Pajukon hävittäminen

Pihallamme on rinne, jossa 4 x 10 m alueella kasvaa pajuryteikkö, josta haluan eroon. Tiedän että kaatamalla pajukko vaan innostuu kasvamaan, mutta entä jos alueen peittäisi kaatamisen jäljeen katekankaalla - tuhkaduttaisiko se pajun kasvamisen? Jos, niin riittäisikö, että kangas on vain yhden kesän yli paikoillaan?

 

Koska kukaan ei ole vastannut niin yritän:

En usko pajun kuolevan yhdessä kesässä katteen alle. Kestävään pajun hävitykseen kohtuullisessa ajassa näen 2 keinoa:

  1. Glyfosaattiruiskutus (Roundup tai vastaava)
  2. Mekaaninen eli kuokinta.

Meillä on vastaava ongelma, pajusta pitäisi päästä hieman eroon. Roundupilla ruiskuttelu, niin onko parempi ruiskuttaa rouduppia lehtiin vaiko katkaista paju rungosta ja sivellä ainetta suoraan katko kohtaan?


Pajukkoa hävittäneenä voisin jakaa kokemukseni. Omalta tontilta olen poistanut pajuja sitkeästi vesurin kanssa, sitten repinyt juurakoina ylös. Työlästä, kerrassaan työlästä.



Isän tontilta vedettiin ensin raivaussahalla kaikki lyhyeksi syksyllä. Seuraavana kesänä Roundupilla ruiskutettiin kun kasvua oli 15-20 senttiä. Aine toimii vihreisiin, hyvässä kasvussa olevien lehtien kautta. Eli Goldenlobelia - ei se toimi rungon tappiin sivellen. Sitten siellä isäni tontilla otettiin traktori ja kyntöaura perään. Kynnettiin koko helahoito silloin kuin kasvusto oli ihan ruskeaa ja kuolleen näköistä. Kynnökseltä kiskottiin niitä juurakoita sen mitä irti saatiin. Kova homma sekin. Lopulta alue tasattiin traktorilla ja siitä tuli puutarhaa.



Paju on sitten sitkeätä sorttia! Mutta kyllä sille pärjää. Manuaalisestikin, mikäli pajuttunut ala ei ole kovin suuri. Niin ja on halua harjoittaa hikistä ruumiinkulttuuria.



Oma pajukkoni on ihan joen varressa, joten en halua sinne(kään) myrkkyjä.

Muutin tuon otsikon hieman laajemmaksi (entinen oli “Saako katekankaalla hävitettyä pajukon?”).

Minulta menisi 4 x 10 metrin alue ihan manuaaliterapiallakin. Mutta selkävaivaiselle tai muuten rajoitteiselle se on ylipääsemätön paikka.



Ja vielä vanhan kansan perimätieto - pajukkoa kannattaa kaataa laskevan kuun aikana, niin ei verso puoleksikaan yhtä innolla. Kuulemma pitää paikkansa.

vähän asian vierestä!yritäppä saada pajua kasvamaan tiettyyn määrättyyn paikkaan.meillä avulias naapuri kaatoi meidän puolelta isot pajupuskat ja me tai oikeastaan mehiläiset sitä pajua tarvitsevat.yritettiin jos jollain keinoin saada pellon puolelle pajua kasvamaan ,niin ei.lopuksi kanadan paju suostui kasvamaan!

Ei kannata tuhlata kallista Rounduppia pajuille, parempi on MCPA:ta sisältävät torjuta-aineet joita on markkinoilla useita. Maatalouskaupoista ainakin saa näitä ainetta ja osaavat neuvoa myös käytön. Ruiskutetaan lehdille silloin kun paju on parhaassa kasvussa.

Vähemmillä myrkyillä päsee, kun ensin kaataa puskat. Kaato kannattaa suorittaa silloin kun puskat on täydessä lehdessä. Uusia versoja kasvaa ja ne kannattaa sitten ruiskuttaa noin 20cm Roun apilla. Menee vähän ainetta, ja pienellä sumutuspullollakin selviää, eikä myrkytä turhaan ympäristöä. Jotain aina alkaa kasvaa ja ne heti uuteen käsittelyyn.

Meidänkin tontin viereisellä niittyalueella kasvoi ennen pajukkoa ja haettiin sieltä pääsiäisenä oksia. Pajukko kuitenkin kaadettiin pariin otteeseen sieltä, eikä ole ikäväksemme kasvanut enää takaisin. Ilmeisesti pajun juuristo nuukahtaa jossain vaiheessa, jos se ei saa versoja esiin pariin vuoteen.

Hei! Ostin talon maalta. Siinä on metsikköä vieressä ja pajuja on myös levinnyt siihen paljon talon viereisiin alueihin.

Yritin eilen niitä vähän katkoa maasta puutarhasaksilla, kunnes luin että olisi hyvä että vasta keväällä noin maaliskuussa
leikkaisi oksat pois alhaalta ja antaisi versoa niistä uusia versoja ja kun nämä virheitä, käsittelisi Roundupilla?

Onko tämä hyvä taktiikka?

Voinko nyt syksyllä edes niitä pieni vesoja joita kasvaa siellä täällä katkoa puutarhasaksilla tai sahalla?
Vai onko vaan huono juttu? Tekisi niin mieli niitä nyt jo katkoa, mutta jos tämä huono ja versoaa vaan keväällä enemmän niin sitten en kyllä. 

Kiitos!!!

Serkkupoika laittoi pellon laidassa ensin pajukon alas ja kulotti alueen …ja traktorin kauhalla hieman möyhensi.
Ei enää jaksanut kasvaa jos nyt ei sitten keväällä piristy ? Hänellä ois myrkkyjäkin mutta lähellä on tyrniä…

Kiitoksia. Jostain vain luin että maaliskuussa olisi hyvä aika katkoa ja kun tulee uudet versot niin sitten roundupia…

Mutta jos näin syksylläkin voi niin sittenhän niitä voi alkaa leikkelemään tyvistään.

Asian vierestä…yhden orapihlaja aidan pääty puskan tapoin silleen että sahattiin tapille ja tapin ympäri musta jätesäkki kiinteästi kiinni vuodeksi…