Pahaksi on päässyt, enkä tiedä mistä aloittaa, ideoita ottaisin kiitollisena vastaan. Jotain suhteellisen helppohoitoista, koska vietämme mökillä kesäisin kolmekin viikkoa yhtä soittoa, ja joutuu olemaan ihan yksikseen sen aikaa... t. somisku:)
Tuohonhan käy mikä tahansa kuivassa elävä perenna, maapeitekasvi, tahi pensaikko, tai kaikki yhdessä. Tuota kiveystä, onko se pengerrys, pehmentäisin jollain köynnöskasvilla, joko ylhäältä alaspäin tai alhaalta ylöspäin kasvavana. Mainio paikka tehdä vaikka mitä kivaa
Kiitos belgi vihjeistä:) Olen samaa mieltä, että siitä voisi ihan kivankin saada mutta kun on tuo viherpeukalo niin keskellä kämmentä kuin olla voi;) Ne on vanhoja ratapöllejä siinä ja tukevat tuota yläpuolen "parkkista". MAHTI IDIS laittaa siihen jotain köynnöstelemään, mikähän voisi olla kiva? Miten tuo lupiini/voikukka/vuohenjuuri-"keto" pitäisi työstää ennen muuta laittamista?
Heti näin sieluni silmin seppelvarpua ja jotain köynnöstä ryöppyävän ylhäältä alaspäin
Kiitti Miikos,
googletin tuon seppelvarvun ja nättihän se on:) Onko sinulla siitä kokemusta?kuinka tiuhaan sitä kannattaisi istutella? Mikä voisi olla kiva köynnös tähän mielestäsi?
Itse laittaisin varmaan köynnöshortensiaa menemään ylös tai tuolta alaspäin tai sitten villiviiniä ylhäältä alas.
Alaosaan laittaisin erilaisia perennoita,kun niille tekee hyvän muhevan maan, ei tarvi kuin ihailla, kasvavat itsekseen Myös isoja kiviä vois laittaa väliin ja kenties jotakin pensasta. Tällaisia mietteitä täällä ;-ö
Myös virpiangervo muurin päälle olisi tosi kaunis valkoinen "sade" näin alkukesästä ja toinen vaihtoehto, mikä matelee kauniisti alaspäin voisi olla ikivihreä tuivio. Rehevät pensaat yllä ja alla olisivat helppoja paikassa katteeseen istutettuina, tällöin kitkemishommatkin jäis vähemmälle.
Jostakin syystä juuri köynnöshortenssia tuli minunkin mieleeni tuota pengerrystä katsellessa. Sen kuitenkin sanotaan tykkäävän mieluummin varjoisasta paikasta, mutta olen nähnyt köynnöshortessian kasvavan upeasti myös paahteisella navetan seinustalla.
Seppelvarvusta ei kokemusta, kasvaa kuitenki leveyttäkin ihan kivasti ja on matala jos sellasesta tykkää. Kukinta aika huomaamaton. Istutustiheyttä en muista. Villiviinissä on upea väri ja köynnöshortensia todellakin tarttuu hyvin kiinni Jotain perennaa olis kiva olla myös. Itse ostin tänä vuonna ekat verikurjenpolveni ja pidän niistä nyt jo vaikka ei ole edes aloittanut kukintaa
Kiitos kaunis teille kaikille hyvistä ideoista:) Kysyisin vielä neuvoa siihen aloitukseen.. eli miten tuon ryteikön "perkaus" pitäisi aloittaa ja miten edetä projektissa? Ihanaa, aurinkoista lauantai puuha-päivää teille t. somisku
Perkauksesta: Suosittelen yrittää hävittää kaikki olemassaoleva, jos toivot puutarhakasveja tilalle. Itse aloittaisin pöyhinnän pistolapiolla ja talikolla. Tukevat hanskat käteen ja nykyinen kasvillisuus kaikki ylös tyvestä nyhtäen talikolla ja lapiolla maata samalla kuohkeuttaen. Kompostikehikko on syytä olla valmiina koottuna ennen kuin aloitat. Pöyhiessä käy samalla ilmi maakerroksen syvyys ja laatu, jonka perusteella voi päätellä, mikä kasvi mahtaisi viihtyä.
Kun on valmista, kastele alue huolellisesti. Sitten läpinäkyvä muovi päälle. Ei-toivottujen kasvien siemenet itävät kosteassa ja valossa mutta tukehtuvat hengiltä alkuunsa muovin alla. Kun taimet ovat ketarat ojossa, vaihdat päälle valoa läpäisemättömän katteen, joka tekee selvää juurenpätkistä yrittävistä iduista. Sanomalehti + päälle kiviä + ne kitketyt rikkaruohot on halvin vaihtoehto. Sitten lähdette mökille. Riippukeinussa voi parannella mahdollisia rakkoja käsissä ja suunnitella istutuksia.
Syyskuussa kate poistetaan ja toivotaan, että elossa on korkeintaan kastematoja ja muita maamöyriäisiä. Taimistoilla voi käydä katsomassa, josko olisi sopivia kasveja alennusmyynnissä. Multaa lisää mikäli on tarvetta. Suosittelen kuivan paikan kasveja. Aivan ihana on metsämansikka. Vihertyy ensimmäisten joukossa keväällä, kauniit lehdet ja somat kukat, rönsyää ja peittää maan, viihtyy kuivassa täys-puoliaurongossa, ihanat marjat, terve, hyvällä tuurilla vielä punainen syysväri osassa lehtiä.
Itselläni on sellainen kokemus köynnöshortensiasta, että se ei viihdy ihan kuivassa. Rinne on vähän haasteellinen kun siitä valuu kaadettukin vesi pois.
Hei Pahvi. kiitos paljon hauskasti laadituista ohjeista . Juuri tuollaisia A:sta Ö:hön opastusta kaipasinkin. Ja tuo mökkeily odotellessa sopii niin hienosti meidän kesäsuunnitelmiin- kiitos vielä. Nyt se ryteikkö on nätti kun lubiinit ja jotkut valkoiset putket kukkivat, mutta taitaa tulla pian lähtöpassit heille.
Lamoherukka leviää myös mukavasti. Istutin sellaisen viime kesänä ja mukavasti on jo kasvanut.
Hei iiris-kukka, kiitos vinkistä Kuinka tiuhaan sitä istuttelit?
Heh. Istutin kokeeksi vain yhden, kun ei ole tarvis suurta alaa peittää. Laitoin kenkäni viereen, jotta näät vähän kokoa. Muutama verso on jo juurtunut maahan. Laitoin vielä vähän multaa ja kiven päälle, niin saan varmasti syksyllä tai ensi keväänä siirtää siitä muualle. Tulee tosi aikaisin keväällä vihreäksi, mutta tietääkseni sitten syksyllä ensimmäisten joukossa varistaa. Vanhan pentin puolella oli juttua samaisesta kasvista rinteessä. Käypä sielta lukemassa. Löysin kuukkeloimalla: lamoherukka. Oli Kivikko M-Ö: Älyttömän varmasti ja helposti leviävä kivikkokasvi, otsakkeen alla.
Unohtui sanoa, että siellä oli ennen-jälkeen kuvakin.
Kiitos linkistä, löysin ne lamoherukka- jutut, ja tosi nättiä on. Tykkään myös kovasti metsä(aho-?)mansikasta, ja niitä on meidänkin pihalla siellä täällä. Kielo on kanssa lempikukkiani, mahtaisiko tässä menestyä ?
Ajelin ohitse paikasta, jossa kiipeili valtoimenaan villiviiniä (kiinnittynyt pienillä sakaroilla, joissa imukupit eli ilmeisimmin imukärhivilliviini), enkä tietty voinut vastustaa kiusausta napata sitä matkaani. Sitä luikerteli myös maata pitkin. Kun sitä repi varovasti maasta ylös sai mukaan myös sellaista paksuhkoa, lienee juurtansa. Osaatteko neuvoa miten nyt lähtisin näitä roikaleita kasvattamaan/istuttamaan, ettei mene hieno löytö ihan harakoille?
Täältäkin pari kommenttia. Minusta tuo pengerrys on ilmeisti pihanne paraatipaikka (sisääntulon vieressä?) ? Joten mielestäni siitä kannattaisi tehdä iso yhtenäinen näyttävä istutusryhmä, jossa on kerroksellisuutta kasveissa, kukkivaa, havua ja näyttävyyttä myös talvella. Jos tuossa kasvaa rikkaruohona lupiinia ja vuohenputkea, se kertoo jo aika varmasti maaperän olevan suhteellisen kostea ja rehevä. Siinä mielessä uskon siinä viihtyvän myös köynnöshortensian, joka voisi osittain kiivetä ylös ratapölkkyseinämää ja osin verhota maanpintaa ( kuorikate maanpeitteeksi). Myös lamoherukka ja villiviini olisivat hyviä tällä alueelle, villiviini antamaan ihanaa syysväriä, lamoherukka peittämään maanpintaa tai miksei myös roikkumaan ylhäältä ratapölkkyjen reunalta.
Lisäksi yhdistäisin tähän ryhmään etualalle matalia havuja, tavallisen varmaan vuorimäntyä ( leikkaa vuosikasvaimet aina kesäkuun puolivälissä, jotta pysyys tuuheena, tiiviinä), rohtokatajaa, pallotuijaa, tuiviota tms. Matalia kukkivia koristepensaita rinneangervo, koiviangervo, loistoangervo jne.. Syyshortensia, pensashanhikit joukkoon. Samoin matalia tiiviitä pensasryhmiä myös ylätasanteelle. Pensaiden väliin alas ja ylöskin voisin paikoitellen pistää myös perennoja kuten pionit, röyhytatar, jaloangervot, vuorenkilvet yms. Lisäksi pensaiden lomaan sopii istutettavaksi myös jotain korkeampaa, kuten jokin kukkiva pieni koristepuu koristeomenat, syreenit, ruusuorapihlaja, pihlajat, pilvikirsikka jne.. Puita ja koristepensaita myös ylätasanteelle. Näin tulisi kerroksellisuutta istutusryhmään. Jos ylätasanne vaikuttaa kuivahkolta kasvupaikalta, sen ominaisuuksia voi parantaa keräämällä syksyllä/kevällä lehdet ja haravointijätteet pensaiden alle katekerrokseksi.
Pisteenä i:n päälle ryhmään voisi vielä laittaa isoja luonnonkiviä täydentämään kokonaisuutta! Toivottavasti näistä ideoista on apua.
Olisipa Somisku kiva nähdä, mitä ryteiköstä on kesän aikana kehkeytynyt!