Tässä tyttären luota minun istuttama purppurapihta. Tuo on istutettu sellaisena 40-50cm taimena n. 15 vuotta sitten.
Mun mielestä tuo on ihana pihta, kauniin mallinen ja kiva kun on aika kapea, ei haittaa kukkapenkissäkään menoa. Tuo toiselle sivulle laittamani lännenpihta on meinaan alaosastaan n.8-9 metriä leveä ja tämä purppurapihta ei kahta metriä edes.
Purppurapihtaa pidetään maailman kauneimpana havupuuna, eikä suotta. Niiden lehvästö on aivan kuin samettipilveä. Tässä kuva Mustilan arboretumin pihdoista. Ostin Mustilan reissulta purppurapihdan taimen. Se on kasvanut Kanadasta Alaskan rajalta kerätystä siemenestä. Myynnissä oli myös Mustilan kantaa, mutta tämän talvenkestävyyden oletetaan olevan paremman. Tässä se odottaa istutusta metsääni Salossa.
Tässä kuva eiliseltä, kun se istutettiin metsän saniaslehtoon järven lähelle.
Tuo aiemmin oleva pihta oli aika lailla tuon sinun taimen kokoinen kun sen istutin. Nyt se on tosiaan saanut jonkun kunnon pyrähdyksen ja on kasvanut viime vuosina hurjasti. Alussa se vähän hidasteli kuten muutenkin havut voi nuorena tehdä.
Tuo pari vuotta sitten lehtometsääni istuttamani purppurapihdan taimi kuoli, koska rouste nosti sen ylös ekana talvena. Ostin Mustilan arboretumista toukokuussa toisen, vähän isomman taimen, jonka istutin 22.5. samalle paikalla (eka kuva). 18.6. se oli tehnyt hyvät vuosikasvujen alut (toka kuva).
Purppurapihta eli purppurajalokuusi, Abies amabilis
Lajia käytetään koristepuuna, mutta Suomessa sitä suositellaan vain Etelä-Suomen suojaisille kasvupaikoille vyöhykkeille I ja II. Kaunis yksittäispuuna.
Vaikka tämä pihtalaji aikuisena kasvaa nopeastikin komeaksi, tuuheaksi puuksi,
kasvaa se taimivaiheessa melko hitaasti. Tarvitsee melko suojaisen kasvupaikan. Kärsii helposti kuivattavasta tuulesta, kevätauringosta ja pakkasesta.