuotta talvehti II-lla, mutta kuoli lopulta - kuivuuteen…

Ei kukkelehtinut mulla ainakaan tänä vuonna, mutta kasvoi pituutta aivan ruhtinaallisesti. Katsotaan, onko hengissä enää keväällä.

Tätä keskustelua voisi kanssa herätellä. Tuli hankittua keväällä tämä ja nyt kiinostaa että miten olette onnistuneet talvetusten kanssa ja onko joku saanut tämän kukkimaan. Ja tietenkin minkälaisissa paikoissa teidän köynökset on. Kaameesti tietoa siis kaivataan

Keskustelen täällä itsekseni tästä sitten. Tällä hetkellä rehottaa purkissa, haarautuu kanssa hyvin näköjänsä. Hyvin otti kiinni vanhaan kupsahtaneeseen köynöskuusaman rankaan.
muuritatar

Onpas tuo hyvävointisen näköinen! Omani pistin männyn kupeesee, tiedä sitten pystyykö siinä kiipeemään…

Siihen on nyt tullut kukkaterttujakin jonkin verran. Pitää ottaa kuva…

Vihdoin muistin kuvatakin tän kukintoja. Toinen tässä nupulla ja toinen kukkailee.
Muuritatar

Kävin kylmiöstä hakemassa ruukkuja ja törmäsin kasvunsa aloittaneeseen muuritatar purkkiin. Onneksi vein sen hätäpäissäni kylmiöön talveksi kun en sille paikkaa vielä löytänyt muualta.

Ja nyt näyttää tältä

kuva

Tervehdys, alempana kuva omasta muuritatarista. Vasta tänä keväänä maahan sen istutin puolenmetrin korkuisena ja vuosikasvu näyttää olevan ainakin kovaa, koska kokonaispituutta on nyt jo ehkä noin 3-metriä. Pari vuotta sain muuritatarin selviämään yhdessä pienessä kohopenkissä aitaa vasten joka oli puolivarjoisessa paikassa eli ei mikään ihanteellinen paikka aurinkoa rakastavalle kasville (jopa kukki hieman). Viime talven lumettomuus lopulta sen sitten tappoi ja tästä sisuuntuneena istutin tämän toisen kappaleen mahdollisimman aurinkoiselle paikalle sinisateen viereen. Aika näyttää miten talvesta selviää.kuva

kuvaJust kun rupes kukkimaan niin jouduin ottamaan aidalta alas ens viikolla tapahtuvaa aidan maalaamista varten. Leikkuujätettä on siis tarjolla sekä puutunutta että puutumatonta. Jos joku haluaa kokeilla niin yksärillä osoitetta johon huomenna voi postittaa. 

 

Haluuko kukaan kokeilla juurruttaa itelleen tätä? Heitän sit pois.

Koiruus : ysäriä tulossa

Koiruus yvtä pukkaa

Tervehdys, Onnea kokeilulle ja toivotaan pistokkaille pitkää ikää. Ohessa kuva viime vuodelta omasta muuritatarista. Kokonasipituutta kertyi ehkä noin 4-metriä ja kukkikin jonkin verran. Viime talven lumettomuus oli sille kuitenkin liikaa :(. Toivotaan että keväällä istuttamani uusi taimi aurinkoisemmassa paikkassa olisi pitkäikäisempi.kuva

kuvaLokakuussa kun muutin, en tätä maahan lykännyt vaan pistin talvetukseen varastoon. Nyt kun kävin kattomassa ja kastelemassa niin tämäpäs oli lehdet lykännyt. Talvetus ulkona on siis onnenkauppaa. Pitää tosi tarkkaan miettiä tälle sitten sijoituspaikka, tai pitää se ruukussa. 

Päädyin ruukkukasvatukseen. Nyt aletaan kukkimaan ja lähempänä kolmea metriä mennään…

Muuritatar , Fallopia baldschuanica

Muuritatar on erittäin vahvakasvuinen 3-6 m rehevä köynnös, joten se kannattaa istuttaa riittävän etäälle muista kasveista. Tarvitsee vahvan tuen voimakkaalle kasvulleen.
Suojainen kasvupaikka, ravinteikas ja syvämultainen kasvualusta. Kukkii elo-lokakuussa . Valkoiset tai hennon punertavat, n. 15 cm pitkät, hieman riippuvat kukkaröyhyt. Sopeutuvainen köynnös, sietää kohtuullisen hyvin kuivuutta.

Meillä Suomessa köynnöksen ruohomaiset latvat voivat paleltua ja ne leikataan keväällä ennen kasvuunlähtöä. Ei kasvata juuriversoja. Kestää hyvin alasleikkauksen. Kasvuvyöhyke I-II (III)