Rantatyräkki on Suomen kuudesta tyräkkilajista ainut alkuperäinen.
Rantatyräkki on monivuotinen, suurikokoinen Euroopassa tavattava tyräkkikasvi. Suomessa laji on harvinainen ja rauhoitettu.
Merenrantaniittyjen yläosissa viihtyvä, parhaimmillaan toista metriä korkea rantatyräkki hehkuu kukkiessaan keltaisena ja värjäytyy ruska-aikaan kokonaan punaiseksi. Värien ilotulitusta pääsee ihailemaan Suomenlahden rannikolla Haminan ja Pellingin välisellä rannikko-osuudella – tai puutarhassa, jossa rantatyräkkiä toisinaan näkee viljeltävän koristekasvina. Nimestään huolimatta laji viihtyy perennana kuivahkoillakin paikoilla.
Tyräkkien valkoinen maitiaisneste on vahvasti myrkyllistä ja ulkoisestikin voimakkaasti ärsyttävää.
(Luontoportti)
Näin alkukesällä naapurin pihassa rantatyräkkiä ja ihastuin siihen heti. Ihana kookas puskamaisesti kasvava, tukevan oloinen kasvi jonka tuoksu leijui ilmassa. Sain luvan käydä lohkaisemassa siitä palasen itelleni. Mikähän mahtais olla oikea ajankohta kaivelulle ja istuttamiselle, onko kellään tietoa tai hyvää arvausta ?
Tönönvahti, millaset juuret tolla on ?
Kiitos tiedosta Tönönvahti. Voi olla tosiaan parempi että käyn lapion kanssa kyläilemässä vasta keväällä. Heillä on sitä muutamassa eri paikassa ihan mahtavan isot puskat, tuntuu aika hassulta jos paikalla kasvais vaan yhden pääjuuren kasvusto. Vois varmaan olettaa että siihen on vuosien mittaan siementänyt ja kasvanut useampia eri alkuja. Jos näin olis juttu niin ei olis pelkoa siitä että kaivamalla itelleni sieltä juurakkoa tuhoaisin samalla sen emokasvin ja naapurille jäis tyhjä käteen siihen paikalle.
Pitää kyllä vissiin käydä siellä joku päivä vähän tarkemmin tutkimassa maan tasalta et miltä siellä näyttää.
Kävin tänään naapurin puutarhassa kaivamassa itelleni rantatyräkkiä. Hyvänen aika millanen juuri sillä tyräkillä oli, ranteen paksunen ja kuinka pitkä lie ollutkaan - poikkasin sen jostain vähän yli puolesta metristä :w00t: Toisessa palassa ei ollut yhtään sitä pitkää juurta vaan se oli siitä ison puskan pinnassa olevasta paksusta mötikästä lohjennut.
Mukaan tarttui myös tähtiputkea palanen. Rantatyräkkiä istutin tänään valmistuneeseen puolivarjoiseen uuteen penkkiin (helppo nakki) ja sit toisen juurakon päätin kaivaa ihan erilaiseen paikkaan, aurinkoiseen, kosteana hyvin pysyvään painanteeseen jossa jo ennestään kasvaa keltakurjenmiekkoja.
Ei hyvä idea tollanen kaivaminen kun aurinko paahtaa kuumasti eikä pahemmin tuulekaan. Paarmatkin on taas palanneet näköjään :crazy:
No nyt on rantatyräkkiä kummiskin kahdessa erilaisessa paikassa, toivottavasti keväällä nousee ainakin toisesta kasvustoa.
Ja nouseehan sitä ! Se keväisin ojana toimivaan painanteeseen istuttamani juurakon pinnasta lohjennut pala jossa ei ollut varsinaista paksua juurta mukana ollenkaan näyttää nyt elonmerkkiä. Sieltä veden keskeltä pilkottaa oranssinsävyinen paksuhko piippa (kuvassa väri liian hailakka) . Tohon paikkaan mulla kohdistui aikamoiset epäluulot kun se on tosiaan keväällä jonkin aikaa hyvin vetinen paikka. Oonpas tyytyväinen ! Toivottavasti uida porskuttaa tän alkumärkyyden yli !
Toinen istutuspaikka on vielä lumen alla. Sinne laitoin sen osan jossa oli se paksu pitkä juuri. Ootan mielenkiinnolla miten sen on käynyt !
Miulla aikanaan kun oli niin ei levinnyt mihinkään. Kovana talvena hävisi kokonaan.
Eikö tuo tee helposti siemenistä taimia… siis jos ei innokkaasti perkaa kukkamaata.
Äidillä on tuota eräässä ikivanhassa perennapenkissä, luulen, että hän pihisti ammoin palan jostain kaatopaikka alueelta… :Whistling: Tuo näyttää olevan nykyisin rauhoitettu kasvi.
Ei oo ainakaan heillä levinnyt tuosta perennapenkistä mitenkään isommin (?)
Rantatyräkin kukinta alkoi pari viikkoa sitten. Edessä kasvaa kirahvinkukkaa jonka kukinta-aika on myöhemmin.
Rantatyräkki taas kukkii