Puun pintakäsittelystä

Oon kirjoitellut kohtuu ahkerasti tuolla rakentaja.fi puolella, mutta tämän tyylisiin kysymyksiin ei sieltä tahdo tulla oikein hyviä vastauksia. Eli mitä olette käyttäneet vihreän muuttamiseksi ruskeaksi? Täällä neuvovat joka liikeessa eri tavalla: mm. kalusteöljy ja sävytetty Valtti puuöljy on ollut ehdotuksena...ei tosin ole osattu sanoa, mikä sävy on "paras".

Osaako joku vielä kertoa, onko se vuosi pakollinen aika odottaa ennen värin vaihtoa, ja mitä tapahtuu, jos sen tekee liian hätäisesti?

Mie olen värjännyt tuolla Val... puuöljyllä. Kävin räpsäisemässä kuvan keskeneräisestä kukkalaatikosta, jossa näet jo sävytettyä, sävyttämätöntä kuivaa mutta auringolta suojassa ollutta puuta sekä vähän näkyy terassia, joka on siis ollut auringolle alttiina, ja on myös sävyttämätön. 


Nyt kun pitäisi sävyttää myös tuo terassi niin siitä tulee jonkin verran tummemman ruskea kuin tuosta ei haalistuneesta puusta, eli jos haluat tasaväristä niin materiaalin olisi oltava myös tasaväristä.

Materiaalin on oltava kuivaa siksi, että ainakaan öljy ei imeydy jos puutavara on kovin tuoretta. Ei se kuitenkaan älytöntä aikaa vaadi se riittävä kuivahtaminen, jos pidät taapeliasi ilmavassa ja aurinkoisessa paikassa. Tuon sävyn nimi oli jotakuinkin jonkun paikan nimistä punamäntyä nauruaeikös olekin selventävästi sanottu. Sävyn numero on 3149 en kuitenkaan tiedä millä se on sävytetty eli voi olla useampia tapoja jolloin tuo numero ei toimi.. Öljy on peräisin Raut..sta rautakaupoissa on olemassa sävylastut joista voipi tuumailla itselleen soppelia väritystä niistä minäkin tuon punamännyn sävyn valitsin.

 

Jep, ei tartu väri ei. Ja jos tarttuukin, niin sitten lähtee hetken kuluttua kesimään. Toiset puhuvat vuodesta, toiset kahdesta kesästä. Minä luottaisin vuoteen.

OP, Valtti on tosiaan tässä valttia. Sävynä Tatti niin virheästä kestopuusta tulee lämpimän ruskea.
Ensimmäinen talvi on terassilla taivasalla ruskean sävyisena takana ja ihan hyvän näköisenä säilyi.. Voi olla, että vuoden parin päästä joutuu vetämään uuden kerroksen, mutta sehän on nopeasti tehty.

 

Meillä käsiteltiin viime kesänä vihreästä laudasta tehdyt terassit sävytetyllä Valt**la, sävy muistaakseni tvt3133. Puu oli jo 4 vuotta vanhaa, hyvin näyttää pysyvän. Ei vaan kannata levittää auringonpaisteessa, kuivuu ''lammikoille'' ja tulee ruma.

Niin, ja siis nimenomaan Valtti puuöljy. Öljy ei lähde kesimään vaan on tasaista kulumista. Meillä on myös portaat sävytetty tuolla, ja ne vaativat kyllä kerran vuoteen uuden kerrosksen. Ovatten niin paljon kulutukselle alttiina. Kukkalaatikon kuvittelisin pitävän värinsä pari - kolme kesää.

So Tatti it is naurua Itse olin kyllä katsellut kartasta, että Petäjä olis hiukan lämpimämpi, mutta nuo "lastut" on varmaan sävytetty puhtaalle puupinnalle, jolloin siitä luultavasti tulis tummempi tässä tarkoituksessa.

Eihän tuo puuöljy jätä pintaa "limaiseksi"?

Ei jätä limaiseksi eikä tahmeaksi silmän isku.. Pinta on käsiteltynä hyvin miellyttävän näköinen ja tuntuinen. Sateella laudan pinta ei öljykäsittelyn jälkeen ime vettä, vaan se mikä ei valu pois jää pisaroina laudan pintaan. Eli  sateen jälkeenkin on mukavaa kun puu ei lutise märkyyttään. Eikä ole silti myöskään liukas märkänä.

Mitenkäs sitten, jos tuolla käsittelee puhdasta puupintaa. Sain tänään lapsille keinun valmiiksi, ja tarkoitus olisi käsitellä puupintaiset keinulaudat ruskean sävyiseksi. Sotkiikohan tuo puuöljy vaatteet, vai olisiko valtti color parempi siihen?

Puuöljy käy keinuun, ja mihin tahansa muuhunkin "käyttöpaikkaan". Käsitellänhän sillä puutarhakalusteetkin...istuimista lähtien. Sen (valtin) koostumus ei ole laisinkaan sellainen, kuin millaiseksi yleensä öljy mielletään, pikemminkin kuin värjättyä vettä puun pintaan sivelisi. Imeytyy täysin, ja on käyttökelpoinen kuivuttuaan n. 5 tuntia tai vähän enemmän. Olen kyllä ite tosi tyytyväinen siihen aineeseen, ja sen varmaan jo huomaa näistä mun palopuheistakinpuhetta.

 

OP, puuöjyn ja maalikäsittelyn ero on lähinnä siinä, että puuöljykäsittelyn joutuu uusimaan useammin, jotta jälki pysyisi nättinä. Toisaalta se on tosi paljon helpompi uusia, koska vanhaa pintaa ei tarvitse rapsutella pois, aurinko ja kuluminen ei aiheuta hilseilyä.

Ja kaikki puuöljyt taas on koostumukseltaan jotakuinkin samanlaisia. Ei ne mitään enää kuivuttuaan tahraa tai ole tahmeita. Herraisä, eihän niitä voisi käyttää missään jos tahraisi tai olisi tahmeita!

Keittomaalit värjää: ne ei sovellu laisinkaan semmoisiin pintoihin, jotka on ihon tai vaatteiden kanssa tekemisissä. Terva kuivuu tosi hitaasti ja haisee kauan. Miten sanoisin: terva ja vesi kuuluu veneen alle.silmän isku

Roslsgin mahonki on tervan, tärpätin ja pellavaöljyn sekoitus. Meillä oli edellisessä talossa kattamattoman terassin höylätty lauta (ei kyllästetty) käsitelty kahteen kertaan ko. maalilla. Käsittely tehtiin vuonna 1998 ja kerran on uusittu muistaakseni 2005, eli kokemuksesta voisin sanoa, että mikä sopii veneen alle, sopii myös terassiin ;-) . Kuivuu toki hitaammin kuin alkydiöljyt, mutta eipä tarvi joka vuosi uusia.

Me öljysimme katteettoman terassin puuöljyllä sävytettynä värillä karhu.Alla on vanha kyllästetty puu joista osa laudoista uusittu n vuoden vanhoilla laudoilla. Kaikki hiottiin kevyesti ja kun työ vain venyi niin sitä ei lopetettu ( kun juhlat tulossa) vaan jatkettiin yöhön. Valmista saatiin yöllä kello 02;20 ja sitte mentiin nukkumaan. Ei tavinnut lapsia varoitella eikä muitakaan märästä terassin pinnasta, koska se oli jo aamulla herätessämme ( klo 10,30) kuivunut. Tämä tapahtui jo siihen aikaan keväästä ettei hyttysiä vielä ollut. Jatkosakin teen terassin öljyämisen yö aikaan ei ehtinyt kuivua raidalliseksi. eikä hioamisen vuoksi näy eroa uudella ja vanhalla laudalla, värikin kun oli tumman ruskea.

Nyt pitäisi lähteä noita kiviä kantamaan että saatais jatkettu laatoittamista.

Kestopuutikku kynnen alla ja vihainenpahasti! terassin kunnostus ja käsittely puuöljyllä jäi sateiden vuoksi tekemättä, öljykin on ostettu. Nyt katselen mustaa tikkua kynnen läpi ja mietin mitä seuraavaksi pitäisi tehdätäh? meneekö liukas tikku syvempään ja nopeammin???

- pitäisikö hioa kevyesti puupinta, ettei tikkuja tulisi lisää???puhetta hiomapöly on sitten haitallista, hengityssuojain ainakin ja vaikka imurillako talteen ja roskiin???surullinen vai ongelmajätteeseen??

uskallanko käyttää hiomakonetta vaiko kontaten ja hiomapaperillakuu hohhoijaa

#&#¤ZZargh tekisi mieli purkaa koko rotkaje, ostaa ketjua ja lähteä luonnonsuojelikaksi istumaan puuhun kytkettynä. kovasti kipeäkin on "sormiakvaario"

Terassin vihreä muuttui kevyesti hiomalla, sävytetävällä puuöljyllä ja pienellä vaivalla ihan kelvolliseksi. Enää ei tikkua kynsiin uppoa, enkä anna terassin siihen malliin enää korventuakaan hoidotta! Myyjällä oli sekä välineet, että aineet, menetelmät ja oikeat sävyt heti esiteltävänä. Tämmöisiltä näyttävät ja aikaa ja voimia säästivät olennaisesti! Tuolla riviväliharalla saa mahdollisesti seinävieristä tms yltiöpäisesti kasvavat rikaruohot napattua pois. Hiomapaperin liittäminen pitkään varteen oli minulle ihan uusi keino säästää aikaa, voimaa ja hermoja.




En nyt tiedä tuleeko tämä ihan oikeaan osioon. Pintakäsittelyä siis tämäkin. Olisiko kenelläkään neuvoa antaa ongelmaan, kun terassilaudoitus muuttuu sadekelillä melkoiseksi saippuaksi? Monesti meinannut liukastua tuosta syystä (jotenkin sen aina unohtaa). Onko ainoa keino hiominen ja jonkinasteinen öljyäminen vai mitä kannattaisi tehdä?

Minppu, mitä materiaalia terassisi on? Itse suunnittelin sitä uutta Anti-Slip/laiturille/jne tarkoitettua käsittelyä, mutta kysyin Tikkurilalta eikä sitä suositeltu (missään nimessä) lehtikuuselle.