(hedelmät ja marjat) Naranjilla ( Lulo ), Solanum quitoense
Ostin vuosi sitten aivan ihastuttavan piikikkään kasvin. Jurassica luki lapussa mutta nyt myöhemmin olen selvitellyt, että taitaa olla virallisemmin Naranjilla, Solanum quitoense. Talvella kasvi kuitenkin pääsi heikkoon kuntoon, sillä edellinen asunto ei ollut paras talvenvietolle ja talven jälkeen hengissä oli vain pistokas vesilasissa. Se pääsi kuitenkin kuukausi sitten multaan ja on nyt kasvanut huimasti. Tuuheus ei vain ole sitä luokkaa mitä ostettaessa ja mietin onko keinoja saada tukevuutta ja tuuheutta lisää? Auttaisiko lannoitus? En uskalla ainakaan ensimmäisenä keinona saksia poikki, jos vaikka menee ja ottaa nokkiinsa vaikka ei pitäisi.
ostin kanssa kaksi ihan samanlaista plantagenistä ja talvella teki samanlailla - vain pistokas vesilasissa lopulta. en tosin saanut edes pistokasta pysymään hengissä. en usko että johtui siitä että maksoivat vain euron kappale ku jossain poistomyynnissä oli , mutta en vain tainnut antaa niille sopivaa talvehtimis ympäristöä… olisi kiva saada tuollainen vielä joskus! Todella komea ostettaessa!
Huhuu onko muita naranjillan kasvattajia tänävuonna? :D Katsoin noita vanhempia kuviani ja nyt taitaa olla kasvamassa joku eri naranjilla kuin noissa. Nyt on ihan hervottoman suuret lehdet, vähän karvaiset ja violetin/tummanvihreen väriset. Saas nähä lykkääkö kukkaa
Sain jokunen vuosi Sienestäjältä Naranjillan siemeniä. Mahtaako hän olla vielä täällä? Laitoin kuukausi sitten puolet siemenistä itämään ja kaikki on jo sirkkalehdillä . Käsitin että voi olla hankala kasvi itää. Nyt tarvitsisin lisä tietoja jatko kasvatuksesta
Se on leviävä ruohoinen pensas, jonka pituus on 2-3 m. Hedelmä on pallomainen tai munanmuotoinen marja, joka muodostuu 3–6 rypäleistä, joiden halkaisija on 4–10 cm.
Kypsyessään ulkoinen väri voi olla kellertävän oranssista syvän oranssiin, ja kuorta peittää ruskea karvainen turkki, joka suojaa hedelmää täysin kypsiksi.
Hedelmiä käytetään juomien, hillojen ja muiden makeiden valmisteiden valmistukseen. Maistuu ananaksen ja sitruunan sekoitukselta. Kuori ja siemenet muodostavat noin 50 % hedelmän kokonaispainosta. Mehu hapettuu helposti ja muuttuu ruskeaksi. Naranjilla-massaa käytetään jogurtissa ja jäätelössä, ja sitä käytetään pikaliukoisena jauheena mehun valmistukseen.