Ostin 30 cm korkean Pilosecereuksen, mutta en tiedä tarkempaa lajia. Olisikohan se P. pachycladus? Kun siirsin sen pois kaupan ruukusta, huomasin, että se oli istutettu aivan liian syvälle ja varren alaosan väri oli sinisen sijaan vihreä. Lisäksi alaosassa on korkkeumia ym. vaurioita. Luuletteko, että kaktus kykenee siitä huolimatta elämään, kun se on nyt istutettu oikeaan syvyyteen, vai pitäisikö se katkaista ja istuttaa yläosa uudelleen? Alla on kaksi kuvaa kaktuksestani tunnistamista varten ja myös kolme lähikuvaa alaosan vaurioista.
Jos tuo alaosan vaurio tuntuu kovalta, niin silloin ei pitäisi olla mitään hätää. Jos se tuntuu pehmeältä, niin silloin on kyse mätänemisestä. Jos alaosa on mädäntynyt, niin kaktuksen saa pelastettua vain siten, että leikkaa yläosasta pistokkaan.
Kiitos taas vastauksesta! Pilosocereus azureus onkin netin mukaan yksi P. Pachycladuksen synonyymeistä, kuten myös mm. pseudopilosocereus azureus. Kaktukseni vastaa hyvin sitä, mutta jostain syystä isossa englanninkielisessä ensyklopediassa, jonka tilasin Amazonin kautta, kyseisellä lajilla on paljon vähemmän piikkejä eikä ollenkaan karvoja. Mutta netissä oleviin kuviin se siis täsmää hyvin eli kyseessä on ilmeisesti sama laji. Päädyin tähän, kun en mistään löytänyt sitä sun suosittelemaa B. hertlingianaa.
Alaosa vaikuttaa kyllä yhtä kovalta kuin kasvin yläosa, joten en ainakaan vielä leikkaa sitä. Leikkaus pitäisi tosin ilmeisesti tehdä ennen kasvukauden alkua, joten jos se mätänee esim. seuraavan puolen vuoden aikana, niin uudelleen juurruttaminen ei ehkä onnistu enää syksyllä.
Jos alaosa vaikuttaa kovalta, niin kaktusella ei ole mitään hätää. Kovettumat johtuvat korkkiintumisesta, mikä on tavallista isoilla kaktuksilla, koska alaosa muuttuu vähitellen puumaiseksi.
Jos leikkaa pistokkaan, niin pistokas kannattaa leikata kasvukauden aikana, koska iso pistokas ei välttämättä juurru kovin hyvin lepokauden aikana. Haavapinnan on syytä antaa kuivua kunnolla, ennen kuin pistokkaan laittaa juurtumaan.
Ajattelin päivittää tätä 4,5 vuoden takaista asiaa. Pilosocereukseni voi siis nykyään erittäin hyvin. Ekana vuotena se ei juurikaan kasvanut, mutta sen jälkeen uutta kasvua on tullut metrin verran eli yli 30 cm vuodessa. Uusi kasvu on hieman kapeampaa, koska se ei saa niin paljoa valoa kuin todennäköisesti aiemmin sai. Vanhan alaosan väri on tummanvihreä siksi, koska jouduin aikoinaan suihkuttamaan siihen Provadoa, jolloin pinnan sininen vahakerros kului pois. Alaosan ruskeat läiskät olivat siis vain korkkeutumista. Vieressä perunkalliokaktus ‘‘monstrosus’’.
Sininen Pilosocereus on kasvanut kuudessa vuodessa noin 150 cm (edellä kuva parin vuoden takaa). Pituus hipoo nyt 2 metriä. Vaikka kattoon on vielä hieman matkaa, kärki on jo kasvanut ikkunan yläpuolelle eikä saa siis tarpeeksi valoa. Ensi keväänä aion katkaista latvan ja yrittää juurruttaa sen.
Kiitos, raya! Kaktuksia piisaa kyllä enemmänkin kuin mitä tähän kuvaan mahtui. Paksulla mötköllä tarkoittanet Pilosocereuksen vieressä olevaa isoa kaktusta? Se on anopinjakkara eli Echinocactus grusonii. Ostin sen pienenä v. 2002. Sen vaiheista voi lukea Echinocactus-palstalla, jossa on myös kuvia siitä vuosien varrelta. Ilmeisesti liian vähäisestä auringonvalosta johtuen se kasvaa liikaa korkeutta suhteessa leveyteen. Se on kyllä etelä-länsi ikkunalla, mutta isot puut ja leveät ikkunanpuitteet varjostavat sen verran, että se saa suoraa paahdetta vain n. 4 tuntia päivässä kasvukaudella. Nämä tarvitsevat paljon enemmän porotusta pysyäkseen oikean mallisena.
Sellaista dramatiikkaa vielä liittyy tähän kaveriin, että kun löysin ekan kerran villakirvoja kaktuksistani v. 2008, menin paniikkiin ja heitin tämänkin tyhmyyksissäni ulos roskalavalle, koska siinäkin oli pari kirvaa. Koko yön väänsin itkua sängyssäni syyllisyydentuskissani, ja aamulla kävin dyykkaamassa sen takaisin anteeksipyyntöjen kera. Muutamia upeita piikkirykelmiä oli katkennut irti ja harjanteiden väleissä oli joitain vaurioita, mutta muuten vauriot jäivät melko vähäisiksi. Silti pyytelen siltä edelleen anteeksi tapahtunutta. Kuten arvata saattaa, se on rakkain kaktukseni!
Mulla on tuollainen pitkä pötkö, katkaisin sen kun se ulettui ikkunalaudalta ikkunan päälle. Lyhensin sen juuriosan aika lyhyeksi ja lannoitin pari kertaa, sepä teki siihen “alapäähänsä” kaksi uutta alkua!