Meille kävi ilmeisesti vähän ohraisesti tuon nurmikon perustamisen kanssa. Eli viime syksynä tehtiin pohjat ja kylvettiin nurmikko, ja se alkoikin vähän jo kasvamaan ennen talven tuloa. Laitoin silloin ennen siemeniä maahan myös reilusti kalkkia ja nurmikon syksyä (ei varmaan ollut paras mahdollinen lannoite). Nyt keväällä nurmikko alkoi kyllä vihertämään, ja on jopa kasvanut muutaman sentin, mutta on auttamatta harvan ja epätasaisen näköinen. Ostin sitten rautakaupasta suomensalpietaria (liekkö nyt valinta osui kohdalleen), ja odottelen parhaillaan sadetta, että viitsisin sen levittää pihalle. Olisko vinkkejä salpietarin käytölle?
Ja sitten toinen asia. Meillä on tontti sellaista jonkinlaista peltomultaa, savi pohjalla, ja jotkut ovatkin istuttaneet nurmikkonsa tälle maalle. Joku älynväläys sitten kävi viime syksynä, ja otettiin 80 kuutiota "oikeaa peltomultaa" nurmikon pohjaksi. Tuo 80 kuutiota vastaa siis korkeintaan 5 sentin kerrosta nyt tuossa valmiissa pihassa. Ilmeni sitten siinä kylvön aikana, että tuo uusi multa kuivuu käsiin, ja on erittäin roskaista. Moni kuitenkin vakuutteli, että kyllä se siitä paranee. Multa kuitenkin vaikuttaa aina vaan huonommalle, pinta on tosi kuiva ja hiekkainen. Paraneeko tuo mullan laatu, jos siinä saa nurmikon kasvamaan, tai onko sitä mahdollista jotenkin parantaa?
Eikö kellään olis mitään vinkkejä tai ehdotuksia? Tulis nyt perhana vettä jonain päivänä, niin sais tuon salpietarin levitettyä. Ei varmaan kannata levittää sitä kuivaan maahan, ja kastella päälle?
Anna salpietarin vielä olla Liika heti alussa voipi olla myös haitaksi. Suosittelisin parantamaan ihan kunnollisella mullalla sitä vähän ja sitten kylvät lisää siemeniä niihin kohtiin, missä nurmikkoa ei vielä ole. Ne aukkojen kohdat eivät vaan ole itäneet syystä tai toisesta ja niitä on monia kuten liika kosteus _talvella_ juuri itäneille siemenille, linnut, kuivuus... vastakylvettyä itämään alkavaa nurmea ei saisi päästää ihan kuivaksi.
Kannattaa myös valkata siemenensä huolellisesti sillä nurmiheiniä ja muita nurmikasveja on erilaisia ja sopeutuvat eri oloihin. Savimaalla selviää paremmin ainakin nurminata, englanninraiheinä (on monivuotinen), punanata ja niittynurmikka. Sellaista siemenmixiä kannattaa käyttää mistä löytyy näitä. Valkoapila on hyvä jos se savimaa on aika kovaa (ja jos siitä tykkää). Apilan juuret menee siitä läpi ja rikkoo kovaa maata niin että nurmienkin juuret pääsee paremmin syvemmälle ja kehittäähän se typpeä kanssa. Jos se tosiaan on niin tiivistä savea se pohja että kasteluvesi vaan valuu pois, niin ilmasta se ihan ensitöiksesi ja sitten vasta multaa niskaan.. oikein sellaista mustaa.
Jos kuitenkin tuntuu siltä että et halua enää multaan sijoittaa rahaa niin sijoita sen verran että niihin aukkoihin laitat vähän hyvää multaa ennen kuin kylvät. Kyllä se on ihan totta että se maa siitä paranee kunhan nurmen saa kasvamaan hyvin olettaen että kaikkea lehti ja nurmenleikkuujätettä ei kerätä pois, vaan vain isoimmat ettei nurmi litisty. Sitten varsinkin paranee jos paikalle saa avuksi paljon kastematoja.
Kunhan se nurmikko on siinä kunnossa että se kasvaa joka kohdasta hyvin ja sitä vähän joutuu jo leikkelemäänkin niin sitten vasta itse laittaisin sen salpietarin... ellen odottaisi jopa ensi kevääseen, sillä onhan se hyvin kalkittu ja lannoitettu viimesyksynä.
Niin ja siitä salpietarin levityksestä (että olisi muokkauskomento poikaa), että kyllähän sen voi helteelläkin levittää, mutta kaikkein fiksuinta olisi odotella sateisempia kelejä ja levitellä se juuri ennen sateita. Parhaimpaan tulokseen pääsee näin, eikä tarvitse sitten helteellä olla tassuttelematta nurmikolla siksi että jalat on täynnä salpietaria :D
Juuri samoin neuvoisin kuin Uni. Malttia vain nurmikon odotteluun! Kotipuutarha -lehden numerossa 7/2006 on hyvä juttu nurmikon kasvattamisesta ja hoitamisesta.
Viime kesänä uusin v. -91 tehdyn nurmikon. Ei hyvältä näytä, koska kesä oli niin kuiva ja kylvin sen heinäkuussa. Kastella piti vesijohtovedellä eikä sitä raaskinut antaa tarpeeksi, sadetta odotellessa. lisi pitänyt olla kastelematta ja odotttaa syksyn sateita, mutta eihän tällaista kuivuutta ole ollut ainakaan sataan vuoteen.
Nyt nurtsi on kaukaa katsoen jo vihreä, siellä täällä näkyy kellertävää kasvua. On melko varmasti kylänurmikkaa, Poa annua.Nurmikkosiemen oli parempaa, ohutlehtistä, nurmikko ei ole suuri, koska tontille ei isoa saakaan. Joissain aukoissa on hieman viimevuotisen kylvön jäjiltä aivan ohutta kortta, ei kuitenkaan tarpeeksi.
Aion kaivaa yksivuotisen kylänurmikan pois ja kylvää siihen uutta siementä. Tämä riesa on vielä matala, pensastava joten uudelleen kylvetyn siemenen itäminenkin voi olla huonoa.Löysin netistä tietoa että tätä käytetään golfviheriöillä sen mataluuden vuoksi. mutta silloin varmaan koko green on samaa lajia.
Onko kellään tästä kokemusta, miten asia on hoidettu jos siitä ei ole tykännyt? P.a on yksivuotinen ja on ehkä mahdollista että se ei ehdi siementää jos nurmikkoa leikkaa ahkerasti.
Otsikosta olen aivan samaa mieltä Unin kanssa, ei salpietaria kannata lisätä. Multa on meillä kyllä vahvaa, käytin Helsingin veden nurmikkomultaa.Kasvu on hyvin vihreätä ja nyt on vettäkin jo saatu.