Meillä on oleskelupiha kadun puolelle, jonkin verran talo rajoittaa näkyvyyttä, mutta haluaisin vielä enemmän “omaa rauhaa”. Kadun varrella meillä on noin metrin korkuinen aita, jonka vieressä, pihan puolella kasvaa heikosti juhannusruusuaidanne. Se kituu, koska ei ilmeisesti saa tarpeeksi valoa. Myös lähellä kasvavat kaksi vanhaa koivua vievät voimaa maasta. Olen saanut omasta mielestäni loistavan idean repiä ruusut pois ja istuttaa aidan viereen terijoen salavaa riviin. Joku sanoi, ettei sitä kannata istuttaa lähelle puutarhaa, sillä sen juuret olisivat tavallista voimakkaammat, jopa talon perustukset voisivat kärsiä. Mitä sanotte viisaat? Saisiko siitä kivan näkösuojan, vai onko parempia ehdotuksia?
Onnenpensas, kerro vielä, miten monta metriä istutuksille on tilaa sekä kuinka kaukana tiestä oleskelualueenne on. Tutki myös maaperän lajia ja muistele, onko alue yleensä hyvin kuiva tai hyvin kostea. Ja vielä: mihin aikaan alueelle osuu aurinko päivän kierrossa?
Kiitos Sand mielenkiinnosta! Istutuksille on tilaa kahden koivun väliin reilut kymmenen metriä ja kävelytie kulkee heti aidan toisella puolella. Maaperä on kuivaa, pohjamaa on hyvin läpäisevää harjumaata, ruusupenkissä on jonkin verran multaa, en tiedä kuinka paljon, koska se on vanha penkki. Suunta on etelään. Talon vieressä juhannusruusu kukkii ihanasti, siinä se saa valoa mutta oikein säälittää ne ruipelot siinä aidan vieressä. Ennen kaikkea kuitenkin kaipaamme sitä näkösuojaa.
Terijoen salava ei taida olla kyllä oikea kasvi tuohon paikkaan - se on puu eikä sen alaosa anna suojaa ja se on parhaimmillaan suuressa pihassa, jossa se saa kasvaa vapaasti. Se varmaan tulee mieleen nopeakasvuisuutensa vuoksi, mutta se on siis nopeakasvuinen puu - moni pensas kasvaa pensasmittaan ihan yhtä nopeasti
Siinä missä ei ruusu menesty menestyvät sireenit, tuomipihlajat, marjatuomipihlajat, tuomet tai vaikka hernepensas tai marja-aronia. Nuo kaikki ovat aika isoja pensaista - pensasangervoista löytyy monenkokoisia nopeakasvuisia pensaita, jotka tekevät lehdet aikaisin keväällä.
Kyllähän terijoensalava voi olla myös pensas - ei pelkästään puu.
Terijoensalava
kasvaa mahtavaksi pensaaksi, joten en todellakaan laittaisi sitä
minnekään, missä ei ole tilaa levitä 10 metriä suuntaansa/ per pensas.
Upea kasvi oikeassa paikassa.
Inkin listaan lisäisin vielä kuusamat.
Onnenpensas, minustakin terijoensalava on liian kookkaaksi kasvava puu. Meillä on se mökillä, jossa sillä on reilusti tilaa ja se käyttää sitä tilaa myöskin reippaasti.Oletko miettinyt mitään muita puita. tuomipiihaja on hyvin peittävä ja kaunis, mongolianvaahtera upea syysvärissään eikä kasva liikaa. Entäs koristeomenapuut, pilvikirsikka, tuomen punalehtinen muoto? Minusta nämä ovat sopivan kokoisia ja kauniita pikkupuita ja peittävät hyvin eivätkä varjosta kovin pahasti. Jos ruusuja mietit, oma suosikkini on kempeleenruusu, joka kasvaa hyvin nopeasti kaksimetriseksi, kukkii kauniisti ja on hyvä näkösuoja.
Meillä kasvaa kolme terijoensalavaa ruokailutilan ikkunan alla tilapäisenä näköesteenä naapuriin. Naapuri halusi vängällä rakentaa talonsa niin lähelle rajaa kuin mahdollista ja sitten pystytti pyykinkuivaustelineensä niin, että meiltä on suoranäköyhteys siihen ruokailutilasta.
Tuija-aita on kyllä kasvamassa, mutta ottaa vielä muutaman vuoden ennenkuin se on niin korkea, että peittää näköyhteyden naapurin tädin kuivamassa oleviin alushousuihin. Joten tilapäisratkaisuksi istutimme nuo salavat.
(Kirjoitin jo kerran kommenttini tähän, mutta se katosi jonnekin…sori, jos tulee tuplana.) Valkopajuangervo voisi olla tutustumisen arvoinen.
Kahden koivun välissä hiekkamaalla on kyllä Onnenpensaalla melkoiset olosuhteet tarjolla, mutta siperianhernepensas, kenties orapihlaja (itselläni ei siitä hiekkamaakokemusta), lännenheisiangervo saattaisivat (osin vierihoidettuina) tuossa menestyä.
Myös pieneksi puuksi kasvatetut sulkahernepensaat voisivat tulla kyseeseen ja toisaalta lauta-aita, jossa on korokkeena "säleikköruudutusta".
Yllättäen kuusiaitakin pärjää hiekkamaan oloissa.
Kiitos teille kaikille hyvistä ehdotuksista! Vielä ei olla päätöstä tehty mihinkään suuntaan, nopeakasvuinen se mielellään saisi olla. Terijoensalavaa ajattelin sen vuoksi, että se on talvellakin minusta tosi kaunis. Mutta tutustun noihin hyviin ehdotuksiin, varmaan sieltä löydämme sopivan näköesteen.
Meillä on ensi talven projektina orapihlaja-aidan matalaksi leikkaus. On ihan tien vieressä ja olisi kiva keksiä sille puolelle jotain näköestettä kunnes aita taas kasvaa... Olisiko jotain ideoita mitä voisin istuttaa tuon aidan lähelle? Mieluusti laittaisin siihen kasveja jo tänä kesänä, että ehtisivät vähän kasvaakin. Itselleni tuli mieleen joku perusruusu (olisikohan hansaruusua) tai pensashanhikki. Tuossa tienreunassa on lisäksi riskinä, että niittokone ajaa nuo näköesteeni kesällä matalaksi joten kovin kalliita kasveja en halua. Ajatuksissani kuitenkin olisi kivampi joku korkeampi kasvi kuin nuo omat ideani.
Varsinaista aitaa en siis ajattele, vaan jotain harvaan istutettavaa joka merkkaisi hiukan tontin rajaa ja vähentäisi pihalle kulkemista (koirat ja lapset lähinnä).
LiisiA, vaikea kuvitella oikein mitään, mikä yhdessä kesässä kasvaisi ensi talvea varten suojaksi, jos nyt oikein ymmärsin. Jos leikkaatte orapihlaja-aidan vasta talvella eikös silloin jo ole lumivallit rajana? Alasleikattu orapihlaja-aita ottaa ensi kesänä isoilla juurillaan hurjan kasvuspurtin - saattaa kasvaa metrin-puolitoista hyvänä kesänä eikä mikään vastaistutettu aita pysty samaan. Niillä menee ensimmäinen kesä juurtumiseen ja pieniä ovat ostotaimet.
Siis ensi kesäksi ajattelin olevan tarvetta sille lisä-näköesteelle... Niinpä siis esim jotkut yksivuotiset kasvit tai perennatkin voisivat auttaa. En vaan tiedä sellaisiakaan... Paikka on kuivahko, laiha maa. Osittain aidassa on niin leveitä aukkoja, että pitänee paikata uusilla taimillakin tuo kuntoon. Mutta toki, jos aita kasvaisi esim. metriseksi ensimmäisenä kesänä, niin tilanne ei olekaan niin toivoton.
Asiaan liittyen, eikös se aita tarvitse sitten leikata uudelleen keskikesällä/loppukesästä? Joten korkeutta ei kai ensimmäisenä vuonna hirveästi jätetä että tulee tuuhea?
Perennoilla tai kesäkukilla asia parhaiten varmaan hoituukin - nehän kasvavat kesässäkin korkeiksi ja jos aidan loppukesästä leikkaa uudelleen, ovat kukat korkeimmillaan. Orapihlaja-aita tosiaan uudistuu tosi nopeasti ja on vaikea keksiä muuta pensasta, joka kasvaisi yhtä nopeasti vastaistuttuna.
Sinulla on varmaan valmiina jo joitakin isoja perennoja, jotka nyt istutettuna ovat ensi kesänä isoja - kultapallo, harmaamalvikki, ukonhattu, ritarinkukka. Mistähän saisi merikaalia, sehän on leveä ja korkea? Toisaalta, jos teidän omalla maalla on pihlajan, haavan tai vaikka tuomen isoja taimia niitäkin voisi istuttaa ehkä? Tai vaikka isomman katajan?
Tuohon Inkin kirjoitukseen tarkentaisin vielä, että tarkoittanet pensasmerikaalta, Crambe cordifolia. Tavallisen merikaalen kasvukorkeus ei riitä näkösuojaksi asti.
Kesäiseksi hätäapu aidaksi pistelin syksyllä maa-artisokkaa ja odottelen nyt rehevää kukkivaa "aitaa" korkeutta ainakin pitäisi piisata
Meinasinkin juuri alkaa kyseleen, että mitä Söderlägessä oli viimeksi. Tulee tänään uusintana, mutta aikas myöhään.
A-haa, eli vähän samaa linjaa kuin edellisesäkin jaksossa, jossa näkösuojaa tehtiin rivitalon pihaan.
Jossain mainoslehdessä myytiin sellaisia metalliverkkokehikoita jotka on tarkoitus täyttää kivillä, jokainen täyttää oman makunsa mukaan, taitaa olla uusi muotijuttu, koska en ennen ole moisia huomioinut.