Routa ja rouste

tanu ihmetteli pihapuuhiensa keskellä, kun vanhatkin kasvit nousevat maasta. (nyt en jaksa olla muiden pihapuuhasteluista niin kiinnostunut, että menisin kurkkaamaan, onko joku jo vastannut ihan samalla tavalla siellä.)


sama tilanne on kuntarajan takana. kovin paljon on joutunut tuuppimaan. pitkään jatkuneet syys- ja talvisateet ja sitten tammikuun puolessa välissä tullut 40 päivän talvi. paljon pakkasta eikä oikeastaan ollenkaan lumipeitettä. routa jyllää ja nyt sitten vielä rouste. ei ihan helppoa ole olla kasvi meidän leveysasteilamme.


Alkuperäinen kirjoittaja: mai-lee

Roudan tiedän, mutta mitä on rouste, vieras sana minulle? Niin ja minullakin on syksyn istukset nousseet pintaan.

Rouste=Pintarouta

Kiitän nanikkaa selvennyksestä, oppia ikä kaikki!

Valitetaan sitten tällä tarkoitukseen valitulla palstallakin, että pikkusipulit ja pienemmät perennat on rouste työnnellyt pintaan. Erityisen surkeilta näyttivät muutaman vuoden ikäiset pionintaimet. Ja sitten ne pirkuleet tietysti katkee, jos niitä yrittää työntää takaisin maahan. Tää siltti (=hieno hieta) on rousteen suhteen pirullisin maalaji kai. "Nurmikko" näyttää kanssa aika kivalta: täynnä muhkuroita ja pinta kuralla. Argh.

nostan tämän aloitukseni ylös. - se alkaa nyt; kevään tapposäät meillä etelässä. yöllä on ollut oikeinkin kunnolla pakkasta (parvekkeelleni asti tuli) ja päivästä näyttää tulevan pilvetön ja luoteistuulinen. jos ei muista iltapäivällä käydä tarkistamassa "tuuppaustarvetta", tulee paljon pakastekuivattuja kasveja ainakin niistä, jotka viime syksynä vasta on istutettu.

Ahaa--- aina oppii uutta! Rouste (uusi sana ja uusi asia) se siis olikin, joka viime keväänä nosti pintaan edellisenä syksynä hankitut pionit ja monet muut uutuudet. Moni ehti kuollakin, ennen kuin pääsin hätiin. Luulin, että joku eläin...

jossainpäin suomea puhutaan myös “kirsistä” routaa myös…

Meilläpäin routa on maan alla ja rouste sen päällä. Eli rouste on meillä tiiviiksi maan päälle sulanutta ja uudelleen jäätynyttä jäätä. Rosoista ja liukasta.



Ja allekirjoitan mai-leen tuskailut. Osin lumi on sulanut, jäätävä viima pyyhkii suojattomia kasvustoja ja pakkasta on. Olen lapioinut lunta ja koittanut suojata arimpia. Mutta osa pakastekuivautuu joka tapauksessa. Lumikin pääsi loppumaan - tuo kantohangeksi kovettunut lumenjämä ei edes suostu lapioitavaksi.

Täälläpäin kirsi=kantava hanki

Rouste on tarkkaan ottaen roudan aiheuttamaa vauriota maassa. Kun hienojakoiseen maahan imeytynyt vesi jäätyy, se laajenee ja työntää maahiukkasia irti toisistaan. Tällöin käy huonosti pienen taimen, joka on kasvattanut juurensa vasta maan pintaosaan. Rouste työntää sen irti ja taimi kuolee.
Kirsi (kirren) on synonyymi "routa"- sanalle eli tarkoittavat samaa asiaa. Routa on maan sisällä oleva jäätynyt vesi. Maan pinnalle sulanut ja sitten jäätynyt vesi on iljanne, paanne on jään päälle nousseen veden jäätymisestä johtunut jää, joka kasvaa koko ajan paksuutta päältä päin.
...sanoo yksi pohdiskelija :>)

Anttipa, kiitos tietoiskusta! Rouste, kirsi iljanne, paanne - uusia sanoja minulle…

länsimurteissa kirsi = hankikanto, sanoo vanhempiensa puheenpartta kuunnellut ja wikipediaa lukenut:-) - miikosta komppaan.

Mun maailmassani routa ja kirsi tarkoittavat samaa.

“routaa eli jäätynyttä maan pintaa” on kirjoittanut joku Wikipediaan. Tämä ei ihan tarkkaan ole totta. Routa ei oli vain jäätynyt maan pinta, vaan routa ulottuu niin syvälle kuin maan sisältämä vesi maassa on jäätynyttä. Routa esimerkiksi haittaa ojan kaivamista.

iesteri oli muistanut tänäkin keväänä muistuttaa kevätsipuleista ja taimien verkkopusseista. - hän sai minut muistamaan, että rousteen maasta nostamat taimet pitää iltapäivisin maan sulettua muistaa käydä tuuppaamassa takaisin multaan. meille ainakin on vielä ennusteissa luvassa yöpakkasia…

ajankohtainen aihe…