Solanum retroflexum syn. Solanum × burbankii,
Solanum melanocerasum
Solanum retroflexum, joka tunnetaan yleisesti nimellä umsobo , ihmemarja tai aurinkomarja, on historiallinen perinnöllinen 60 cm korkea marjapensas. Molempia yleisiä nimiä käytetään joissain paikoissa myös mustakoisolle (Solanum nigrum), joten niiden toisistaan erottamisesta on huolehdittava. Sitä kutsutaan joskus myös puutarhahuckleberryksi, mutta se nimi kuuluu Philip Millerin löytämälle Solanum scabrum -lajille. (inaturalist.laji.fi)
Ihmemarjat tuottavat marjoja alkukesästä syksyyn. Kasvit ovat yksivuotisia useimmissa ilmastoissa, ne eivät kestä pakkasta
Kukkki keskikesällä valkoisin kukin, joita seuraa satoja syvän sinertävän mustia marjoja. Ihmemarjan kasvatus on helppoa ja kasvit vaativat vain vähän hoitoa. Aloita siemen sisätiloissa lopputalvella, siirrä sitten kasvit ulos, kun kaikki pakkasvaara on ohi keväällä. Hoito vastaavanlainen kun tomaatilla.
Wonderberry kuuluu myrkylliseen Koisokasvien heimoon (Solanaceae) ja marjakoisoihin eli koisoihin (Solanum). Vaikka tämä kuulostaa pelottavalta, siihen kuuluu myös tavallisia syötäviä ruokia, kuten perunat, tomaatit, munakoiso, chilit ja tupakka. Ihmemarjat ovat suhteellisen turvallisia syödä, vaikka kypsymättömät vihreät marjat voivat olla myrkyllisiä. Tämä ei yleensä aiheuta ongelmaa, koska kypsymättömät ihmemarjat ovat erittäin katkeria.
Kypsät marjat ovat vaarattomia, ja ne on helppo erottaa, koska ne menettävät vihertävän värinsä. Marjat ovat poimimisvalmiita, kun ne ovat pehmeitä eivätkä enää kiillä. Kypsät marjat eivät ole kovin maukkaita, kun ne poimitaan tuoreena ja syödään raakana, ja niiden maku muistuttaa kypsymätöntä tomaattia. Marjat ovat kuitenkin herkullisia piirakoissa, siirapeissa ja säilykkeissä kypsennettynä sokerin tai muun makeutusaineen kanssa.
Poimi marjat pyörittämällä niitä varovasti sormiesi välissä ja anna niiden pudota kulhoon, siten poiminta ei ole sotkuista. Älä poimi vihreitä marjoja; ne kypsyvät, jos jätät ne kasviin.
Lähde: Gardeningknowhow.com/Wonderberry
Huom, 16.3.2025 / Nuu : En löytänyt tälle virallista suomenkielistä nimeä