Omenasadon hyödyntäminen on taas ajankohtaista. Parhaiten saa suuremmat määrät käytettyä tekemällä niistä mehua. Mehumaijalla se on melko työlästä ja mehuasemalla työn teettäminen jää helposti tekemättä. On kuitenkin helppo tehdä itse laitteisto tuoremehun valmistamiseen, sillä homma hoituu nopeasti. Suomessa tämä lienee kovin vähäistä koska asiasta ei löydy tietoa netistä. Muualla siiderin tekijät harrastavat tätä laajasti ja laitteita kotikäyttöönkin on saatavilla.
Aivan kuten tuoremehuasemilla, kotonakin tarvitaan kaksi laitetta, silppuri omenamössön tekoon ja puristin mehun erottelemiseksi mössöstä. Molemmat on helppo valmistaa itse.
Silppuria on kahdella periaatteella: Moottori pyörittää telaa jossa on hampaina rst-ruuvit tai terät. Jotkut ovat ostaneet jätemyllyn jonka läpi omenat ajetaan. Jätemyllyjä ei Suomessa ole käytössä juurikaan, maailmalla niitä asennetaan keittiöaltaan viemäriliitäntään ja se jauhaa kaikki keittiöjätteet viemärin nieltäväksi. Laitteet maksaa satasesta alkaen. Tässä linkki silppuriin jonka mukaan omani tein. Ja tässä linkki_2 ainoalle löytämälleni kotimaiselle sivulle. Tässä vielä linkki jätemyllysivulle.
Puristimia on kahta sorttia. Linkki_2 on kuvattu puristin jossa on puukehikko ympärillä. Kehikon sisään asetetaan suodatinkangas, vaikka vanha lakana ja sinne lapataan mössöä. Toinen tapa näkyy linkissä_3 Tässä käytetään siirrettävää puukehikkoa ja ritiläitä kerrosten väliin. Kehikko on kuin vuoka jonka sisälle kangas asetetaan. Mössö lapataan kehikkoon, taitellaan paketiksi, nostetaan kehikko pois, pannaan ritilä päälle ja kehikko ladataan taas uudelleen edellisen päälle. Näin tehtyä täytekakkua sitten puristetaan kasaan. Tämä on tosi helppo tehdä ja siinä on se etu että kuivaksi puritettu mössökakku on helppo purkaa. Pyöreään kehikkoon joka on puristamisen ajan paikoillaan, jää kuiva kakku aika lujaan. Siksi niitä jopa saranoidaan.
Pistän vielä kuvat omasta protosta joka toimii oikein hyvin. Koneteollisuuden ikivanha reilu 1kw moottori pyörittää telaa n. 800r/min. ja tuo valkoinen osa (vanha leikkuulauta) ohjaa omenat myllyyn jonka saranoitua kantta pidetään tällöin auki. Myllyyn saa lapata omenaa senkun kerkiää. Alla on saavi joka juuri mahtuu myllyn alle jolloin ränniä ei tarvita. Lisää kuvia seuraavissa viesteissä.
Tässä kuva puristimesta. Näissä kätetään voimana hydarulituubia, auton nostotunkkia, tai kierrejohdetta.
Ja tässä lopputulos. Pullotuksen teen nostamalla mehun lämpötilan 85-90 asteeseen ja pullotus perinteiseen tyyliin kuumiin pulloihin kumitulpilla.
Wau!
-toinen Wau!
Tämä pitää näyttää isännälle.
Voisi vielä antaa jonkinlainen tehokkuusmittari. Tein eilen 45 litraa mehua ja aikaa meni vajaa 2 tuntia. Tuossa ajassa on silppurin käyttöä vajaa puoli tuntia ja loppu puristukselle ja välineistön pesulle. On mielestäni tosi nopeaa verrattuna mehumaijaan. Myös energian säästö on suuri ja homman voi tehdä raikkaassa syyssäässä.
Mehun määrä riippu myös lajikkeesta paljon. Edellinen erä joka oli omenamäärältään sama, tuotti vain 30 litraa.
Onpas hienot tsydeemit!! Ja mehu, mitä saat on tuoremehua! Sitähän ei mehumaijalla saa.