Tuholainen: Sipulikärpänen

Talvivalkosipulipenkeissä oli katteen alla multakerroksen pinnassa n. sentin mittaisia vaaleita toukkia. Oletan että ne on sipulikärpäsen toukkia vaikkei niistä mitään kokemusta minulla aiemmin olekaan. Niitä oli PALJON.  Keräsin pintamultaa toukkineen pois mutten oletakaan saaneeni niitä kaikkia poistetuksi.

Onko mitään hävityskeinoa olemassa ?  Olen tässä nyt kuukkeloinut muttei ole tullut eteen yhtään tapaa hävittää niitä. Ihan valmis olisin myrkyttämään moiset, mutta miten ?

Mistä päättelit, että toukat olisivat sipulikärpäsen toukkia?

Viljelykierto on kaiketi paras keino torjua sipulikärpästä. Aikuiset kuoriutuvat keväällä talvehtineista koteloista ja munivat sipulin tyvelle. Munista syntyy toukkia, jotka kaivautuvat sipuliin. En tiedä, mihin aikaan toukat syntyvät. Voisiko nyt jo olla se aika?

Lisäys: googlasin, että sipulikärpänen munii joskus kesäkuun loppupuolella vasta. Toukat eivät siis taida olla sipulikärpäsen toukkia.

Tässä vielä linkki.http://www.farmit.net/kasvinviljely/kasvinsuojelu/tuhoelaimet/tunnistuskuvat/avomaanvihannesten-tuholaiset/sipulikarpanen

Mulla kävi kyllä sama epäilys mielessä. Voiskohan olla jotain kärpäsen sukua, ainakin jos sulla on hyvin luomulannoitettu paikka? Ei kannata toimia ensimmäisen mieleentulevan vaihtoehdon mukaan varmistamatta epäilyjään, juuri sillä tavoin syntyvät mm. ne myrkkyhaitat, joista sitten pidetään isoa ääntä.

Jos ne siis ovat kärpäsentoukan näköisiä niin ne voivat hyvin olla jonkun muun kärpäsen toukkia varsinkin jos sulla on maassa lehmänlantaa, joka ei ole vielä ihan kokonaan palanut. Kärpäsiä riittää monenlaisia. Sipulikärpänen munii sipulin tyvelle vasta myöhemmin, toukat eivät käsittääkseni kiemurtele mullassa pitkin vaan kuoriuduttuaan munasta sipulin tyvellä kaivautuvat heti sipuliin.



Lanta pitäisi olla hyvin kompostoitunutta ennen kuin laittaa kasvimaalle, jotta kasviksia voi syödä huoletta myös raakana.

Ei minulla kokemusta ole eri toukista, mutta valkosipulien kasvatuslaatikossa nämä oli. Nämä oli ohuita, ei yhtään pullakoita. Ja enhän tiedä onko ne toukkia vai matoja, vaaleita pieniä kummiskin ovat. Syksyllä sekoitin kasvualustaan pitkään tekeytynyttä karjanlantakompostia kuten olen ennenkin tehnyt.



Näitä toukkia ei ole jokaisessa valkosipulien kasvulaatikossa, itse asiassa vain itusilmulaatikoissa jotka oli katettu syksyllä vielä puunlehtikerroksella. Samoissa kasvulaatikoissa kasvatin itusilmut edellisenäkin vuonna.

Kärpäsen toukat ovat noin sentin mittaisia vaaleita. Takapäässä pari mustaa pistettä ja ruumis vähän juovainen. Sipulinkärpäsen toukat ovat aikatavalla samannäköisiä kuin muutkin kärpäsen toukat.

Ehkäpä ne eivät olleet kumminkaan kärpäsentoukkia ollenkaan. Nehän saattoivat olla jotain aivan muuta, esim. jotain hajottajaeläimiä, jotka hajottivat kovalla touhulla sitä lehtikariketta tai karjanlantakompostia eli siis ihan hyödyllisiä otuksia.

Lisäys: Änkyrimadot on yksi tärkeä eläinryhmä maaperässä. Ne ovat sellaisia vaaleita, oikeastaan värittömiä, pieniä matoja. Elävät kosteassa maaperässä.

Se jää sitten nähtäväksi syksyllä viimeistään, koska niitä jäi sinne multaan vielä paljon :frowning: Toivon että ovat jotain ei-niin-pahaa.

Kuukkeloinnin perusteella en mistään löytänyt mitään hävitystapaa sipulikärpäsen toukille, paitsi niiden jättäminen ns. luonnon hoidettavaksi eli suupalaksi jollekin.

Olihan tuossa laittamassani linkissä useampiakin torjuntakeinoja:
Sipulikärpäsiä torjutaan viljelykierron avulla. Viljelmä kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas edellisvuoden viljelmästä. Sipulikärpästen leviämistä voidaan ehkäistä myös verkoilla tai harsoilla, jotka levitetään heti kylvön/istutuksen jälkeen. Viljelmien lähellä olevat houkutuskasvit (kylvösipuli) keräävät sipulikärpäset luokseen munimaan, jonka jälkeen munat ja kotelot hävitetään esim. muokkaamalla ne syvään maahan. Sipulikärpästä voidaan torjua upottamalla istukkaat ennen istutusta laimeaan dimetoaattiliuokseen. Kärpästen lentoaikana muninnan alkaessa useilla pyretroidivalmistilla on hyväksyntä käytettäväksi myös sipulille.

Pienellä kasvimaallahan se keino on harso, jolla estetään sipulikärpästen muninta sipuleihin.  Jos naatit alkaa kaatua ennen aikojaan tai sipuleissa näkyy pehmeitä kohtia, koko sato pitää nostaa ylös ja kuivattaa huolella, niin että toukat kuolevat sipuleista. Näin ne eivät siis pääse koteloitumaan maahan ja jatkamaan elämäänsä seuraavana vuonna. Sipuleista voi tietysti myös etsiä toukkia, sipulikärpäsen toukat ovat siellä sipulissa, jotta voi varmistua, onko niistä kysymys.

Sipulikärpäsen toukista ei voi nyt mielestäni olla kysymys, koska sipulikärpäsen elämänkierrossa kevät ei ole toukkavaihetta. 

Edellisessä viestissäni ehdottelin, että ne voisivat olla vaikka änkyrimatoja (Enchytraeidae).

No, nyt on niitä sipulikärpäsen toukkia meidän sipuleissa :confused: Naatit on laossa ennen aikojaan ja tänään nostetuissa muutamassa huonoimman näköisessä sipulissa kuhisi toukkia. Yöks! Huomenna on nostettava kaikki sipulit ylös, jotta saa toukat tapettua.



Harmittaa nyt kyllä, todellinen katovuosi niin monella lajilla.

Sipulit on nyt nostettu ylös. Ilmeisesti vasta muutamassa ovat ehtineet toukkavaiheeseen asti. Yritetään kuivattaa sipulit nyt oikein huolella, että kärpäsen munat ja toukat kuolisivat. Sipulien kaulaosa on sellainen lötsö ja useissa näkyy pieniä reikiä. Ne ovat käsittääkseni niitä munintareikiä. Eka kerta nyt sitten tämmöstä.


Jos oletetaan, että talvivalkkareideni aikainen tuuleentuminen johtui tästä vitsauksesta, voinko käyttää sipuleita syksyllä istukkaina? Sipulit on nostettu useampi viikko sitten ja ovat kuivuneet ilmavasti. Varsinaisia vioituksia en niistä kyllä havainnut. Tuuleentuivat siis heinäkuun alkupuolella ja jättivät jakautumatta vaikka kynsistä istutin viime syksynä.

Mulla oli sipulikärpänen käynyt ainakin yhdessä talvivalkkaripenkissä. Kun pesin nostettuja valkkareita huomasin siellä juuripäässä pienen madon. Toukka vissiin. Toisenkin löysin. YÖK.

Kuinka pitkään pitikään pitää sitä viljelytaukoa sipuleilla ennenkuin voi taas istuttaa samaan paikkaan?

Koska kyseessä on kärpänen paikanvaihtoon tarvitaan useampi sata metriä ennenkuin se toimii. Toukat koteloituvat maahan ja alkukesästä kömpivät sieltä kärpäsinä.
Valkosipulissa sipulikärpäsen toukat ovat yleensä varsissa lehtikerrosten välissä ja syövät sieltä tiensä sipuliin kynsien väliin. Jos toukka on ollut juurissa, se on todennäköisesti jokin muu kuin sipulikärpänen.

Minä kuorin aina noston jälkeen varresta ja sipulista kuorikerroksia, niin että jäljelle jää 3-4. Tämän pystyy tekemään laskemalla lehdet varressa, sillä jokainen lehti vastaa yhtä kuorikerrosta. Silloin yleensä huomaa toukkien syömäjäljet varressa ja toukkaiset on helppo kuoria, niin että näkee kuinka pitkälle sipulia kohti toukat ovat edenneet. Jos toukat eivät ole vielä päässeet sipuliin asti, pyöräytän puukolla viillon varteen sipulin yläpuolelle ja poistan kaikki lehdet jättäen kukkavarren paljaaksi. Kaikki puhdistusjätteet pakkaan tiiviiseen muovisäkkiin, enkä laita niitä puutarhakompostiin, koska ne toukat koteloituisivat sinne. Kuumana käyvä lämpökompostori on myös hyvä vaihtoehto, mutta meillä on niin paljon sipulinvarsia, etteivät ne mahdu sinne.

1 tykkäys

Genesee, oot kyllä mieletön tietopankki. Kiitos taas kerran :+1:
Se mato oli pieni ja vaalea. Se oli siellä sipulin alaosassa, kynsien välissä. Oletin että tullut siihen juuristosta, mutta hyvin on voinut tulla ylhäältä alas.

Tovottavasti se oli joku muu kuin sipulikärpäsen toukka !!

1 tykkäys

Tuhkasta ei sipulikärpänen tykkää. Viime keväänä luin kikan vaikeuttaa sipuli kärpäsen munintaa,Keväällä kun sipulin versot vajaa 10cm ja kaksi lehteä rupeaa aukeamaan.niin laitetaan lusikalla tuhkaa siihen lehtien väliin.Työlästä hommaa,mutta minun 500 valkkarin joukossa ei ollut varmaan kymmentä viottunutta valkkaria.Harmikseni en tehnyt samaa tav sipulille ja sieltä kyllä löytyi harmittava määrä vioittuneita sipuleita,ensi vkevääksi suunnittelin että sekoitan tuhkaa vielä kahvin poroja!

1 tykkäys

En ole tuhkaa koskaan kokeillut, mutta olen kyllä kuullut sen auttavan. Ehkä sitä tuhkaa voisi sirotella penkkiin ison siivilän avulla ja toistaa sen muutaman kerran kesässä tai ainakin kovien sateiden jälkeen.
Jotkut pyörittelevät istukkaat tuhkassa torjuakseen sipulikärpäsiä, mutta eihän se voi toimia, koska kärpäset munivat varsiin.

Valkosipuleissa ei ollut sipulikärpäsiä, tavallisissa kyllä. Nyt on syytä vähentää istukassipuleiden määrää/ kasvualaa.

Ainoa kasvulaatikko mikä säästyi oli se mihin ripottelin reunuspietaryrttiä ja kasvoi mattona pieniä taimia. Ilmeisesti voimakas tuoksu karkotti.