Hei!
Kasviterraarioista, akvaarioista yms. miniekosysteemeistä innostunut tässä kirjoittelee ensimmäistä viestiään.
Elikkä, keksin tekeväni 180-litraisesta akvaariosta (100 x 40 x 45 cm) jonkinmoisen viidakkoterraarion, ja nyt kaipaisin paremmin kasveihin perehtyneiden apua. Ajattelin, että terraarioon tulisi pohjimmaiseksi kerros soraa (kuinkahan paljon?) ja sen päälle sitten varsinainen kasvualusta, josta osa olisi matalaksi jäävää turve-rahkasammal-tyyppistä seosta lihansyöjäkasveille ja muille suon asukkaille, ja osa paksumpaa ja multaisempaa ihan kuivan maan kasveille. Jonkun nurkan ajattelin varata epifyyteille. Yritänköhän nyt tunkea liikaa yhteen kippoon?
Lihansyöjiä kasvattelin joskus hyvällä menestyksellä turpeen, pätkityn rahkasammalen ja hiekan seoksessa. Olisiko se hyvä ratkaisu tässäkin tapauksessa, vai onko muita ehdotuksia? Epifyyteille mietin ihan kaupan orkideamultaa. Pitäisikö siihen sekoittaa jotain muuta? Entä voisiko epifyyttejä istuttaa ihan puunrungolle, kuten ne luonnossakin tekevät?
Seuraava ihmettelyn aihe on valaistus. Tällä hetkellä akvaariona toimivassa purtilossa on kaksi altaan mittaista akvaariokasveille tarkoitettua loisteputkea. Olisiko putket syytä vaihtaa, ja jos niin millaisiin? Riittääköhän valo silti hämärässä huoneessa, vai pitäisikö kaveriksi hankkia kasvispotteja tai muuta vastaavaa?
Kunhan näistä selvitään, pitäisi tietenkin valita lajit. Kosteassa ja lämpimässä viihtyviä pitäisi siis olla, ja mieluusti kohtalaisen pienikokoisia. Nepenthes sp.-lihis sinne ainakin muuttaa, ja googlailun perusteella myös "onnenbambun", kodinonnen ja muorinkukan pitäisi viihtyä?
Mitä muuta ehdottaisitte? Omassa mielessä ovat käyneet esimerkiksi kihokit, kalmojuuret, kaikenlaiset saniaiset, eliaksenkukat, pussiköynnös (Dischidia pectinoides) ja kenties orkideat. Kaikenlaiset omituisuudet jostain syystä viehättävät.
Toivottavasti joku nyt jaksaa tämän vuodatuksen lukea ja jotain vastatakin. =)
Alkuperäinen kirjoittaja: Meilong