Tähkämunkki, Phyteuma

(Perennat)

Kellokukka se on tämäkin! Pyörötähkämunkki, Phyteuma orbiculare. Se on sievä kasvutavaltaan, kukkansakin ovat sievät, mutta kukkineet kukat eivät enää olekaan niin sievät naurua :



Tässä vielä täydessä iskussa. Seuraavassa hiukan ylikukkineena:



Ja sitten kukinnanjälkeinen takkupää:




Taimenvaihdosta sain tänään tälläisen herkun. Laitan kuvan, kunhan kukkii.

Ovatko nämä eri kasveja? Vasen on ostettu sarvitähkämunkkina ja oikeanpuoleinen saatu taimenvaihdosta pyörötähkämunkkina. Kukinnot ovat hieman eri muotoiset, vai onko toiveajattelua!




Tässä sarvitähkämunkin ei niin kiva kasvutapa.




Kukka vielä läheltä.




Sarvitähkämunkki retkottaa.

Samoin täällä, tykkään siitä

Muutin tuon otsakkeen laajemmaksi (ent. Pyörötähkämunkki, Phyteuma orbiculare), mahtuu samaan paikkaan nyt kaikki tähkämunkit (alppi-, tumma-, pyörö-, sarvi-  ja vaalea).

Nähtävästi sarvitähkämunkki.

Sarvitähkämunkki aloittelee kukintaa. Tämäkin ihanuus penttiläiseltä tullut 

kuva

Sarvitähkämunkki...  tai tähkämunkki..  Onko ero?

Ihana ja vaatimaton.. hyväksyy hiekkamaatani..

 

kuva

 

 

kuva

Vasemmalla on myös jokin munkki,  valkotähkämunkki??, tosin vähän ylikukkinut. Veikeä tapaus, mutta kukinta on ohi ennen kuin ehtii kunnolla sanoa kissaakaan.

Tummatähkämunkki.

Sarvitähkämunkki on pörriäisten suosiossa, mutta onpa kamala kasvutapa. Retkottaa miten sattuu.

Tähkämunkit , Phyteuma

on kasvisuku, joka kuuluu kellokasvien heimoon. Suvussa on noin 20 lajia, joita esiintyy Euroopassa. Monia suvun lajeja viljellään perennana. Tummatähkämunkkia ja vaaleatähkämunkkia on tavattu Suomessa paikoitellen luonnonkasviksi villiintyneinä.

Tähkämunkin kukat ovat ahtautuneet mykerön tai tähkän kaltaisiksi kukinnoiksi. Teriökään ei juuri kelloa muistuta edes nuorena, myöhemmin sen liuskat vielä erkanevat tyvestä alkaen. Teriönliuskat ja niiden keskeltä esiin pistävät emiön luotit antavat kukinnolle hauskan ja luonteenomaisen pörröisen olemuksen. Meille tähkämunkki on tuotu koristekasviksi, muualla Euroopassa lajin mehevää juurakkoa on myös syöty vihanneksena.


Vaaleatähkämunkki (Phyteuma spicatum )


Tummatähkämunkki, Phyteuma nigrum