Moi, olisi kiva kuulla miten himalajansetrin kanssa on käynyt.
Pistin juuri ulos isoon ruukkuun hiekan ja turpeen sekaan Iso-Britaniasta keräämäni Atlassetrin (Cedrus Atlantica) siemenet itämään. En tehnyt mitään lämpökäsittelyä tai vedessä liuotusta, odotin vain hieman kävyn kuivumista ja avasin sen suomun kerrallaan keräten siemenet talteen ja siten parin päivän viiveellä siemenet ruukkuun.
Odotan mielenkiinnolla itääkö noista siemenistä ainutkaan, ja jos itää, saanko jonkun niistä selviämään täällä 1b alueella. Jostain luin, että täällä etelässä voisi olla mahdollista saada Atlassetri ehkä selviämään.
Olisiko uutta tietoa himalajanseetristä? Tilasin juuri siemeniä. Millaisessa kasvualustassa niitä kannattaisi idätellä? Suunnittelin kasvattavani niitä ruukuissa parveke/kellaritalvetus-yhdistelmällä ensimmäiset vuodet ja yritän siirtää ulos sitten kun ovat vähän varttuneet. Onko toivoakaan himalajanseetrin selviytymisestä Keski-Suomen seutuvilla?
on setrien sukuun ja mäntykasvien heimoon kuuluva suuri ainavihanta havupuulaji. Se on kotoisin eteläisen Aasian vuoristoista. Nykyisin se on myös yleinen koristepuu osissa Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa.
Himalajansetrin kiehtova, pitkulainen muoto ja upeasti roikkuvat oksat ovat tehneet siitä erittäin suositun kasvin isommissa puistoissa ja tavallisissa puutarhoissa. Ulkona ruukussa kasvava setri on hyvä suojata pakkaselta, jos mahdollista; se voi kuitenkin kestää jopa –25 asteen lämpötiloja.
Puita voi pitää ruukussa joko sisällä tai ulkona portinpielessä, terassilla tai parvekkeella. Setri vaatii runsaasti auringonvaloa. Aseta se sisällä mieluiten lähelle ikkunaa tai ulkona muuten aurinkoiselle paikalle.
Himalajansetriä käytetään sisätiloissa korvaamaan klassisen joulukuusen yhä useammin.