Sammalleimu, Phlox subulata

Sammalleimu keväällä...


...ja kesällä. Enpä ole vielä oppinut muistamaan, että samaankin viestiin voi laittaa useampia kuvia.

Kyllä on kaunis. Onko tuo se ihan tavallinen lajike, näyttää niin sinertävältä. Tosi hehkuva! Mun raidallinen karkkivärinen ei selvinnyt talvesta, mutta tuota yksiväristä saan onneksi äitini pihalta taas satamäärin. :)
Ehkä sijoitan silti siihen candy stripesiin, vaikka oliskin vaan kertakäyttönen mulla...

Kyllä tuo taitaa olla se yleisin väri, mutta tuossakin kuvassa on näkyvissä eri sävujä, eli risteytymistä tapahtuu muidenkin värien kanssa. Meille tuli kerran sinistä leimua hankittua ja se näyttää antavan väriä muillekin. Se alunperin sininenkin on vaalentunut ja vaikuttaahan kuvausajankohtakin vähän tuohon väriin.


Sammalleimu aloittaa kukinnan ensimmäisten joukossa ja kukinta jatkuu melko pitkään.

Lähikuva 30.5.

...ja kukinta jatkuu 15.6., vieressä on hieman myöhemmin aloittava vaaleampi mätäsleimu.



Miten pidätte sammalleimun kasvuston rikkaruohottomana? Minulla ainakin on ongelmia sen kanssa. Ei ole nätti, jos välistä pursuaa voikukkaa, heinää ja ties mitä muuta asiaankuulumatonta. Ei viitsisi joka kerta nostaa koko pöheikköä ylös ja kitkeä alustaa rikkaruohoista.

Sen minäkin haluaisin tietää Omassani kasvaa semmoista pientä luiruheinää, joka ei koskaan lähde juuresta vaan katkeaa. Useamman kerran kesässä sen joutuu sitten nyppimään, ettei kasva kovin paljon yli sammalleimun. Tuo istutus tuossa kuvassa alkaa nyt olla jo semmoinen, että pakko kaivaa ylös. Ja kaivaahan sen vielä ylös, mutta leimun ja heinän juuret on niin sekaisin, että uudelleen istutus pitää oikeastaan tehdä pistokkaasta, ettei heinä tule mukaan.

Raakin valtavia kasvustoja olen ihmetellyt kuinka ne pysyvät puhtaana...

Olin juuri aikeissa sanoa, että Inkillä tulee vaikeuksia kasvuston puhtaana pitämisessä, kun kiveys on noin matala ja ruohikkoa kasvaa joka puolella. Kyllä kaikki perustuu kitkemiseen, eli muori on alusta lähtien hyvin tarkkaan kaikki rikkaruohot juurineen perannut pois mullasta.

Useita vuosia kasvusto vaatii tarkkaa kitkemistä, mutta sitten kun se alkaa kasvamaan umpeen, niin sinne ei enää esim. siemenet pääse itämään valon puutteessa. Meillä nuo kasvustot ovat aina rajauksena toimivia ja yleensä aika korkean kiveyksen päällä, tai perennapenkin ja kulkuväylän välissä. Kukkapenkissä ei juurikaan ole rikkaruohoja, jotka voisivat levitä, ei liioin kulkuvälillä. Nykyään siis kasvusto on jo aika helppo pitää puhtaana - keväällä ja syksyllä kierros ja joidenkin yksinäisten yrittäjien poisto.


Jos istutusalue rajautuu nurmikkoon, pelkkä maanpinnalla oleva rajaus ei estä nurmiheinän leviämistä istutuksiin. Rajauksen on ulotuttava noin 15 cm:n syvyydelle, jotta juuriversojen tunkeutuminen istutuksiin estyy. Tarkoitukseen käy kaupasta saatava muovinen rajausnauha, mutta tukevasta muovikalvosta leikattu suikale ajaa saman asian.

Huoh, ompa upeita nuo teidän sammalleimut! Itellä alkaa varmaan samoja ongelmia kyseisin kasvin kanssa, viime kesä meni vielä suht hyvin - ei paljon rikkaruohoa, mut ehkä tulevana kesänä jo enemmän. Sammalleimu on miun yks super-lemppari, upea, upea kesänaloittaja!

Lisäksi sammalleimua on helppo lisätä pistokkaista. Ylöskaivaminen onkin toinen juttu. Maavartta riitää ja riittää. Kärsiikö se muuten lyhyeksi leikkaamista ja jos, niin voisiko sen tehdä kukinnan jälkeen.

Tuopa minunkin pitää tehdä. Kiitos vinkistä!

Aivan pieni latvan palakin lähtee ja seuraavana vuonna se on jo kunnon tuppo.

Nyt, kun on vähän jo vettäkin sadellut, niin alkavat sammalleimutkin jo virkoamaan. Nuppuja on jo paljon...

...ja yksi kukka jo auennutkin.

Myyrät huolehtivat vuosi sitten sammalleimun alasleikkuusta mutta eipä tuo montaa viikkoa puskassa heikoituksena näkynyt, pikemminkin päinvastoin - entistä tuuheammaksi pehko kasvoi, kukki vain vähän normaalia myöhemmin.

minusta tuntuu että kevät aurinko on sammallemun pahin vihollinen.ainakin purkeissa talveutetut sammalleimun pistokkaat on peitettävä keväisin aika pitkään.

Nyt alkaa jo betonikiveyksellä kasvavat kukat kukkimaan.


Sinertävä malli.


Voi hyvät hyssykät miten tuo sinertävä on ihana! 8o´´

Sammalleimu aloitti kukinnan. Myyrät söi sen toissa

talvena ja nyt se on komea pehko...tekivät kerrankin hyvän työn.