Omenapuun suojaus

Työasioissa pyörähdin erään kovanluokan omenapuuharrastajan pihassa ja siinä kahvittelun yhteydessä juttelimma puiden suojauksesta. Hän sanoi säästyneensä myyrätuhoilta sen jälkeen, kun oli jokaisen omenapuunsa ympärille (n. 1 -1½ metrin päästä rungosta) kaivanut vaon, jonka oli täyttänyt sepelillä. Talvella näet kun myyrä kaivaa lähellä maan pintaa kohti omenapuuta, sen kynsi kirskahtaa tai hammas kalskahtaa kiveen ja sehän ei tunnetusti tunnu hyvältä.

Olikohan vain juttu vai toimiikohan oikeasti noin?


Alkuperäinen kirjoittaja: huisa

Suomalainen ei usko ennenkuin kokeilee.

Tuli siinä mieleen ajatus, että Huisalla on mahtava paikka kerätä kokemuksia puutarhojen tilaratkaisuista ja jaosta sieltä katolta katsoen. Saa ikäänkuin aitiopaikalta korkean tason katsauksen.

Ei hajuakaan, toimiiko myyriä vastaan, mutta jos sen sepelirinkulan sisäpuolen vielä kattaisi, niin jopas tulisi siisti hedelmätarha ja varmaan puu tykkäisi kun ei ruoho (ja leikkuri) tunkisi ihan tyvelle.

Huisa, tuohan kuulostaa nerokkaalta ratkaisulta. Se sepelihän ajaisi siinä saman asian, kuin metalliverkko ja on juurien kannalta parempi ratkaisu. Sepelissähän juuret pystyvät selviämään kivien välistä kehän ulkopuolellekin, eivätkä kuristu metalliverkon silmiin...
Ja miksei sitä sepeliä voisi laittaa kehän pinnallekin runkoon asti. Eipä pääsisi myyrä kaivautumaan talvella kivikerroksen läpi alas kehän sisäpuolelle mahdollisesti päästyäänkään. Ja rungon ympärillä tietysti on myyräsuojus. Sepelikerroksen päällehän voisi ehkä laittaa vähän katetta, jos se näyttää muuten oudolta...

Oliko yhtään puhetta, miten syvän kaivannon hän teki sitä sepeliä varten?

Olisiko laittanut 15 cm, sanoi ettei tarvinnut kauhean syvää... (tästä on kuukausia, muisti palaa pätkittäin)

Olen miettinyt tuota samaa, myyrien karkoituksen lisäksi parissa muussakin tarkoituksessa: a) nurmikko ei pääse leviämään istutusalueelle eikä istutukset nurmikolle (omppopuiden juurella on kärhö, krookuksia ja suikeroalpia); lisäksi nurmikko olisi helppo leikata b) toimii ''''''''salaojana'''''''' eli kerää keväällä/syksyllä lilluvat vedet. Ajattelin n. lapionpiston syvyisenä sekä omenapuiden että kukkapenkkien ympärille, ja pikkukiviä (ei sepeliä) niin ei tule liian tiivistä. Kaikki penkit ovat meillä savimaan takia kohopenkkejä, myös puilla.

Toimisikohan tuo systeemi, joko uskallan tilata kuormallisen pikkukiviä? oho

Minä en oikein ymmärrä moisen konstin jujua. Onko jollakin todella havaintoja että myyrä kaivautuisi jäätyneeseen maahan, jos se ei pääse lumen sisästä rungon kimppuun? Kontiaiset ei syö puunkuorta ja myyrätkin syövät kuorta vain talvella kun vihreitä kasvinosia ei ole saatavilla. Ja talvellahan myyrät liikkuvat lumeen kaivetuissa käytävissä, eli paljon kivikehää ylempänä. Eikö? Sivistäkää toki minua!

Niin, meinasisin siis äskeisessä viestissäni että eikö kivikehän pitäisi olla melkoisesti maan pintaa korkeammalla, sanotaan nyt vaikka 10 cm, että myyrän kynsi tosiaan kalahtaisi kiviin ikävästi? Tietysti jos valitsisi jotain kauniin väristä kiveä niin ei se varmaan esteettisesti olisi hullumman näköinen. Pitänee harkita jos todella toimii.

Heli82, pahin tuhomyyrä lienee vesimyyrä, joka jyrsii omenapuun juuret poikki maan alla. Sen tuhoja ei pysty korjaamaan millään. Keväällä pikku omppupuu irtoaa maasta ja kellahtaa kumoon ärtynyt

Vesimyyrä tekee siis käytäviä maan alle.

Hyvänen aika! Onneksi meillä ei ole moista otusta näkynyt. Pitää ihan hankkia joku eläinkirja ja tutustua näihin veijareihin. Aika sissi jos tosiaan talven aikanakin pystyy kaivamaan uutta käytävää maan alla!

Liittyyköhän tämän vesimyyrän elintavat jotenkin veteen, eli voiko se ilmestyä ompputarhaan vaikka emme lähellä järveä asukaan? Onko sen kannanvaihtelut saman tyylisä kuin muilla myyrillä, eli saattaako se ilmestyä pihaan vaikka ei ennen ole näyttäytynytkään?

Vesimyyrä pitää kuulemma kosteasta paikasta, mutta on yleinen muuallakin. Minä itse suojaan puut katiskaverkolla ja joka puun ympärille on istutettu narsisseja. Ne ovat myrkyllisiä myös myyrille, ja luulen, että myyrät haistavat narsissit eivätkä mene kehän sisäpuolelle. Joka talvi käyn polkemassa puiden ympäryksen noin 30 senttimetrin päästä rungosta ihan kovaksi, ja monta kertaa talvessa.

Jonkun neropatin pihassa Keski-Suomen maalla näin ohi mennessäni kokonaan ensin kanaverkotetun aitauksen neljälle omenapuulle, sitten siellä oli vielä omat verkot puiden rungoille ja koirat hoiti tamppaamisen kun oli aidattu leikkipiha niille siinä. Hyviä myyrävahteja ovat. Tosin mi pelkäisin että koira saa myyräkuumeen jos se kovasti myyriä tappaisi.


Meille tuli 2005 vesimyyrä kasvimaalle. Lähimmälle järvelle on noin puoli kilometriä, eli ojat riittää tälle elukalle reitiksi. Aloin elokuussa ihmetellä, kun porkkanat katoili kummasti penkistä. Onneksi se ei ehtinyt kauan myllertää. Nostettiin syyskuun alussa perunat ja mieheni osui suoraan vesimyyrän koloon. Kiljaisi että lapset silmät kiinni ja painui salamana perään, pam, vesimyyrää lapiolla päähän.

Minäkin olen vallittanut narsisseilla kukkapenkkejäni ja omenapuuni.  Talvella tallon puiden ja puskien ympärillä lunta kovaksi. Kasvimaan reunallekin aion narsisseja tulevana syksynä istuttaa. Silti hirvittää että jospa se sieltä ojasta taas nousee..

Myyrät ovat aika veijareita. Vesimyyrä tekee tuhojansa maan alla, peltomyyrä maan pinnalla, ja metsämyyrä jopa 4 metrin korkeudessa puussa. Kontiainen, eli se musta lapiokätinen otus, joka myös tekee käytäviä maan alle ja niitä multakasoja pinnalle, ja jota ennen sanottiin "maamyyräksi", ei tee kasvituhoja, koska on hyönteissyöjä.

Metsämyyrä, ilmeisesti, kävi viime syksynä syömässä muutamasta omenapuustani omenia melkein latvasta asti. Ja osasi siis valita parhaimman makuiset omenat... no-jaa

Myyrätietoutta.

Vesimyyräkö meillä on yhdestä penkistä vienyt kaikki 10 tulppaania ja parikymmentä kevättähteä, kun ei mitään näy? En ole vielä kaivanut niitä näkyviin, kun odottelen vielä. Työkaveri tosin kertoi, että hän oli omat tulppaanisipulinsa kaivanut ylös, ja niistä kaikista oli oikein siisti kuori jäljellä mutta sisukset puuttuivat ärtynyt. Samassa penkissämme ei näy jälkeäkään vielä myöskään ruohosipulista, tarhapäivänlilja Gentle Sheperdistä, ja sitruunatimjamin kohta on noussut kummasti ylös muusta multatasosta. Penkissä on/oli vielä iisoppiakin ja laventelia, mutta vain kesäpikkusydän ja kärhö voivat ja puskevat hyvin. Siis syökö myyrä myös liljoja ja ruohosipuleita (niistä ei näy edes vanhoja syksyn jämiä, vaikka toisesta liljasta näkyy), vai onko ihmisvoro käynyt penkissä?

Myyrä on tainnut verottaa myös ojanpenkan tulppaanejamme...

 

Meilläkin ennen katosivat perunat penkistä, mutta talon kolme kissaa ovat muuttaneet vesimyyrän uhanalaiseksi lajiksi. Ei haittaa, sillä tuho on varmaankin ihan paikallinen.... Ennen niitä oli tosi paljon, ja se jos mikä oli ylen kiusallista puutarhuroinnin kannalta. Nyt on voinut istuttaa omenapuita jokirantaan asti.

Jos siihen omenapuun kuoppaan laittaa ruostuvaa verkkoa, niin eiköhän se häviä sitä mukaan kuin omenapuu kasvaa.


Itse ostin edullista metalli verkkoa (siihen hintaan ei saa sinkittyä verkkoa), jonka silmäkoko on 12mm x 12mm. Luulisin, että tuota voi laittaa hyvin omenapuulle, kun menee joku vuosi puun kasvamiseen ja pienet juuret mahtuu hyvin noista rei''istä läpi. Rauta ruostuu maassa ja isommat juuret mahtuu läpi.
Myyrät ei enää siinä vaiheessa ole paha ongelma puulle. Silti kannattaa kävellä talvella puun ympäri, jotta maa jäätyy aikaisemmin.

Tässä pinossa tuntuu olevan omenapuujuttuja eli laitan minäkin korteni kekoon.

Ostiin tänään kolme omenapuuta. Istutin jo yhden puun. Kaivoin aika leveän ja syvän kuopan johon laitoin todella hyvin palanutta lehmän lantaa (ei haise ja lannassa on tosi paljon lieroja) ja sitten sitä maa-ainesta (hiekan sekaista savea) jota kuopan kaivamisesta tuli.

Maata on ajettu meidän tontille ja siinä on erilaisia maalajeja. Tällä paikalla missä omenapuut ovat, niin on savensekaista hiekkamaata. Savea on siis jonkin verran.

Istutin jo yhden puun ja kaksi on vielä istuttamatta. Onkohan viisasta, että lisään istutuskuoppaan vielä ihan hiekkaa, kun maa tuntuu olevan jonkin verran savinen? Lannasta saa hyvää maanparannusainesta, koska se on niin hyvin palanutta.

Kuoleekohan puuni saveen? Savi ei ole mitään kivikovaan "tönkkösavea"... seassa on siis pientä kiveä ja osittain hiekkaa.

Terkuin SariW


Minulla omppupuut kasvavat savimaassa, ihan ok. Sekoitin istutusvaiheessa maahan jonkin verran hiekkaa ja kompostia.

Varo kuitenkin etteivät puut jää kuoppaan kun maa tiivistyy. Pyri istuttamaan loivaan harjuun.

Jos hiekkaa on saatavilla, sekoita sitä maa-ainekseen.