Itselleni on tullut lukemattomia puutarhaan ja kasvien kasvattamiseen liittyviä termejä vastaan tässä tämän vuoden kuluessa. Googlasinkin "puutarhasanasto", mutta ei löytynyt, kuin suomi-englanti -käännöksiä. Niinpä ajattelin, että tänne olisi varmaan ihan hyödyllistä kerätä sanastoa uusien ja miksei vanhojenkin puutarhureiden ja puutarhaharrastajien käyttöön. Tällaista keskustelua en ainakaan löytänyt entuudestaan. Mutta ylläpito poistakoon/siirtäköön, jos aiheelliseksi katsovat.
Itselleni kummallisia termejä, vailla selitystä, ovat tuleentuminen (vai tuuleentuminen?) ja taimettuminen. Näille kaipaisin siis selitystä.
Jolle kulle voi kuitenkin olla outoja sanoja monelle itsestään selvyydet:
~ harso
~ istutusväli
~ kouliminen
Lisäksi itse kaipaisin selvyyttä seuraaviin: Aurinkoinen, puolivarjoinen, varjoinen? Tarkoittaako "aurinkoinen" sitä, että paikkaan paistaa aurinko aamusta iltaan niin, ettei paikkaan lankea puiden, rakennusten tms. varjoja? Onko aurinkoinen = etelä-länsi -suunta?
Entä "puolivarjoinen"? Onko se paikka pihassa, johon paistaa vain osan päivää aurinko (aamu- tai ilta-aurinko), osan päivästä paikka on esim. rakennusten varjossa? Vai tarkoitetaanko puolivarjoisella sitä, että aurinko paistaa esim. puiden lehvästön lävitse (koko päivän)?
Ja sitten "varjoinen"... Tarkoitetaanko sillä paikkaa, joka on koko päivän esim. rakennusten varjostama? Onko varjoinen = pohjoinen-itä -suunta?
Lisäksi olen törmännyt termiin "liikkuva varjo(inen)". Mitäs tällä tarkoitetaan?
Tuleentuminen tarkoittaa suunnilleen samaa kuin kasvin siementen kypsyminen. Esim. vilja on puintivalmista (keltaista, kuivaa), tai omena on ollut niin kauan puussa että siemenet ovat kypsyneet. Kurpitsa on kasvanut niin kauan että siemenet ovat muodostuneet kokonaan. Tai kasvin kukinto on muuttunut kuivaksi ja siemenet irtoavat helposti. Kasvi tai hedelmä on saavuttanut täyden kypsyytensä/kasvunsa.
Taimettuminen: kasvin kasvussa itämistä seuraava vaihe. . Ajattelen että itämistä on sirkkajuuri ja -lehdet, taimettuminen siitä eteenpäin. ~"Tulee taimelle" (Sirkkalehti/ -juuri = kasvin ihan ensimmäinen juuri ja lehti/lehdet.)
Nuo varjoisuudet ovat mielestäni jotakuinkin niin kuin kirjoitit. Tosin ilmasuunnat eivät vaikuta muulloin kuin rakennusten vieressä. Liikkuvavarjoinen on mielestäni puolivarjoinen, enemmän tai vähemmän. Ainahan varjo liikkuu kun maapallo kiertää aurinkoa
Sadon valmistumista kutsutaan tuleentumiseksi. Sen aikana viljojen väri muuttuu vihreästä ruskeaksi ja jyvän maitomainen sisus kovettuu kiinteäksi ja kestäväksi. Kun vilja on tuleentunut, se on valmista korjattavaksi. Lämpimät ja kuivat säät tuleentumisen lopulla ja sadonkorjuun aikaan parantavat satoa."
"taimettua
ruveta kasvamaan taimia. esim. Uudelleen taimettunut hakkuualue.
tulla taimelle, taimia. esim. Hyvin taimettuva kuusi."
Kouliminen tarkoittaa sitä, että siemenestä kasvuun lähtenyt pikkutaimi siirretään kylvöastiasta ja -mullasta toiseen astiaan, jossa on runsaasti ravinteikasta multaa.
Taimen ensimmäiset lehdet ovat sirkkalehtiä. Ne ovat erimuotoiset kuin taimen varsinaiset yhteyttävät lehdet eli kasvulehdet. Sirkkalehdet kuihtuvat usein pois, kun taimi alkaa kehittää kasvulehtiä. Kouliminen tehdään, kun ensimmäiset varsinaiset lehdet ovat kasvussa.
Kastele taimet edellisenä päivänä ennen siirtoa. Tee uuteen multaan valmiit istutuskuopat esimerkiksi lyijykynällä. Siirrä taimi siten, että pidät kiinni sen yhdestä lehdestä. Varsi on hento ja vaurioituu helposti.
Oikaise juuret lempeästi suoriksi ja istuta taimi niin, että sirkkalehdet jäävät mullan pinnalle. Tiivistele multaa varovasti.
Kaikki pikkutaimet eivät siedä siirtämistä. Katso lajille sopiva ohje siemenpussista. Jos taimia ei koulita, kasvustosta pitää poimia hauraimmat pois."
Kiitos vastauksista! Mietin, onko tämä keskustelu edes aiheellinen, tarpeellinen? Toisaalta, pentti lävähtää usein googlehakuihin, kun jotain puutarhaan tai sen hoitoon liittyvää googlaa. Itsekin lueskelin täältä monet kerrat keskusteluja ennen rekisteröitymistäni. Ehkä joku saa vastauksen löytämällä tämän keskustelun googlaamalla. Ehkä joku toinenkin keltanokka viherpiiperö rohkenee esittää tässä mieltänsä askarruttavan kysymyksen, tai kysymyksiä, liittyen puutarhasanastoon.