Reseptejä chilistä

Paholaisen hillo (Dan Sukkerin ohje)

800 g tomaatteja tai
800 g kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa
400 g punaisia paprikoita
4–6 punaista chiliä
6–8 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl oreganoa
1/2 dl etikkaa
1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria

Leikkaa tuoreisiin tomaatteihin ristiviillot ja pane ne 30–60 sekunniksi kiehuvaan veteen. Valuta vesi pois ja jäähdytä tomaatit kylmän juoksevan veden alla. Irrota kuoret, leikkaa tomaatit lohkoiksi ja poista kovat kantaosat. Pane tomaattilohkot paistokasariin. Jos käytät säilöttyjä tomaatteja, kaada ne liemineen kasariin ja leikkaa saksilla neljään osaan.

Halkaise pestyt paprikat ja chilit, poista siemenet ja silppua puolikkaat. Murskaa kuoritut valkosipulin kynnet. Lisää silput ja mausteet kasariin. Anna kiehua puolisen tuntia.

Lisää etikka ja hillo-marmeladisokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä 3–5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa.

Tarjoa grillattujen liha- ja makkararuokien kanssa tai hampurilaisten, ruokien ja kastikkeiden mausteena.


Googlettamalla löytyy paholaisen hillosta montaa versiota.


Alkuperäinen kirjoittaja: Miikos

Oisko sulla Juso antaa ohjetta tuohon chilien hapattamiseen?

Kyllä jotain on.

Yksi tapa, sopii ainakin habaneroille ja vahvoille chinenseille:

Mitataan hapatettavien chilen paino, otetaan kannat pois, halki tehosekoittimeen  tai sauvasekoittimen silppuriin. Pyöräytettään sen verran että menee karkeaksi silpuksi. Laitetaan johonkin sopivan kokoiseen lasipurkkiin joka saa täyttyä korkeintaa 2/3 tilavuudesta. Sekoitetaan suolaa n. 1.5% painosta. Siis 15g kiloa kohti. Sitten muuta ei tarvitakaan. Sekoitetaan nämä hyvin ja laitetaan vesilukolla varustettu kansi päälle. Tämän voi myös valmistaa umpiointilasipurkissa (jossa on kumitiiviste ja patentti(?)korkki). Siinä tapauksessa ensimmäisen viikon aikana on syytä sihauttaa päivittäin painetta pois, vaikka joku väitti että tuollainen tölkki päästää itsekseen. Yleensä hapantuminen käynnistyy itsekseen noin vuorokaudessa. Käynnistymisen voi varmistaa laittamalla esim kahvikupillisen tai puoli heraa (valuttamalla esim jogurtista kahvisuodattimella) tai lisäämällä mitä tahansa aiempaa hapantuotetta joukkoo ruokalusikan pari (vaikka hapankaalia tai sen nestettä). Alussa massa kuplii ja nousee, ja jos se tekee sitä liikaa puhtaalla lusikalla voi painaa alas ja sekoittaa. Kun kupliminen hellittää kannattaa siirtää se jääkaappiin tai kellariin n. viikoksi. Viikon kohdalla sitä voi hyvin syödä, joskin maku paranee edelleen.

Helppo hapatusastia syntyy esim 1- 3 litran lasitölkistä poraamalla kanteen reikä ja laittamalla vesilukko siihen. Tiivistys ulkopuolelta esim silikonilla.



Toinen tapa esim makeille ja paksulihaisille baccatumeille (ja varmaan myös annumeille) on viipaloida ne ohuiksi, ja hieroa suolan kanssa jossain hapatusastiassa (suolaa 1.5% kuten edellisessä esimerkissä) hieman "rikkI" niin että nestettä alkaa irtaantua. Sitten esim puhdas kangas tai leivinpaperi ja painot päälle. Vuorokauden kuluessa nestepinnan pitää ylettyä massan päälle. Jos ei niin lisätään tarpeen mukaan 1-1.5% suolavettä (keitä ja jäähdytä). Esim Bluesman on tällä menetelmällä valmistanut myös paljon tuhdimpaa tavaraa, soseuttanut ne sitten lopuksi.

Vielä muutama kuva karkeusasteesta joka on saatu aikaan sauvasekoittimen leikkuriosalla. Mutta jollain raastin/mandoliinillä tai veitsellä saa yhtä hyvin, joskaan ei ihan yhtä helposti.



Ja tässä leikkurin läpi mennyttä raaka-ainetta saksalaismallisessa hapatusruukussa, joshon tulee muotoillut kivet painoiksi ja kannen uraan vettä vesilukoksi:



Hapattaessa voi varmaan käyttää kaikenlaisia purkkivirityksiä, joskin vesilukko-ominaisuus jollain lailla toteutettuna takaa hyvin sen että maitohappokäyminen toimii optimaalisesti. pH pamahtaa aika nopeasti chilillä (2-3 päivää) 4n tienoille, jolloin huonot bakteerit yms muut pöpöt enää pääse tuotteeseen käsiksi. Jos on pH mittari niin heti kun hapan massa on  4.1 korvissa kannattaa siirtää se viileään. Tätä viipaloitua hapatettua chiliä voi käyttää suoraan lisäkkeenä, eikä sitä tarvitse välttämättä soseuttaa lainkaan.

Valmiit tuotteet voi säilyttää pintaan asti täytetyissä purkeissa tai pakastaa. 
Samaten sekaan voi halutessa silppoa muita vihanneksia maun mukaan ennen hapattamista mutta itse hapatan chilin chilinä ja sekoittelen siitä sitten erilaisia juttuja aina tarvittaessa. Tuo suolan painosuhde kokonaismäärään pitää aina säilyttää.

Toivottavasti tällä pääsee alkuun…
Helppoa hommaa kaiken kaikkiaan. Ja maku on ylivertainen, joskin maku on aina subjektiinen asia.
Mutta kukaan ei ole vielä pitänyt huonona.

Chilifoorumilla:

Sadon säilöntä ja käsittely

Kodin mausteinen kokkaus ( chilimäärät huimia , mun suu ei kestäis Chili Pepper )

Erikoisuudet  ( Extremeä )


Poppamiehen ruokareseptit   


Laitan tähän nyt oman chilireseptikokeilun. Piti tehdä herkkutattirisottoa, mutta chilien ylituotannon myötä mies ehdotti chilirisottoa. Hyvää oli, mutta mies sai pyyhkiä pisaroita kaljustaan ;D



Chilirisotto kahdelle



2,5 dl risottoriisiä

oliiviöljyä

1 sipuli

pari vartta selleriä

kasvis- tai kanalientä

ricottaa, mascarponea tai kermaa (mitä sattuu olemaan)

1 ramiropaprika

kymmenkunta erilaista chiliä, maun mukaan

valkosipulia

parmesaania raastettuna

voita

lehtipersiljaa



Paahda valkosipulit, paprika ja chilit uunissa. Kuori ne, poista siemenet (jos et halua liikaa höökää) ja surauta blenderissä tasaiseksi.



Kuullota öljyssä sipuli ja lehtiselleri, lisää riisi ja pyörittele muutama minuutti. Lisää kasvis- tai kanalientä pienissä erissä riisin joukkoon, älä anna kärähtää tai kuivua.



Lisää chili-valkosipulitahna ja keventävä kermainen elementti risottoon noin vartin kuluttua ja maistele riisin kypsyyttä. Kun riisi on al dente, huiskaise mukaan voi, parmesaani ja lehtipersilja.



Kiikuta pöytään, nauti ja pyyhi otsa. Chilien määrällä ja laadulla saat säädettyä tulisuutta.


Söin chilisuklaakakkua vähän mutakakun tyyppinen pohja, chilin makua en tuntenut lainkaan, vaikka toiset sanoivat sen maistuvan kyllä, immuuniksi olen itseni chilille syönyt. Reseptistä en hoksannut kysyä,

Valtsu, chilifoorumilla näky olevan ohje tuolla erikoisuudet otsikon alla.

Itsetehty suklaa-chilijäätelö on myös herkkua. Kylmän jäätelön kuuma polte ;D

Minä keittelin myös tänään tuolla Dansukkerin ohjeella paholaisen hilloa ja tulipahan todella hyvää. Pitää tehdä vielä tulisempi satsi omaan makuun :wink:

Chilireseptit vanhan pentin puolella Chili pepper emoticon

kuva

Keltainen chilisoosi

Harols st Barts chilejä muutama

Sugar Rush ja Aji Fantasy chilejä lisäksi

Pilko kattilaan, lisää vähän vettä ja keitä pehmeiksi

Kaada kapeaan ,syvään kulhoon, soseuta sauvasekoittimella.

Lisää öljyä ja vettä niin paljon, että tulee juoksevaksi.

Sokeria oman maun mukaan, kiehauta uudestaan ja pullota.

 

Chilit etikkaliemessä


Käytä mietoja chilejä joko vihreinä tai kypsinä. Liemi käy toki myös vahvoille chileille. Huuhdo chilit ja pistele niihin muutamia reikiä hammastikulla tai haarukalla.  Lado puhdistettuihin  lasipurkkeihin. Mausteeksi kokonaisia rose- ja mustapippureita. Voit  myös lisätä valkosipulinkynsiä ja sipulilohkoja halutessasi. 

Kiehauta vesi, sokeri, suola ja etikka.  Kaada purkkeihin niin paljon etikkalientä, että chilit peittyvät. Säilymistä edistää, jos purkit tulevat täyteen. Sulje kannet ja laita jääkaappiin. Chilit ovat valmiita kahden viikon kuluttua ja ne säilyvät jääkaapissa 3-4 kk. Jos haluat pitempää säilyvyyttä lisää liemeen säilöntäainetta, esim. nestemäistä Atamonia pullon ohjeen mukaan.

OHJE 1.    2dl väkiviinaetikkaa, 3 dl vettä, 4½ dl sokeria ja noin ½ dl suolaa.

OHJE 2.    1 L vettä, 4 dl sokeria, 5 dl väkiviinaetikkaa, 1-2 rkl merisuolaa

Molempien ohjeiden määriä soveltaen (n. keskiarvo) löytyy paras suhde liemelle !

 

Kiitos Nuu !

Kiitos myös täältä :smiley:

Nuita pitää ehdottomasti tehdä.

Ylläolevaan “Chilit etikkaliemessä” ohjeeseen tarkennus (löysin käsin kirjoittamani määrä-ohjeen). Tässä määrät joista teen sen liemen:



1 litra vettä

reilu 5 dl sokeria

reilu 5 dl väkiviinaetikkaa

reilu 3 rkl merisuolaa

rosepippureita

mustapippureita

Säileenä nestemäinen Atamon purkin ohjeen mukaan

Tarviiko vältämättä Atamonia kun on kuitenki reilusti etikkaa? En oo käyttäny erikseen mitään säilöntäainetta. Muoks: lukihan se jo tuolla ylempänä. Eli pitempään säilytykseen säilöntäainetta mukaan.

Aattelin nyt kokeilla omenaviinietikkaa vihreisiin Aji Cristaleihin (+ laitan väriksi jotain muuta pari kpl). Ja kun teen tän isälle niin laitan mukaan muutaman talvivalkkarin kynnen =) Kiitos Nuulle ohjeesta!

Vajaa pari litraa paholaisen hilloa.

Joko sarvet kasvaa?

nimim. “vihreänä… enkä chilejäni tarkoita”

Mulle jäänyt pöydälle kasa tomaatteja odottamaan kypsymistä. Noh, kypsyihän ne, mutta ovat mauttomia. Pöydälle jäi lojumaan myös kasa sekalaisia chilejä, joille vasta tänään rupesin miettimään jotain käyttöä. Chili + tomaatti + muita aineksia = paholaisen hillo ja ei ole enää tomaatit mauttomia! Mutta: kaapeista löytyy vähän vaikka mitä aineksia, mutta ei tavisetikkaa. Balsamicoetikkaa kyllä löytyy. Onnistuisikohan hillo, jos sinne lorauttaisi vähän sitä joukkoon?

Millaisilla resepteillä olette “hävittäneet” chilejä tänä vuonna?