Peltomaan muokkaus

Mikä on paras tapa saada vanha kesannolla oleva peltomaa ( 1ha ) sellaiseen kuntoon, että voin sinne istuttaa vuoden päästä keväällä parsan taimia? Pelto on ollut käyttämättömänä ainakin 10 vuotta. Olen ymmärtänyt, että parsa ei pidä rikkaruohoista. Maa on muuten hyvää parsalle. Multakerros on noin 40 cm ja sen alla on puhdasta hiekkaa.


Alkuperäinen kirjoittaja: hutikka

Kuka osaa linkittää vanhalle puolelle JartsaP:n pellonraivauspalstalle? Siellä meinaa osoitetaan kateviljelyn etuja: rikkaruohojen hallittavuus ja kovan savikon möyheytyminen.


Eli täältä saa todennäköisesti sen perusneuvon: muokkaa, kitke, kata ja sen jälkeen unohda kitkeminen....

Keinoja: kattaminen (aika iso ala?); myrkyttäminen; muokkaaminen monta kertaa kesässä (parin viikon välein) niin että rikkaruohot kuihtuvat; perunanviljely kunnon multauksineen?


Myrkyttäminen lienee kovin ja varmin keino tuolle alalle?

Niin pistätkö ihan koko hehtaarin parsalle?

Osaatko yhtään kertoa mitä pelto kasvaa tällä hetkellä?

Juolavehnää? Peltosauniota? Koiranputkea? Suolaheinää?

Rikkaruohojen laatu kertoo paljon siitä  mitä pitää tehdä, ja toimenpiteet vaihtelevat paljonkin riippuen siitä mikä nykyinen kasvikanta on.

Yleispätevänä ohjeena heittäisin että muokkaa haluamasi alue mahdollisimman pian ja laita harso päälle, näin saat rikkaruohon siemenet itämään hyvin. Kun rikkaruohosto on itänyt, eli noin kesäkuun alkuun mennessä, muokkaa maa uudelleen.

Kylvä toiseen kertaan muokattuun maahan tiheänä kylvönä kauran, soppaherneen ja auringonkukan seosta (5-10 litraa aarille eli tosi tiheä) ja anna kasvaa syksyyn. Niitä kasvusto ja vie se kompostiin. Lisää maahan kalkkia (parsalle pitää olla jopa emäksinen maa) ja muokkaa maa.  Nyt se on kohtuullisessa kasvukunnossa.

Jos maa kasvaa lähinnä juolavehnää, tai ohdaketta, valvattia, leskenlehteä, horsmaa tms juuri"rönsy"levinnäistä rikkaruohoa, on järkevintä pitää maa avokesannolla ja muokata se 2-4 viikon välein. Juolavehnän pitäisi ehtiä 3-4 -lehtiasteelle ennen muokkausta, tällöin se on kuluttanut juuresta vararavinnon pisimmälle muttei vielä aloittanut uuden voiman keräämistä. Toki jos jaksat vielä haravoida mahdolliset juurenpätkät pois niin hyvä on.

Jos meinaat tosiaan koko hehtaarin laittaa parsalle niin hanki käsiisi MTT:n tutkimustuloksia parsanviljelystä. Meidän käsin toimivien kotipuutarhureiden näkemys parsankasvatuksesta on varmasti jossain määrin erilainen kuin koneellisen viljelyn periaatteet.

Tuo rikkaruohojen helliminen pahat mielessä toimii hyvin. Tein mansikkamaan kohdalle noin, peitin harsolla kohdan ja siellä ne rikkaruohot kasvoivat tohkeissaan. Ne eivät voineet aavistaa mitä on tulossa. Sitten yhtäkkiä heitin harson pois ja jyrytettiin alue vanhalla ajoleikkurilla multaa myöden. Häh häh.

Seuraavaksi ajoimme kohtaan ihan vaan uutta multaa niin että muodostui kohopenkki, siihen mansikkamuovi ja taimet. Jopa vuohenputki otti itseensä niin ettei siitä tullut mitään ongelmaa, ja mansikkaa tuli hienosti heti ekana vuonna.

Käytävät katoin ensin märillä sanomalehdillä ja sitten kärräsimme niiden päälle haketta. Siten ei tule kulkuväyliltäkään rikkaruohoa kiusaamaan varsinaisesti suosittavia kasvateltavia.

Minä kyllä kylmästi tekisin niin, että myrkyttäisin rikkaruohomyrkyllä (hui) kunhan juolavehnät ovat riittävän kokoisia (riittäisiköhän 20 cm?), kyntäisin ympäri ja siitä muutaman viikon välein sitten kyntäisin taas (avokesannointi; en kyllä tiedä riittäisikö pelkkä äestys?) Kuumana ja kuivana kesänä olisi tehokas tapa päästä rikkakasveista, mutta jatkuva pellolla ajelu traktorilla tietysti tiivistää maata jonkin verran ja tuulisena kuivana kesänä eroosio voisi syödä turhaan maa-ainesta (jos se on sellaista kuivana pölisevää tuulisella paikalla). Mutta muuten, mikä ettei. Parsaa pääsisi istuttamaan aikaisintaan syksyllä (yleensä ei suositella myrkytetylle alueelle ravintokasvin istuttamista, mutta koska parsasta kerätään aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua kasvustoa, niin luulisin, että myrkynjäämät ovat jo siihen mennessä kadonneet). Istuttaisin kuitenkin ehkä vasta keväällä.
Mutta mitäpä sitä ei tekisi parsan eteen. (Kuten hommaisi kuutioittain hiekkaa ja haalisi vielä katteeksi nurmikkosilppua…?)


Alkuperäinen kirjoittaja: Tuntematon tai poistettu käyttäjä

Jos päätyy myrkytysratkaisuun, myrkyn pitää ehdottomasti antaa vaikuttaa riittävän kauan ennen kyntämistä tai muuta maan muokkausta. No, myrkkypakkauksessa on ohjeet.


Avokesannoinnilla voi sitten hävittää vielä siemenrikkoja vähemmäksi. (Äestys on parempi kuin kyntäminen.)