Kannattaako terttuselja, laikkukirjokanukka, mustilanhortensia ja syyshortensia suojata rusakoilta talveksi? Aikaisempaa kokemusta ei ole myöskään sulkaharmaalepästä, hopeapajusta ja tuohituomesta. Omenapuille virittelin jo puolitoista metriä korkean verkon ja jotenkin tuntuu, ettei yksin sekään vielä riitä. Täytyy vielä lapioida lumet puitten juurilta.
Itse siirsin yhden pusikoituneen tuomen siistimisleikkausta, jotta saan käyttää sitten jäniskarkotteena niitä oksia. Mieluiten suojalla kuin ilman minusta kaikki parhaat pensaat ja puut ainakin!
Eikös se mustaherukkakin käynyt samoin karkotteeksi? Niitäkin voi karsia sitten, kun suojausta aloittaa. Ei millään viitsi niin mahdotonta määrää verkkojakaan ostaa lisää ja viritellä.
Kiitos, Sand. Onneksi mustaherukan oksista löytyy ja todellakaan niitä ei ole koskaan talvisin jyrsitty, vaikka kaikki muu onkin kelvannut syötäväksi rusakoille.
No niin, taas pitää ruveta miettimään tuota puskien suojausta. Niin keljua kun se onkin, se se vasta pännii, jos jänikset ovat tuhonsa tehneet kevääseen mennessä.
Ruusut ovat minusta hankalimmat. Kokemuksesta tiedän, että omassa pihassani vain kurttulehtiruusu ja keijunruusu eivät noille roistoille kelpaa. Mutta poppius, punalehtiruusu, juhannusruusu, malvaruusu ja tornionlaaksonruusu ovat näköjään herkkua. Poppiuksen olen jo monena vuotena suojannut, mutta punalehti- ja malvaruusu järsittiin viime talvena. Olivat eka talvea tässä pihassa. Poppiuksenkin ympäröimiseen menee 2 rullaa pupuverkkoa.
Mitenkähän kelpaavat tänä kesänä istuttamani valamonruusu, ''Teresa'' ja onnenruusu, ken tietää?
Kyllä meidän markilla jänikset syövät talvella kaikessa rauhassa jopa etupihalla illankähmässä kurttulehtiruusujen piikkivarsia. En kuitenkaan ole aiheesta ottanut pulttia, koska säästyyhän siinä oma leikkaamisen vaiva.
Täällä jupupusseille on aiempina talvina kelvannut mm. hurmehappomarja, karviainen, kurtturuusu, ruusu poppius, pilarikataja, pensashanhikki. Niin ja talventörröttäjä-ukonhatut (eikös nekin ole myrkyllisiä?)
No huh, tuossa listassa tuli monta sorttia esille, joista ajattelis ettei ikinä kelpaa jäniksille. Tulee varmaan halvemmaksi aidata koko tontti
Meillä melkein ainoat rusakoille kelpaamattomat asiat pihassa ovat valotolpat
Samaa mieltä olen, että kaikki niille kelpaa, mielellään söisivät ne valopylväätkin. Piikkivartisista meillä meni edellistalvena mm. karhunvatukka ja samana talvena ne oli pitäneet oikein jotkut soidinmenot tms. ja syöneet nätin katajapuskan talomme päädystä, pieni tupsu vain jäi latvaan . Mieskin sanoi, että ellei näkisi jälkiä ja jätöksiä, niin väittäisi kyllä, että hirvi on ollut asialla. Se onkin taas aika urakka laitella niitä verkkoja yltympäriinsä.
Kyllä noita tuomen ja mustaherukan oksiakin pitää olla aika kasa, jotta kaikki puskat saa niillä ympäröityä. Enkä oikein varmuudella niihinkään luota. Monena syksynä olen päättänyt, jotta ens vuonna varaudun ajoissa. Verkkojen laittaminen on kamalaa, jos ehtii jo tulla kovin kylmä, puhumattakaan lumen tulosta.
Syökö pupujussit orapihlajaa? Ainakin siperianorapihlaja on herkkua. Meiltä tuhoutui kaksi kaunista, hyvin leveälatvuksista siperianorapihlajapuuta. Jänikset napsivat latvasta kaikki silmut. Lumihanki oli silloin 1,3 m paksu. Mustamarjaorapihlaja on ainakin vielä syömätön.
Fiia, meillä ainakin tavallinen orapihlaja kelpaa rusakolle oikein hyvin
No, sitä vähän pelkäsinkin. Olen ollut hankkimassa sitä pihallemme, mutta taidanpa jättää tässä vaiheessa.
Puutarhamme talvi 2008-2009 tuhoinventaari:
Myyrätuhoja ei (yllätys, yllätys) lainkaan.
- Piha-rusakko on hoitanut vanhojen ruusuangervojen (Spiraea japonica ’Froebelii’) jokakeväisen alasleikkauksen puolestani ammattitaitoisesti. Hyvä juttu. Säästyy siltäkin hommalta.
Vieressä olevat vanhat keijuangervot (Spiraea japonica ''Little Princess'') sen sijaan eivät ole jänölle maittaneet. Jänö jätti leikkauksen meidän hommiksi.
- Viime kesänä istutettu pallohortensia on maistunut. Siististi syöty. Ei liikaa eikä liian vähän. Tämä meidän pihan rusakko taitaa olla lajissaan vallan mainio ''puutarha-ammattilainen''.
Aivan pallohortensian vieressä oleva, samaan aikaan hankittu kuutamohortensia ei ole maistunut. Mielenkiintoista!
- Viime keväänä alasleikattujen norjanangervojen tuoreet viimekesän versot on syöty, mutta muilta osin pensaat jätetty rauhaan.
- Viime keväänä istutetut kaksi kääpiöomenapuuta ovat selvinneet mahdollisista hyökkäysyrityksistä ehjin nahoin ilmeisesti kaksinkertaisen verkkosuojauksen ansiosta.
Samoin ovat selvinneet viime kesänä istutetut pensasmustikat (Alvar ja Aino), joiden ympärille pystytimme syksyllä metalliset kompostikehikot suojaksi. Papanoita on kehikoiden ympärillä läjäpäin. - Pupu-parka, on sitä mahtanut ottaa päähän, kun herkut on pantu häkkiin.
Sumsummarum - yhteenveto:
- Rusakko- ja myyrätuhoista selvisimme tänä talvena käytännöllisesti katsoen ''vammoitta.
Saa sitten nähdä miten käy ensi vuonna, jos Helsingin citykanipopulaatio keksii laajentaa elinpiiriään tänne itä-Helsingin suuntaan. - Jo ajatuskin pelottaa.
Meillä on jänöjä piha pullollaan, tosin viime talvena uskoakseni enemmän kuin tänä talvena mutta eipä niille ainakaan pikaisen katselmuksen mukaan mikään oo maistunu. Omenapuut on jo niin vanhoja että ne ei taida enää kelvata mutta viime kesänä istutetut pensaat näyttäis nekin olevan paikoillaan samankokosina kuin ne syksyllä siihen jätin. Onkohan naapureilla parempia eväitä kun pupuset vaan läpi kulkevat, ei muuten haittaa pätkääkään
Rusakko on parturoinut meilläkin pallohortensiaa ja yllättävästi siististi ja vain 20 cm latvastaan. Yllättävää on,, että siperianampiaisyrtti oli kaluttu ja puputettu ihan tyystin ja lehdet kuitenkin maassa silppuna. Papanoilla lannoittaisi vaikka pienen pellon.
Viherpeukalo,rusakko teki sitten sinun työsi,ei sinun tarvi enään leikata pallohortensiaa
Papanoita on meidänkin pihassa,rusakot ovat vain läpikulkumatkalla,eivät poikkeile syömään.
Meillä ne kyllä syövät. Ennen joulua ne yritti tehdä selvää perennoista sen kun kerkesivät, mutta rauhoittuivat, kun ripustelin kauralyhteitä omenapuihin, saivat kait sieltä apetta itselleen.