Ex-Hyvinkääläisenä tuli hankittua 2 kpl Rautatieomenpuita pihalle. Ja tietysti suurena haaveena on, että puista tulisi kauniita omille ja ohikulkijoiden silmille. Aivan taviksena istutus on se asia, jonka osaa, mutta selkeitä hoito ja leikkausohjeita kaipaisin.
Puu on nyt ollut maassa pari viikkoa. Hyvin tuettuna jo kaupasta ostettaessa, latva taipuu alas reilun kahden metrin korkeudesta. Maasta päin mitatessa noin puolen metrin ja metrin korkeudella on melko pitkät oksat. Pitäisikö nämä katkaista (miten, milloin, jälkihoito etc) vai annanko kasvaa (taivutanko alaspäin, tuenko ylöspäin, runkoon kiinni...). Entäs sitten muu leikkaus? Miten puusta saadaan nätti "sateenvarjomainen" tuuhea jollainen on varmasti ammattilaisten pihoilla?
Vinkkejä otetaan myös vastaan muiden omenapuiden leikkauksesta ja hoidosta - pihalle tuli nimittäin istutettua pari Vuokkoakin.
Kysynpä myös ex-hyvinkääläisenä, Rautatieomenapuusta!
Viime kesänä ostamani puu tuotti kaksi kirpakkaa omenaa syksyllä. Tänä keväänä se kukki hienosti, oksat roikkuvat sievästi. Mutta aivan tyveen maan rajaan on tullut uusia ''oksia''. Kuka tietää, pitääkö ne poistaa samoin kuin riippapihlajasta?
Ne ovat perusrungon oksia eli pitää poistaa. Tarkista istutussyvyys, usein liian syvään istutettu puu saa maan rajasta versoja. Liian syvä istutus on liian yleistä…Kuvan hyvingiensis on omatekoinen alusta asti villirunkoon vartettu.
Sattuipa hienosti kun oikein asiaan paneutunut luki viestini!
Se oli ensimmäinen puu jonka istutin, perennojen istutukseen tottuneena tein siis virheen. Niinpä?! noviisina kysyn lisää: Jos lakaisen juurelta multaa pois, auttaako asiaa? Miten lannoitan puutani?
Itse istutin eilen rautatienomenapuun puutarhaamme. Laitoin istutuskuoppaan kärryn hyvin palanutta lantaa, multaa ja hiekkaa sekä kalkkia. Kastelin puuta hyvin.
Voinko istuttaa omenapuun juurelle tuoksukurjenpolvea? Tuoksukurjenpolvi estäisi veden haihtumista maasta ja suojaisi rikkaruohoilta. Onko huono idea?
Taimitarhalla neuvottiin, että jokat kevät kannattaa leikata omenapuuta latvoista, niin puu alkaa tuuhettumaan ja näin siitä tulee sateenvarjomainen. Ens keväänä ajattelin leikata latvoista 10-20 cm.
Innolla odotan, kun puu alkaa kasvamaan ja tuuhettua.
Osaako joku neuvoa onko tästä hässäkästä enää eläjäksi? Lumi painanut oksia halki, nuo kaksi ylintä voinee vielä hyvin leikata pois mutta miten tuo alin ja pahin repeämä, se kun on repinyt runkoakin. Onko mitään tehtävissä? Kyseessä siis rautatieomenpuu, Malus Hyvingiesis. Ja jos tuomiona on hengenlähtö, niin kuinka suuret juuret on odotettavissa ylös kaivettavaksi jos samalle paikalle haluaisi jatkossa istuttaa uuden puun? Kiitos etukäteen jos joku osaa neuvoa.
Minä en tiedä mitään tuollaisista, mutta sen tiedän, että kaverilla halkesi omanapuu samalla tavoin vuosia sitten ja he työnsivät sen osan mahdollisimman hyvin takaisin paikoilleen ja sitoivat köydellä kiinni ja vielä tänä päivänäkin se raasku tuottaa valtavasti omenoita. Itse varmaan katkaisisin ensin koko oksan pois ettei olisi painona ja sitten yrittäisin painaa kohdalleen. Kuolee sitten jos kuolee, mutta kokeilisin kuitenkin.
Hyasintin puusta olisi pitänyt alusta asti leikata oikein,harventaa oksien välejä ja jos haluaa puulle leveyttä jättää ylöspäin suuntautuva oksa viimeiseksi. Tottakai rungosta pitää poistaa juurivesat ja varttamiskohdan alapuolelta kasvavat “villiversot”.Kaksi metriäkin voi olla liian matalarunkoinen jos sen alla haluaa kulkea ja istua; oksat taipuvat alaspäin.
Hajusintin puusta en pysty näkemään onko repeämiskohdan alapuoliset oksat vartettuja riipppaoksia vai perusrungon oksia jotka eivät taivu alaspäin.
Pistänpäs nyt tähän, kun tuli käytyä Hyvinkäällä ja siellä Rautatiemuseon pihalla oli näin leikatut. Latvus on sisältä ihan "tyhjä", oksia on oikeastaan vain yksi kerros elikkä ovat just niinkun sateenvarjo.