Valeakaasia, Robinia

Puut: Valeakaasia ( Valkovaleakaasia ), Robinia pseudoacacia

Heips Teille kaikille, jotka olette yrittäneet kasvattaa valeakasiaa ulkona. Miten on mennyt, onko ollut ongelmia vai onko talvehtinut ulkona ilman mitään suurempia ongelmia.

Itse kasvattelen kyseisiä kasveja ja sun muita puita kanta-hämeessa.

Kasvista en mitään tiedä, mutta uudessa VKN:ssä tuo nimi näyttäisi olevan: valeakaasia, Robinia pseudoacacia, joten laitan sen tänne tekstiosaan, jotta hakukin löytäisi sen.

Tuolla vanhalla puolella muuten näyttää olevan enemmänkin juttua tuosta puusta.

Ja siellä Haku toiminnolla löytyy enemmänkin asiaa siitä.


No juu, siitä otsikosta olisi pitänyt jättää "lattari" nimi pois, kun noita Valeakaasioita on useampia lajeja.

Pystyyköhän sitä otsikkoa jälkikäteen muuttamaan?

Ja minä poistan tästä ketjusta kirjoitukseni, koska se mun taimeni onkin sulkapensas, Amorpha fruticosa eikä Robinia, joka nyt sitten asioitten ollessa tällä laidalla, onkin hukassa...

Hei, sain itämään valeakaasian, mutta pussin kyljessä oli tieteellinen nimi Robinia fertilis. Onko siinä nimi väärin, vai onko näitä valeakaasioita erilaisia? VKN ei ainakaan näytä tuntevan kuin tuon Robinia pseudoacacian.

Google kyllä löysi tuon fertiliksenkin, ja kuvatkin vaikuttaisivat täsmäävän siihen, mikä kuva oli tilatessa. Ehkä tämä siis on joku eri lajike, valeakaasiaksi se ainakin oli suomennettu. Tämän pitäisi olla sellainen matala. Ykkösvyöhykkeelle vaan suositeltiin, mutta kokeillaan nyt kuitenkin täällä kakkosella.

Ainakin viisi valeakaasiaa itänyt!!!

Yksi valeakaasia (Robinia fertilis) mulla selvisi viime kesästä. Taisivat välillä olla vähän huonolla hoidolla. Purkkiin jätin ainokaiseni ja talvetin viileässä. Näyttää olevan elossa:) Pieni on, mutta eiköhän se siitä, jos vaan hengissä pysyy.

Tervehdys,

Alempana kuva 6-vuotta kohtalaisella menestyksellä ulkona selvinneestä valeakaasiasta. Joka talvi vuosikasvun latvoja paleltuu heman talvesta riippuen 50cm - jopa 1m, mutta kesällä hurja kasvuvauhti menee taas paleltumisesta ohitse. Tällä hetkellä kokonaiskorkeutta taitaa olla jotain noin 3 metriä. Puu kasvaa etelärinteessa muiden kasvien seassa jotta kasvuolosuhtet olisivat mahdollisimman lämpimät. Ei ole tosin ikinä kukkinut vielä, mutta odotellaan rauhassa. Koko puun pitäisi olla kaikilta osin myrkyllinen, mutta eivät sitä asiaa ainakaan paikalliset rusakot näy tietävän :)

Samassa kuvassa näkyy etualalla persikkapuu "maira" jonka istutin vasta tänä keväällä joten sen talvenkestävyydestä ei voi sanoa vielä mitään, aika näyttää.kuva 

 

Terve,

Tässä eilen ottamani kuva valeakaasiasta, kasvu alkoi tänä vuonna noin 3,5-metrin korkeudelta ja ehkä noin 30-cm viimevuotisen pisimmän vuosikasvun latvaa paleltui. Katsotaan tuleeko tästä ikinä kunnollista puuta, nyt se saa kerätä rauhassa voimia eteläänpäin olevassa rinteessa suojapuuston alla muiden arempien kokeilujen seurassa (tulppaanipuu, erilaisa magnolioita, nedonhiuspuu, persikan sekä aprikoosin seurassa.kuva

Hei Rabbe! Miten valeakaasia ja tulppaanipuu sun muut jakselee? :slight_smile: Mulla iti loppukesästä tulppaanipuu ja Robinia, tarkoitus olisi ne istuttaa ulos, mutta vasta ensi vuonna, tänä vuonna eivät enää ehdi juurtua.

Valeakaasia eli valkovaleakaasia, Robinia pseudoacacia
on puuvartinen kasvi hernekasvien heimossa.

Valeakaasia on Suomessa yleensä säännöllisesti paleltuva pensas. Luontaisesti se on keskikokoinen puu, harvoin yli 30 m. Suomessa se jäänee parhaimmillaan n. 4-6 metrin korkeaksi. Sen tummanvihreät lehdet ovat keskimäärin 30 senttimetriä pitkiä ja niissä on myös pienempiä ovaalinmuotoisia lehdyköitä. Syksyisin lehdet kuivuvat ja muuttuvat ruskeiksi ennen kuin putoavat.

Kasvupaikka kuiva, vähäravinteinen hiekkamaa. Suojainen, lämmin ja aurinkoinen kasvupaikka oloissamme välttämätön. Juuristossa elävien typensitojabakteerien ansiosta se menestyy myös vähäravinteisilla kasvualustoilla. Puu kasvattaa jopa monimetrisiä vuosiversoja, jotka suojautuvat nälkäisiä eläimiä vastaan terävillä okailla.

Valkeat, hernekasveille tyypilliset kukinnot puhkeavat keväällä. Kermanvalkeat tuoksuvat kukat ovat keskittyneet 20 senttimetriä pitkiin terttuihin. Näihin tulee syksyllä 10 senttimetriä pitkiä hedelmiä, jotka muistuttavat litteitä herneenpalkoja.

Suomessa valeakaasian talvenkestävyys on huono. Vanhatkin puut saattavat kylmien kesien jälkeen paleltua alas, sillä puu vaatii lämpimän kesän ja syksyn ehtiäkseen tuleentua kunnolla. Kerran palelluttuaan valeakaasia alkaa vesoa vimmaisesti ja jää yleensä lopullisesti pensasmaiseksi.
Vyöhyke I - (II ? )

Lähde mm. [Mustila.fi]

(Robinia pseudoacacia - valkovaleakaasia | Mustila)