Osmankäämi, Typha

(Luonnonkasvit)

Suomessa esiintyy kaksi lajia:
-leveäosmankäämi (Leveälehtiosmankäämi), Typha latifolia
-kapeaosmankäämi (Kapealehtiosmankäämi), Typha angustifolia
‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’‘’’

Meillä on pellolle kaivettu uimalampi. Koko n. 30 x 80 m, syvin kohta n. 4 m. Nyt osmankäämi on levinnyt lampeen. Olisiko kenelläkään konstia, millä sitä saisi pos? Vesi on sameaa ja ruskeaa, ei kyllä houkuttele uimaan.

Lammessa on jonkinverran kaloja ja rapuja. Veden vaihtuvuus on aika heikko, siinä on muutama lähde, jotka eivät tuota tarpeeksi. Joskus on pumpattu vettä läheisestä purosta.

Pitäisi jo päästä uimaan.

' (Viestiä muokattu 23.2.2025: lisätty Suomessa kasvavat lajit / Nuu)

Haluaisin osmankäämejä omaan piha lampeeni. Mistä niitä saisin? Täällä ei ainakaan näytä kasvavan niitä. Mutta haluaisin kokeilla kasvattaa.

Tarjai, löydät osmankäämiä koskevan viestisi nyt täältä. Laitoin sinulle tulemaan myös privaattiviestin, katsotko postiasi :slight_smile:

Siemenistä lisättynä kestää n 5 vuotta kunnes alkaa tehdä kukintoa. Sopivasta kosteikosta maanomistajan luvalla kaivamalla kukkii parin vuoden päästä - jos ei lupaa pyydä ei edes kasva.silmän isku

Omani sain hyvän ystävän vinkin saatuani vesijohtotyömaan paikalta kaivurin pinnalle nostamana ½ m pätkänä.

Osmankäämit “kukintoineen”, mieluiten kuivattuna kannattaa pyytää riittävän matkan päästä olevalta maanomistajalta, omaan lampeen niitä EI kannata istuttaa…

Kasvatamme ensimmäistä kesää osmankäämiä, ei lammessa vaan kuopassa pihan kostealla alueella puolivarjossa. Naapuri toi alun mökiltään. Miten syvä juuristo kasvilla on? Mies uskollisesti kastelee aarrettaan, mikä on varmaan ihan hyvä siihen saakka kunnes kasvi pääsee kunnolla kasvuun (vaikka ko kasvupaikan pohjavesi on melko korkealla). Mietityttää myös, että tuleekohan kasvista maanvaiva?

Mulla on Kapealehtinen osmankäämi kasvanut kolme vuotta valkoisessa altakastelu ruukussa ulkona 30cm Tarkoitus oli laitta se lammikkoon, mut linnut kävivät kylpemässä siinä, niin ne kaatoivat ne nurin...... Älkää kertoko kaikille. Mä kävin hakee Kapealehtisen osmankäämin Tuusulanjärvestä. Kirjavalehtistä variegataa ym. on ollut myynnissä. täällä… http://www.jarvenpaanpihapalvelu.fi/vesikasvit.pdf

Omien näkemysten mukaan osmankäämiä ei kannata istuttaa mihinkään! Ehkä ruukussa, mutta on varottava siltikin sen leviämistä.

Yhdessä siemenpatukassa on puolisen miljoonaa siementä, joten leviää niistä. Kasvattaa juuret aika lähelle pintaa.

Laiturin vieressä auringonottopaikalla kasvaa karussa maassa. Jaksaa tehdä 5 kukintoa kesässään ja kärsii kovasti järven vedenkorkeuden vaihtelusta, 1½ m normaalisesänä. Hein''kuussa kerään patukat kuivakukka-asetelmaan, yleensä unohtuu syksyllä mökille ja päätyy juhannuskokkoon! Rehevillä kasvupaikoilla tekee viidakon ja edistää umpeenkasvua.

Mistähän saisin osmankäämin siemeniä?

Mulla kasvaa lammentapaisessa leveälehtiosmankäämiä. Itsekseen se on lähiojista sinne tullut. Jokakeväisissä lammen huoltotoimenpiteiden yhteydessä sen valtaamaa kasvutilaa rajoitellaan, lue: revitään kompostiin.. mutta silti mielestäni hieno luonnonperenna...

Tarjai, minulta voit sitä saada.....hmm..jos vaan tietäisin milloin siemenet ovat kypsiä!.

Hyvä vaihtoehto tavalliselle osmankäämille on Typha minima… sirompi serkku!!

Juu, paitsi, että on paljon arempi...

Luin kauhulla tän ketjun. menin ostamaan miniosmankäämiä alesta. katotaan miten ne pärjää, kun on ihan vääränlaisessa paikassakin todennäköisesti. onko se yhtä hirveä leviäjä, kuin mitä edellisellä sivulla on sanottu?

Osmankäämit , Typha

on noin 30 lajia käsittävä kasvisuku osmankäämikasvien heimossa. Sen lajit esiintyvät kosteissa paikoissa. Lajit kasvavat kaikissa maapallon ilmastovyöhykkeissä tropiikista viileään.

Suomessa esiintyy kaksi lajia:
-leveäosmankäämi (Leveälehtiosmankäämi), Typha latifolia
-kapeaosmankäämi (Kapealehtiosmankäämi), Typha angustifolia


Kuva yllä: Kapealehtiosmankäämi


Kuva yllä: Leveälehtiosmankäämi

Lähde: Wikipedia