Myrkkylilja, Colchicum

Auttakaas! Tilasin kukkasipuleita ja mm. myrkkyliljan Colchicum Giant. Kuljetysfirma hieman töppäili ja paketin kanssa kesti. Nyt muutaman päivän jälkeen kun avasin ko. sipulin pussin, huomasin siinä olevan jo pitkät idut. Siis pisin on jo 15 cm. Tarkoitus oli tuo ruukkun laittaa sisälle, mutta mitä voin sille nyt tehdä? Istutin sen äsken ruukkuun, onko hyvä laittaa suoraan valoon vai joksikin aikaa kylmään ja pimeään jotta juurtuisi? Taitaa olla jo myöhäistä juurruttaa? Kiitos jos joku ehtii nopsaan vaastaamaan. hymy

Sipulin toimittajan sivuilla oli maininta "Also flowering indoors as a dry bulb", mitähän tällä kuivalla sipulilla tässä tarkoitetaan? Miten siis tulisi käsitellä? Jos joskus jatkossa vielä kokeilisi...

onko se "itu" mahdollisesti kukkanuppu?

myrkkyliljat kukkivat syksyllä ja keväällä kasvattavat vankan vihreän lehdistön, joka kuihtuu pois keskikesällä

istuttaisin ne nyt suoraan ulos...ruukkukasvatuksesta ei ole minulla kokemusta :(



Juu siis kukkanuppuja on tulossa. Kolme ainakin, pisin tosiaan jo sen 15 cm. Kalpeita ja surkean näköisiä valon puutteesta mutta pysyvät hyvin pystyssä.

Laita suoraan ulos, niin saat nauttia vielä kukinnasta...

Ei minullakaan kokemusta sisäkasvatuksesta. Omani ovat sellaisia, etteivät millään pysy pystyssä. On olemassa syksyllä kukkivia, jotka huojumatta seisovat, niitä haluaisin. Nämä lamoavat ovat harmittavaisia.

Myrkkyliljan saa kukkimaan ikkunalla ilman multaa ja ruukkua. Olen jossain nähnyt kuvankin lautasella olevasta kukkivasta sipulista. Pitkäikäisempi vaihtoehto on tietenkin maahan kaivaminen.

Nytkö tuo kukkii, ei keväällä?

Ihan kivahan tuo on.

Syysmyrkkyliljoille ei ollut vielä omaa lokeroa, vanhalla puolella oli otsikko "syyskukkijat", alkavat ilmestyä maan uumenista. Nämä on istutettu vasta syyskuun alkupäivinä ja piristävät syksyisiä aamujani kahvimukin ääressä keittiön ikkunasta katsotuna.

Laitoin useampaa sorttia kasvamaan, tapahtui ns hurahdus näihinkin.

Syysmyrkkyliljat Alastonimpi Colchicumautumnale ´Alboplenum´, Colchicum giganteum, Colchicum hybrid ´Giant´,Colchicum hybrid ´Waterlily`, Colchicum pannonicum,Colchicum cilicicum Turkinmyrkkylilja

Colchicum hybrid White Waterlily on likaantunut puskiessaan itseään mullasta. Istuttaessa oli jo melkein kokonaan ehtinyt puhjeta mukulasta, mutta niin vain pääsi pintaan asti.

Perus alastonimpi colchicum autumnale tekee tulppaaninl ehden näköiset lehdet keväällä eikä syksyllä kukkiessaan pahastu pikkupakkasista.

Millähän tämä kannattaisi kattaa? Mustaa rivikatetta ja kuoriketta olisi pussit kumpaakin. Kukat pysyisivät siistimpinä sateessakin mutta mulloksella kasvaessaan lisääntyisi siemenistä, joita ilmestyy alkukesästä.

Ensiraekuuroa seuranneena päivänä salamavalojen loisteessa.


Myrkkyliljat tavoittelevat taivaita. Lehdet keväällä vasta korkeita ongelmia ovatkin, mitä tehdä suurille korkeille lehdille jotka kuihtuvat keskikesällä? Onneksi englantilaisessa puutarhassa riittää lymypaikkoja.

No ei, pidä maassa vaan!

Onko kenelläkään kokemusta Virvaliljasta?-Ihanainen naapurini tiputti taas postiluukusta vanhan puutarhalehden jossa oli kuva kyseisestä kasvista. Huhti-toukokuussa näkyy kukkivan ja myrkkyliljan sukua.

Myrkkyliljat ja syyskrookukset joulukuisena päivänä.


Puu-ukolta saadut myrkkyliljat ovat kaikki tuplanneet sipulinsa, jokaisessa on nyt kaksi yhtä suurta sipulia.

Myrkkyliljat jo täydessä kukassa.

Nopsis, kiitos iloisesta yllätyksestä! Laitoit muutama vuosi sitten jouluruusun taimen ja siinä mukana myrkkyliljan sipulin, nyt se myrkkylilja kukkii!! Laitoin silloin merkiksi kertakäyttöveitseen nimen en olisi muuten muistanut ,mikä on;)

Huomasin kukkapenkistä nousevan oudon näköistä kasvustoa, onneksi vierestä löytyi myös nimikyltti "myrkkylilja".  Ei alkuun soittanut mitään kelloja joten piti kuukkeloida. Alkoi sitten  muistikin palamaan, Nopsikseltahan olen alun saanut viime vuonna.  



Doradin puutarhasivuilla on hirmu paljon asiaa myrkkyliljoista.   Siellä kerrotaan mm. että myrkkyliljoilla
on suuret lehtiruusukkeet, jotka kehittyvät ja lakastuvat suunnilleen samaa tahtia narsissin lehtien kanssa: lehtiruusuke on keväällä jo usein odottamassa aivan maan pinnassa ja nousee säiden lämmitessä nopeasti täyteen mittaansa. Lehdistön korkeus on yleensä 30-45 cm ja leveyttä voi olla lähes saman verran. Lehdet ovat nuorena varsin komeat, mutta ne lakastuvat kevään ja alkukesän säistä riippuen yleensä aivan kesäkuun lopulla tai viimeistään heinäkuun jälkipuoliskolla. Lakastuva lehdistö on ikävän näköinen, mutta mukulan hyvälle kehitykselle olisi tärkeää, että se saa kuihtua rauhassa. Lakastunut verso olisi hyvä leikata tai taittaa irti vasta kun se on kuivunut ruskeaksi; sitä ei kannata vetää irti mukulasta vaan katkaista maan rajasta. Lakastuvan lehdistön naamioimiseksi kasvi olisi hyvä istuttaa vähän taaemmas kukkatarhaan, mutta silloin kukat eivät syksyllä tule kunnolla näkyviin.

Täytyy siis odotella syksyyn saakka että näkee millaisen kukan tuo tekee.