Pelto/metsäpohjasta oleilupihaksi

Meillä on noin 25-30 neliön kokoinen alue entistä kasvimaata/perunapeltoa, jonka haluaisin muuhun käyttöön. Alue on suoraan naapuritontin vieressä, rajalla kasvaa kituisesti orapihlajaa josta ei näköesteeksi ole. Aidan takana on oja, ja sen takana alkaa naapurin alue, joka on meidän pihaa vähän alempana. Oletan että orapihlajalle ei jää ravinteita, vaan valuvat ojaan. 

Mieluilisin jonkinlaista näköestettä naapurin suuntaan, mieluiten ympärivuotisesti peittävää. Arveluttaa mitään aitarakenteita kuitenkaan laittaa, toisella puolella olisi "pehmeä" peltomaa ja toisella se oja. Olen miettinyt myös havuryhmää tai jotain köynnössäleikköä, mutta mistään ohjeista ei löydy tietoa siitä mitä pitää ottaa huomioon että tuollaisessa paikassa pysyvät pystyssä.
Omalle puolelle aitaa haluan jonkinlaisen puutarhatouhuilupaikan: pöydän ja tilaa parille vanhasta ikkunasta tehdylle kasvatuslavalle. Siihen alle mieluiten liuskekivestä tehty "patio".

Mitä sille peltomaalle pitäisi tehdä että tuo patio onnistuu? Tyhjennänkö koko alueen vanhasta mullasta (en ole edes kokeillut vielä kuinka syvälle se ulottuu) ja täytän soralla ja hiekalla? Mullan alla maa on todennäköisesti savea, jota tontilla muutenkin riittää.

Minä sanoisin, että kyllä. Jos meinaat, että patio pysyy paikallaan niin joku pikkukaivuri töihin, peltopohja pois, routaeristeet, salaojitukset, sorat ja kaikki kerralla kuntoon. Toinen vaihtoehto on sitten se, että joka kevät maan routiminen vetelee patioo minne sattuu. (nimim. peltomaalle rakennettu kaupunkitakapiha ilman maansiirtotöitä)

Pikkukaivuri? Oivoi, mistä minä sellaisen. Kuulostaa tyyriiltä.
Saisikohan sillä kaivettua pitempääkin salaojaa? Voisi miehelle vinkata että säästyy lapiohommilta, ja jos samalla kaivelis ajoluiskan perustuksia niin siinähän tulisi jo monta kärpästä.  

Siis tokihan sen voi isollakin kaivaa... tai lapiolla... meilläpäin vaan usein on joku pikkunen bobcatti halvempi tuoda kuin joku iso vekotin. Ja laiskana en viitsi kaivaa lapiolla.

Pitääpä alkaa kysellä. En olisi isoakaan kaivuria edes ajatellut, mutta tuo pieni alkaa kuulostaa sitä houkuttelevammalta mitä enemmän sitä ajattelen. Itse olisin turvautunut pelkkään lapioon, ja taas olisi varmaan siirrytty seuraavaan kesään. 

Mitä yleensä maksaa sora ja hiekka? Ja minkälaiselle alueelle riittää esimerkiksi tonni kutakin ainetta? Tuntuisi vähän turvallisemmalta lähteä kyselemään kun olisi joku haju siitä mikä on hintataso suunnilleen.

Nyt kun olet pikkukaivurisuuntautunut niin katseleppas kylillä niin näet piankin sellaisia Bobcat-kaivureita. Vannon sellaisten nimiin. Ne ovat pieniä, ei jää jälkiä puutarhaan mutta tulosta syntyy. Nyt harjaavat teitä niillä, ja samoin semmoisia käytetään haudankaivuuseen. Eli tähän rekkuleeseen saa vaihdettua niitä työkaluja sitä mukaa kun tarvetta on.

No nyt on mieskin valjastettu pikkukaivurietsintään silmän isku

Kiviainesta myydään näppärästi kuutiomitoilla, eli yksi kuutio riittää esim 10 sentin kerrokseksi 1*10 m kokoiselle alueelle. Ainakin täällä meillä maansiirtoliikkeet ovat halvimpia, paitsi jos naapurustossa sattuu joku omistamaan sora-/hiekkakuoppaa...  

Yleensä pienten erien kuljetus maksaapi enemmän kuin itse kivi, itse kivi on melko edullista. Hinta pyörinee jossakin 3-12 euron välissä per kuutio.

No mutta kuutiomittahan ratkaisee ongelman heti, olen noiden puutarhaohjelmien harhaanjohtamana ollut siinä uskossa että tonneissa puhutaan kun hehkuttavat niitä tonnejaan siellä.

Ostimme hiljattain omakotitalon joka on tehty metsäiselle (mäntyä pääasiassa) tontille, etupihalta puut ja kannot raivattu pois, ja sellainen "höttöinen/turvemainen" maa-aines jäljellä, niin voiko tuohon päälle suoraan laittaa mullat ja olettaa että siinä jokin kasvaisi, vai olisiko parempi kuskaa tuo maa-aines pois ja sitten vasta laittaa multa.  (Takapiha on sitten koskematon puineen kaikkineen joten siellä hiukan enemmän urakkaa.) Avusta olisin kovasti kiitollinen kun ei tietotaitoa löydy...

Kjan, kumpikin vaihtoehto on mahdollinen. Rakennat kohopenkin jos et halua kaivaa. Mikäli paikka on varjoinen kuten kuvittelen, löydät turveharkoista mainion konstin reunan rakentamiseen. Jos taas et halua kohopenkkiä on kaivettava ''juoksuhaudat'' istutuksille ja parannettava maata ostomullalla. Mullan syvyys riippuu istutettavista kasveista.

Jos ei löydy vielä tietotaitoa käytät tämän kesän opiskeluun . Ja keskusteluun täällä ;-) Ei kannata ryhtyä isoon puuhaan ennenkuin tietää mitä tekee.

Kaunistat pihaasi isoilla ruukkuistutuksilla ensi hätään.

Kannattaisiko kjan käyttää tontin ominaisuuksia hyväkseen, ja suunnitella puutarhaan sellaisia kasveja jotka viihtyvät metsämaassa? Muunlaislle kasveille sitten parannetut kasvualustat.

Hei.

Kesä alkaa vihdoin olla tuloillaan ja olemmekin päässeet nyt jo pariin otteeseen talvella ostamallemme tontille tepastelemaan.

Tontin pinta-ala on lähemmäs 3 hehtaaria joten myös erilaista maastoa löytyy. Puusto vaihtelee mänty ja kuusimetsästä pihlajiin ja haapoihin. Juurikin tällä lehtipuu alueella maa on todella kosteaa, lähes soista. Miten tällaiselle pohjalle alamme työstää pihaa ja millaiset kasvit tuollaisella alueella kukoistavat?

Tässä vielä pari kuvaa tontista:

Ensimmäisessä näkyy kuivimmalta näyttävä maaperä.

Ja toisessa taas toinen ääripää, eli vetisin paikka. Grilli istutettiin tähän juuri siksi että alla maa painui alas ja sammaleen alta tirisi vesi.

Märimpienkin kohtien alla tuntuu kuitenkin olevan joka lapion kolauksella kiviä. Olen aivan ymmälläni. Toivottavasti joku osaa tähän jotain neuvoa antaa.

Lisäisitkö profiiliisi paikkakunnan tai edes maakunnan ja kasvuvyöhykkeen? Auttaisi olosuhteiden hahmottamista.

Dlight, löydät viestisi nyt täältä. Laitoin sinulle tulemaan myös privaattiviestin,katsopa postiasi :slight_smile:

Hei Dlight,

Muutamia kysymyksia aluksi (lähinnä selvennykseksi itselleni):

-onko tontilla rakennuksia/ tarkoitus rakentaa jotain?

-Jollei tontille rakenneta mitään, niin mikä on tontin tuleva käyttötarkoitus? (vapaa-ajanvietto, esim asuntovaunu/ laavupaikka?)



…Eläkä niisti kivistä huoli, ne ovat rikkaus… :slight_smile:

Huh, osasinpa!

Kiitos viestin siirtämisestä, enpä tälläistä osiota löytänyt vaikka kuinka olen haeskellut ja lueskellut =)



Eli tontti sijaitsee Hartolassa ja tontti on tällä hetkellä täysin tyhjä (lukuun ottamatta juuri pystytettyä huussia), aikeissa on rakentaa vapaa-ajanasunto.

Kivet ovat todellakin rikkaus, niitä on koko nuoruus tullut pyöriteltyä vanhempien plantaasilla =)

Tälläistä kivien määrää en vain ole koskaan nähnyt näin kosteassa paikassa…

Sinullahan on sitten ihan mitä mahdollisuuksia tahansa tonttisi kanssa, kun mitään suurta ei vielä ole tehty.



rakennustyöthän alkavat tontilla tien, rakennuksen pohjan ja rakennustarvikkeiden säilytysalueen (=tuleva autopaikka) teolla, eli pintamaa kuoritaan pois (ja toki perusmaatakin kaivetaan rakenteiden tarvitsemalta syvyydeltä) kaivinkoneella.



Alkuun miettisinkin, että mihin tie ja tulevat autojen paikat sijoittuvat, koska maansiirtotyöt ovat “rajumpia”. tie ja parkkialueet kannattaa heti alkuun tehdä kunnolla/kantavista materiaaleista (karkea murske), on niin kovin inhottava rämpiä sitten syksymmällä rapakossa…



Epäilisin, että vielä näin alkuvaiheessa ei ihan rakennuksen lähistölle kannata kyhäillä mitään kukkajuttuja, koska ne tuhoutuvat työn tiimellyksessä kuitenkin. Toisaalta noin monimuotoiseen paikkaan saa kasvamaan lähes mitä kasveja vain, kunhan kasvualusta on kunnossa (tästä aiheesta muut osaavat kasvikohtaisesti neuvoa paaaljon enemmän).

pistämpä tänne kun pellosta puhutaan.



Isännän rojekti, näin sitä entistä laidunta vallotetaan, ensin välttämättömin eli tuulensuoja, hunajamarjapensaat, grilli tykötarpeineen. Kuulemma melkein valmis, vain kesä puuttuu.

Muuten ihan äijämeininki, mutta nuo hunajamarjat… :hehe: