Vesi/multakasvatus, joulukaktuksen istutusongelma

Vaihdoin tossa kesän aikana joulukaktukseeni mullan. Aikaisemmin kaktus kasvoi ongelmitta, mutta mullanvaidon jälkeen se alkoi nuutua. 3 viikkoa katselin sen huonoa vointia ja sitten päätin pelastaa sen. Otin sen purkista ja lykkäsin juurineen veteen. Vedessä kaktus oli reilun kuukauden ja se viihtyi siinä. Paransi ensin itsensä ja kasvatti sitten kymmeniä uusia lehtiä. Ajattelin että kaktus kestäisi uudelleen istutuksen, mutta ei. Se nuukahti uudelleen ja teki kuolemaa. Nyt kyseinen kaktus on ollut 1,5 kuukautta vedessä, jossa on vähän ravinteita ja kaktus kasvaa täyttä häkää. Sainko kehitettyä itselleni uuden vedessä kasvavan lajikkeen, joka ei siedä multaa vai missä vika? Kaktuksella on ollut sama purkki ja sama ikkunapaikka mullanvaihdon jälkeen. Voiko kyse olla mullasta. Aiemmin kaktus kasvoi tavallisessa mustassamullassa ja vaihdoin sen kaktusmultaan, kun kaikki muutkin kaktukset tykkäsivät kasvaa siinä.

Sikäli mikäli ihmisiä kiinnostaa, kaktus ei mätäne vedessä vaikka onkin 15cm veden peitossa. Juuret ja lehdet ne vain lisääntyvät. hymy


Alkuperäinen kirjoittaja: Miglu

Hmm, mielenkiintoista… Voisit kokeilla kaktukselle multaseosta, jonka sekoitat mustasta mullasta ja kaktusmullasta. Musta multa on yksinään liian tiivis kasvualusta, joka kuivaa kovaksi korpuksi. Kaktusmulta taas on liian höttöstä joulukaktukselle, joka tarvitsee enemmän vettä kuin piikikkäät kaktukset.


Alkuperäinen kirjoittaja: VP

Mielenkiintoista. Minulla on kolme syyskaktusta, jotka vaihdoin kaupan ihan pienestä purkista isompaan ruukkuun keväällä ja laitoin kaikille samaa multaa. Ja yksi on on ollut nuutunut koko loppukesän ja syksyn, kaksi voi hyvin ja ovat kasvaneet ja tehneet jokusen nupunkin. Pitäisköhän tuota multaseosta kokeilla sitten siihen nuutuneeseen yksilöön, taidanpa laittaa mullan uusiksi.

 

 

Jos joulukaktus käyttäytyy tuolla tavalla, niin multa tai multaseos on vääränlainen.

HUOM! EPIFYYTTISIÄ KAKTUKSIA EI SAA KASVATTAA TAVALLISESSA KAKTUSMULLASSA!

Tavallinen kaktusmulta on aivan liian kuohkeata ja vähäravinteista, kun on kyse joulukaktuksesta.

Suosittelen itse hiekasta, turvemullasta ja kunnon ravinteikkaasta mullasta tehtyä seosta. Multaseoksen on syytä olla sopivan kostea ja kuohkea, mutta ei missään tapauksessa liian märkä.

Nyt kun aletaan päästä ongelman ytimeen niin tiedustelisin mikä on joulukaktuksen optimaalinen istutussyvyys. Tähän mennessä olen istuttanut ensimmäisen lehden multaan siten että ensimmäisen nivelen ilmajuuret voivat koskettaa mullan pintaa. Olen kuvitellut että ne juurtuisivat multaan.

Minä olen yleensä käyttänyt kasvualustaan vähän mitä sattuu… Yleensä joukossa on kaktusmultaa, kestomultaa ja mustaa multaa. Lisäksi vaihtelevasti mm. vermiculiittia, perliittiä, pientä lecasoraa, lehtihiilimurskaa, orkideoilta vaihdettua puolimaantunutta kaarnasilppua jne jne… Ainakin toistaiseksi kaikki kasvavat kiltisti…

Mie käytän myös samanlaista multaseosta kuin jmi, eli sekoitan mitä kotoa sattuu löytymään. Huonekasvikirjoissa aina neuvotaan istuttamaan kaktukset mahdollisimman pintaan, en kyllä tiedä, mihin perustuu.

Voit halutessasi laittaa istutuksen jälkeen muovihupun pariksi päiväksi kaktuksen ylle, niin siirto multaan ei tule niin suurena järkytyksenä. Lasissa vesi ja ravinteet ovat helposti saatavilla, joten kaktuksella menee aikaa, ennen kuin se tottuu uusiin olosuhteisiin. Lisäksi vesilasissa kasvaneet juuret toimivat vain vedessä. Kaktus alkaa kasvaa vasta, kun "multajuuret" ovat muodostuneet. Aikaa tähän voi mennä kauan. (Pätee muuten myös muihinkin kasveihin, eli siksi vedessä juurtuneet pistokkaat eivät ala heti kasvaa.)


Alkuperäinen kirjoittaja: VP

Istutusohjeissa puhutaan usein turpeesta. Mitä materiaalia se tarkalleen ottaen on ja mistä sitä tavallinen kaupungissa asuja saa?

Turve on tarkkaanottaeen juuri turvetta. Turvetta saadaan suosta ja on luonnostaan hapanta. Kasvuturpeet ovat valmiiksi kalkittuja ja sitä saa mistä tahansa puutarhaliikkeestä ja pienissä pusseissa monesti tavallisistakin kaupoista missä myydään tavallistakin multaa.

Vaihdoin kuivuudesta kituneen kaktukseni uuteen multaan, vähän mitä nyt löytyi, ei kuitenkaan katusmultaa ja ihan kuin se kasvi olis vähän virkistynyt.

Miglu, optimaalinen istutussyvyys on se, että yksi jaoke laitetaan mullan alle siten, että sen yläosa näkyy mullan pinnalla. Olet siis tehnyt kaiken oikein, kun olet jättänyt ensimmäisen nivelen mullan yläpuolelle. :slight_smile:



Multaseoksen voi tehdä melkein mistä tahansa aineksista, koska monilla kasvattajilla on omat multaseoksensa. Tärkeintä on se, että seos on sopivan kuohkea ja riittävän kostea, mutta ei märkä.

Viherpeukalo, kiva että kaktuksesi on virkistynyt. Mullanvaihto auttaa toisinaan nopeasti, jos kaktus on ollut esim. liian kuivassa tai kovassa mullassa.

Syyskaktukseni tarina jatkuu. Siis vaihoin sen kituvan raaskun uuteen multaan ja heti alkoi näyttää paremmalta , mutta nyt ilahduin vallan perinpohjaisesti, sillä se tekee jo nuppuja. pomppivaa hymyä Ja ehkä valkoisia. pomppivaa hymyä

Mielenkiintosta... Mie vaihan kaupan kasvualustat omaseosmultaan ja kax marraskuuta oli kuolemankielissä vaihon jälkeen jopa pari kuukautta. Jaksoin kuitenki katella niitä ja niin ne siitä toipu mutta ei ilman vaurioita. Molemmat oli siinä ihmesieniturpeessa joka ensin ei meinaa millään kastua ja sitte pyssyy sisältä märkänä ikuisuuden. Multaa vaihtaessa on kuin liimattu juuriin. Kehittyykö semmosessa alustassa kasville vesijuuret ja kun siirretään kasvi oikeaan multaan, kasvattaa ensin multajuuret?

Voiko joulu/marraskuunkaktusta kasvattaa vedessä?

No niin, nyt ollaan taas pitkästä aikaa täällä. Aikaisemmin kysehän oli siitä että en saanut marraskuunkaktuksen pistokkaita juurtumaan multaan. Tein tuossa kuukauden aikana pari pientä koetta istutuksilla ja osa onnistui ja osa ei. Pistokkaat olivat vesilasissa juurtumassa ja vahvistumassa aikaisemmista istutus epäonnistumisista. Uutta istutus kertaa varten olin valmistellut mustamulta, kaktusmulta ja kuivuneista kasvinkappaleista muodostetun seoksen.


  1. Ensimmäiset yksilöt pääsivät vesijuurrutuksesta suoraan multaan. Pistokkailla oli noin 1-2 cm vesijuuret. Parin viikon jälkeen koe kuitenkin epäonnistui kun 5:stä pistokkaasta 4:n istutuspala oli kuollut. Ainut selvinnytkin hävisi taistelun viikossa. Palat olivat muuttuneet vetisiksi ja läpikuultaviksi.
  2. Toisen erän yksilöt käsiteltiin ennen multaan laittoa. Yksilöiltä leikattiin vesijuuret pois ja istutettiin aivan kuten 1 erä. Koe onnistui kun 5/6 juurtui. Kun istutin pistokkaat noin kuukauden jälkeen pienistä purkeista muutamaan isompaan niin juuret olivat jo 3 cm.



    Nähtävästi kaktukseni pitää istuttaa suoraan multaan kulkematta vesilasin kautta. Kiitos kaikille neuvoista ja vinkeistä.

Koitan ensimmäistä kertaa kasvatella tällaista “loppuvuoden kaktusta” (en tiedä onko marraskuun vai joulu). Istutin yhden "nivelen syvyydeltä hiekka multaseokseen ja olen kastellut runssahkosti. Nyt kasviin on ilmestynyt juurien näköisiä huituloita pinnan yläpuolella oleviin “niveliin”. Ovatko nämä ilmajuuria vai mitä.