Sokkelin vierus

Olen ajatellut laittaa sokkelin viereen noin 40-50 cm leveydeltä mukulakiveä. Mitä pitäisi laittaa kiveyksen ja nurmialueen väliin, jotta raja pysyisi siistinä ja nurmikin olisi helppo leikata raja-alueelta?   Ja jos teiltä löytyisi kuvia sokkelin vierustoista ( siis myös muista vaihtoehdoista kuin mukulakivistä) niin olisipa kiva katsella ja saada ehkä myös ideoita.....

Irtokivien väleihin menee roskia ja yksivuotisten siemeniä. Jotenkin ne täytyy putsata säännöllisesti. Ei liene helppo homma, kun kivien välit on aika syviäkin. Meillä laitettiin sen vuoksi kiveys. Siitäkin on pienet heinät väleistä nypittävä kerran kesässä. Meillä on ollut myös ns. maabetonia kivien väleissä. Se oli aika hyvä, mutta ei estänyt sekään rikkaruohojen kasvua, vaan joka kesä piti kitkeä. Tätä kiveystä isoilla laatoilla pidän parhaana.

Kissa, kaiva nurmikonreunanauhaa kivien ja nurtsin väliin, sillä pysyy juurileviävät poissa. Siemenleviäville ei voi oikein näppärästi muuta kuin riittävän syvä kerros niitä mukulakivia ja jotakin kivituhkaa tms sinne väleihin oikein paksulti, ettei ole mitään missä eläisi. Siemenleviävät on kyllä helppo kitkeä nuorena poiskin.

Kissa, yksi vaihtoehto olisi laittaa mukulakivialuen jälkeen siistiin riviin tiiliskiviä ihan nurmikon tasalle, silloin saisit ajaa nurmikon niin että mukulakivistön puoleinen rengas  kulkee tiilirivin päällä. Tuloksena olisi se ettei jää sitä ikävää pitkäksi kasvavaa ruohorajaa mukulakivien ja nurmen välille, joka täytyy leikata jotenkin muin tavoin. Tiiliksi käy niin purkutiilet, kuin myös uudet jolloin saisit valita mieleisesi värin. Joskus näkee myynnissä omakotitalorakentajien ylijäämätiiliä halvalla.

Jatkan tähän:

Meillä sokkelin vieressä sepeliä, joka erotettu nurmikkoalueesta raakalaudalla (vai miksi sitä nyt sanotaan). Ei ole kovin kivan näköinen...

Voisinko viskoa päälle luonnonkiviä, erilaisia ja erikokoisia, joita tontilla riittää vai mitä laittaisin, jottein tarvitsisi joka hetki kitkeä rikkaruohoja ja jotta kuitenkin näyttäisi kauniilta? Sepeliä on varmaan 40 cm, eli aika kauanhan se kyllä taitaa kestää, ennenkuin rikkaruohot tulevat..

Katselin kesällä saksalaisessa rautakaupassa luonnonkivestä tehtyjä reunakiviä, tosi kauniita ja yhden ostajan mukaan maksoivat siellä murto-osan siitä mitä kotimaisilla. Kotimaisessa isossa ketjussa taas myytiin beronireunuskiviä, aika kapeita ja siroja, mutta meille kävivät käytävän reunoiksi ja hintakin oli ihan muutaman euron paikkeilla, alta vitosen joka tapauksessa ja niitä oli harmaina ja punaisina. Arvatkaa kumpia ostettiin. Ne luonnonkivet on todella painavia, peräkärryllä olisi saanut tehdä monta retkeä kun joka kuormaan olisi rekisteriotteen laskujen mukaan mennyt vain 5-6 kiveä.

Tein pari vuotta sitten seulanpääkivireunuksen kuunliljoille, ja nyt jo kaduttaa. vaikka sisäreunassa on harso, kiipeää kivien rakoihin miljoonia siemeniä ja rönsyileviä rikkiksiä ja puhtaanapito on kurjaa. Jos ei ole ollut selkä kipeänä aiemmin, siitä sitten tulee.niin

Kotka taitaa olla jo kuuluisa kaikenlaisista kivistään, niin puistoissa kuin muuallakin. Kiveyksiä on paljon myös teiden reunoilla. Niissä kasvaa kaikenlaista koivuista alkaen. Kiveyksen (ja myös soran ) päälle kertyy vähitellen jotain eloperäistä, johon siemenet asettuvat ja sitten kasvusto onkin jo valmis:) Kiveyksen voi vallata myös sammal.

Tässä meidän sokkelin vieruskuvia, tässä esimerkissä on kivituhakaa reilusti nurmikonpuolella, joten nurtsin ajaminen onnistuu, pitkähkö kukkapenkki reunustettu kivikon sisään.

Tässä taas lopetettiin rutsan kuiva etelänpuoleinen kukkapenkki seinän vierestä, jätettiin vain Jackman -kärhö ja Villiviini tuonne sokkelin puolelle.  Kivirouheen alla on juuriestekangas ja sen päällä paksu kerros kivimurskaa ja sekaan laiteltu eri kokoisia kiviä tuomaan elävyyttä.  Potagerini alkavat tuosta sokkelinvierustasta koko matkan pituudelta, kts. viimeinen kuva

Tässä tulee ongelmia nurmikon puolella mutta se on ensi kesän ongelma, nurtsin puolta pitää varmaan jotenkin jatkaa esimerkiksi tehdä siihen tiilen-parin reuna vielä, pohditaan sitä ensi keväänä, muuten nurtsi leviää tuonne kivien sekaan.  Toisaalta tämä on etelä-länsi -sivu, joten paahtava paikka, eikä nurmikko ihan täydellä voimalla tässä kuumina kesinä onneksi kasvakaan.

Tässä ei tule  nurmikon kanssa sokkelin vieressä ongelmaa, ongelma tulee vasta potagerin ulommaisen laudan jälkeen, miten se ajetaan sieltä, mutta tästä on hyvä jatkaa ensi kesänä, hätä keinot keksii .

Eli kivmurskeita on kivituhkasta järeimpiin kiviin soraa myyvillä montuilla ainakin täälläpäin, tuli aika edulliseksikin nämä, en kehtaa edes sanoa, miten halvaksi tuli.  Ja onhan lisäksi liuskekiviä ym. muita mahdollisuuksia olemassa.  Ihan ongelmatonta ei varmasti saakaan, ellei vedä asfalttia talon ympärille.  Loukolammin kalkkitehtaalta saisi kaiketi valkoista kivimursketta mutta isäntä väiti sen hapettuvan ruman nälöiseksi vihertäväksi, jotenka ajatuksesta luovuttiin.
 

Meillä yksi projekti tulevana kesänä sokkelin ympärille laitettava kivetys myös.



Teemme seuraavanlaisesti sen kivetyksen. Kaivamme mullan pois sokkelin ympäriltä. Laitamme joko nurmikonreunusnauhaa tai sitten painekyllästettyä laitautaa siihen nurmikon reunaan. laitamme pohjalle harsokankaan. Tässä kohtaa me maalaamme sokkelimaalilla sokkelin. Sokkelista tulee tummanharma niinkuin kattommekin on. Näin saamme viimeistellyn näköisen talosta.



Laitetaan sitten sen harsokankaan päälle hiekkaa/soraa reilusti. Kivet asetellaan päälle. Kivien väliin laitamme hiekkaa. Sitten hiekan päälle kevyt kerros sementtijauhoa. Sitten vaativin homma. kivien päältä sementtijauho pois ja sitten hienolla sumuttimella sumutetaan sementti kosteaksi.



Näin meille pihasuunnittelija neuvoi tekemään. Saapa nähdä millainen on lopputulos.

Kai te varmistatte samalla, että sokkelin ympärillä on salaojitus kunnossa. Sokkelia vasten on sitten olemassa muovista levyä, jonka nimitystä en tiedä. Siinä on sellaisia pienen kukkaruukun muotoisia pullistuksia vieri vieressä. Sen tarkoituksena on varmistaa tuuletus sokkelin viereen.
Tiettävästi noin 40 prosenttia talojen kosteusvaurioista syntyy siten, että vesi imeytyy talon alle märän sokkelin läpi kapillaarisesti vaakasuoraan, kun talon alle on pantu liian hienojakoista soraa eivätkä salaojat toimi kunnolla..

Tuosta salaojistuksesta. Mitä jos asettelee kivet talon ympärille siten, että tulee laskua sokkelista poispäin?

Vanhassa talossa on tosiaan otettava huomioon kuinka alunperin on pidetty vesi pois sokkelin vierestä. Se voi olla vaikka tiukka savi alla ruokamultaa ja nurtsi päällä, viettämään pois talosta. Uuden rakenteen pitää olla samanlainen.



Sora kivi ja hiekka muodostavat kivijalan viereen suorastaan altaan johon vesi valuu, mikäli sen ulkopuolelle jää viettämätön savikerros. Tuosta sementistä en sitten tiedä - tuleeko siitä niin paksu kerros, että se ei läpäise vettä? Joka tapauksessa se on laitettava viettämään talosta pois päin…

Joka tapauksessahan maan tulisi viettää jonkin matkaa sokkelista pois päin. Kun maa on keväällä vielä jäässä, sulamisvedet virtaavat pintaa pitkin ja menevät helposti talon alle, ellei maa vietä pois päin. Tuosta salaojituksesta kannattaisi ottaa yhteyttä johonkin ammatti-ihmiseen. Kun sellaisen vaivan tekee, että avaa talon ympäryksen, ei salaojien teko ole kovin suuri lisätyö. Kun karkean soran ja sokkelin väliin tulee edellä kuvaamani eristyslevy, sokkeli painvastoin kuivuu, kun ilma pääsee vaihtumaan.

Muutama vuosi sitten meillä kaivettiin sokkelin ympärys ja muutenkin pihaa uusittiin. Sokkelin ympärys oli kuiva, mutta salaojat uusittiin suurempiin salaojiin ja muutamia tarkistus kaivoja laitettiin. Ellei sokkelin ympärys olisi ollut kuiva olisi pitänyt laittaa jotain tuuletuslevyä sokkelia vasten. Silloin kun kaivaa sokkelin ympäryksen on todella viisasta tarkistaa salaojien koko ja kunto. Esimerkiksi jos pihassa on pajun sukuisia puita tai pensaita voi salaojat olla täynnä niiden juuria.

Minulla jäi odottamaan - eli kesken - talon pohjoispäädyn sokkelin vierustan kunnostus viime kesänä. Tein siellä kukkapenkkiä ja hoksasin, että aikoinaan savi oli yletetty aivan kivijalkaan saakka, vaikka maasto viettää lievänä siinä kohti taloa.

Kaivoin saven pois hiekalle asti ja toisen pään rännin loppukohdan - eli tynnyrin paikan - kaivoin myös vapaaksi mullasta ja täytin kivillä. Siitä kulmasta vesi ei valu kohti kivijalkaa enää, mutta toisen tynnyrin kohdaltapa valuu aika suoraan ärtynyt. Sillä puolella maaperä viettää hyvin pitkältä matkalta suoraan kohti sitä talon kulmaa ja yritän kaivaa uuden kukkapenkin reunukseen vielä salaojan tyyppisen kiviojan, joka ohjaisi sulamis- ja rankkasadevedet äkkiä sivuun.

Siellä kosteasavisessa olkkarin päädyssä oli monta muurahaispesää. Pesät katosivat onneksi kaivuun yhteydessä pois.

Meillä uusi talo, joten salaojitukset siltä osin kunnossa. Mutta kiitoksia kaikille hyvistä neuvoista. Pitääkin miettiä uudelleen tuota kivetyshommaa. Miten lie se nyt onkaan sitten järkevin tehdä…

Meillä salaojituksen yhteydessä tongittiin sokkelinvierukset samalla ja laitettiin hiekan päälle finnfoamlevyt, sen päälle karkeaa sepeliä, lautareunus maahan upotettuna estää nurmikon tuppautumisen ja toisaalta sepelin valumisen nurmikolle. On pysynyt siistinä, mikään ei kasva läpi yltä eikä päältä.(ainoa kohta meidän pihassa joka näyttää olevan ojennuksessa…)

Me ostettiin uudehko omakotitalo johon muutimme nyt talvella. Talon sokkelin ympärys oli tehty luonnonkivistä ja kivituhkasta ja nyt me jatkamme samaa hommaa autotallin ympärille. Ihan kivalta näyttää.



Kokemus sepelistä sokkelin ympärillä ei ollut kovin positiivinen. Meillä entisen omakotitalon ympärillä oli. Tähän kertyy lehtiä ym. roskaa jota oli todella ikävä poistaa. Meillä kun talo oli metsän laidassa.

On kyllä niin kamalaa se sepeli! Mies oli hakenut sepeliä ja levitellyt sitä seinänvierustoilla ja poluille yhtenä päivänä sillä aikaa kun itse olin töissä. Kyllä kiroiluttaa joka kerta kun otan haravan käteen. Tässä oli aiemmin vain hiekkapolut ym. ja siitä oli ihan helppo haravoida. Nyt tulee enempi sepeliä kuin lehtiä kottikärryyn :frowning:

Sepeliäkin on niin monenkokoista, meillä on seinustoilla semmoista tulitikkulootan kokoista, sen seassa ei lehdet edes pysy, tuuli puhaltaa ne pois. En minäkään polulla siitä tykkäisi, karkeaa tassun alla.