(Aidat, portit, tuet, säleiköt)
Olisi tarkoitus väsätä ensi kesänä satakunta metriä pisteaitaa tontin reunaan. Aitaan tarvittavaa kuusiriukua on jo valmiina, mutta oikeaoppisen pisteaidan rakentamisen taito on tänä pävänä kuitenkin aika harvassa. Yrittämällä ja erehtymällä ei viitsisi noin suureen urakkaan ryhtyä...
Olisiko kenelläkään vinkkejä ja ohjeita aidan tekoon, tai tietoa mistä niitä löytää? Sitomiseen käyttäisin mielelläni jotain muuta kuin vitsaksia. Onko kenelläkään kokemuksia muista sidontatavoista/niiden kestävyydestä?
Kiitoksia kaikista neuvoista jo etukäteen!
Mm. Osaran maatalousoppilaitos Hämeenkyrössä on järjestänyt perinnekursseja, joilla on opetettu/opittu pisteaidan tekoakin. Mieli tekisi päästä joskus itsekin mukaan!
Hitollako tuollaisen tyhjän viestin sain aikaan! Piti lisäämäni, että vain vitsakset ovat pisteaidan arvolle sopivia - sanoo hän, jonka mielestä mm. heinäseipäiden väärinkäyttöä ja halventamista on tehdä niistä ns. riukuaitaa...
Itse ajattelin tehdä “juurikin” heinäseipäistä riukuaidan, kun itselläni on mahdollisuus saada niitä puoli ilmaiseksi. Itselläni aidan pituus lienee vain 6-8 m, mutta muutama kysymys kuitenkin:
-olisiko seipäiden alapäät hyvä esim. tervata/kyllästää (millä?), jotta kestäisivät pitkään lahoamatta?
-Entäpä sidonta (vitsakset luultavammin pois laskuista)…olisiko rautalanka sidonta kuinka kestävää + haka naulaus sen varmistamiseksi? Vai olisiko pelkkä naulankäyttö järkevä? Tarkoitus on että aita kestää, mutta kuitenkin purettavissa mikäli tilanne sitä vaatii.
Intiaanitkin polttivat tukiseipäitä nuotiossa, luulisi heinäseipäiden lahonestoon käyvän myös.
EN muuten tehnyt sitä 6 omistamalleni heinäseipäälle viimekesänä vaan vakersin heistä kärhötuet, vaikka niin piti tekemäni.
Yhdyn edellisiin, eli päiden polttaminen on se oikea vaihtoehto. Tein myös heinäseipäistä jonkin sortin aidan, joiden päät olivat joskus muinoin poltettu. Olisi varmasti pitänyt tehdä sama uusiksi ennen maahan iskemistä. Minä kiinnitin seipäät rautalangalla ja ainakin ovat hyvin kestäneet. Arvelisin, että ensin ne lahoavat tyvestään
.
Käynpäs pisteaidasta vielä tänään ottamassa kävelylenkillä kuvan. On kotiseutukeskuksen pihassa ja varmasti tekijämiehet olleet asialla, kiinnitykset ja rakenne selviää samalla itsellenikin.
Tässä muutama kuva. Pohdinkin millä ihmeellä nämä puiset sidokset on saatu väännettyä ja kiehuvassa vedessä siis notkistuu. Taitaapi olla aika rankkaa ja pihkaista puuhaa.
- voi surku hoya sun koneelta menneitä kuvia. 
Taitavasti on tehty kun sidokseen kohdistuu melkoinen paino ja on kestänyt.
Tässä kokonaisuutta pidemmältä matkalta. 
Sivutukia oli äskeisessä molemmin puolin aitaa, pitkässä aidassa tarpeellinen asia. Tässä lyhyemmässä näkyy toivottavasti paremmin aidan pää. Nuo ylhäällä olevat lienevät portin sulkeniseen liittyviä riukuja, vedetään tien tarvittaessa.
-Taitaapi joutua rautalankaa käyttämään jos sen aidanpätkän aion koossa pysymään saada. Tai käytänkö peräti mustia muovisia nippusiteitä