Tässä yksityiskohta sementtialtaasta, joka vuotaa. Näitä tehtiin 60-luvulla. Nyt mietin miten tämän korjaisin. Se on noin 60cm syvä ja vajaat 2m halkaisijaltaan, pyöreä, pyöreitä isoja kiviä reunoilla. Lisäksi siihen laskee sadevesiputki.
Joo, toi tyttöjasorsapatsas nököttää siinä altaassa. Jotenkin mua ei vesiaihe niin hirveesti houkuttele tämän muotoisena koska se oli aina heti täynnä onkimatoja.
Noin 1800 neliön tonttimme on kyllä hieno, mutta myös vaikea. Ensimmäinen oma kotimme, jonne muutimme v.-71 ja asuimme yli 3 vuotta surkeassa mökissä ennenkuin "palatsimme" saatiin valmiiksi. Eräs penttiläinen kertoikin että jos hänelle olisi tätä tarjottu niin olisi juossut lujaa karkuun, suurin ongelma kaikessa on suuri korkeusero.
Olen vähitellen tehnyt kolme vesiaihetta,. pieni lampi jossa vesiputous ja lumme sekä kaivonrengas jossa vesikasveja.Eilen kävi vanha asiakas ja lupasi tuoda lammikkoon pari ruutanaa.
Näin suurta tonttia emme yksin pysty hoitamaan viimeisen päälle, aina on jossain risuja ja rikkaruohoja ja aukkopaikkoja.
Pari päivää sitten sain uusittua vanhan yläpihan pikku " Niagaran", sen tein koska leikkimökin takana oli liian ylhäällä haittana varmaankin jääkauden tuoma graniittilohkare.Sain sen etanadynamiitillä kolmeen osaan , jotka sain suurella vaivalla pojan avustuksella yläterassin valokatoksen eteen. Niitä asettilin sopivasti ja piikkasin kovaan kiveen urat ja syvennyksen vedelle.Aluksi köyhäilin ja tein altaan vedenpitäväksi lasikuidulla,vihreä pinta kuitenkin irtosi vähitellen ja se oli pari vuotta käyttämättä, Nyt sain taitavan laatoittajan ja pintaan tuli mosaiikkikpalalaattaa.
Vesi kiertää muovisaavista mullan alla ja virtaa kahtaalle ja putoaa altaaseen. Vielä on siinä pientä säätöä, vettä menee hukkaan, se kiersi alimman kiven alle ja valui sivuille. Ympäristö pitää vielä maisemoida ja istuttaa sopivia kasveja ja pytyn kannen päälle kukka-astioita.
Kiven päällä näkyy jo sammaloitunut ilmainen matkamuisto Japanin pyhältä Fujivuorelta vuodelta 2001, pala laavakiveä.
Onhan tämä hullua aherrusta, vie aikaa esim rikkaruohojen kitkemisestä ja muusta järjestyksen pidosta. Tässä on kuitenkin mukava istua ja kuunnella lirinää ja juoda vaikka kahvit, on toki muitakin mieluisia paikkoja tarjolla. Aina ilmojen mukaan varjoon taí aurinkoon.
Tänä kesänä kaivoimme talkoohengessä (neljä) n. 10 kuutiota (10 000 litraa) vettä sisältävän lammikon. Vuorattu suodatinkankaalla ja allasmuovilla. Kuvien ottamis hetkellä allasmuovi paistoi monesta paikasta, jotenkin kokonaiskuvaa ei ole vielä otettu. Erilaisia kasveja tuohon olisi tarvinnut erittäin paljon, joten keksin reunoille omasta mielestäni aika hienon ratkaisun:
Suodatuksen hoitaa itsekyhätty tynnyrisuodatin, sekä netistä ostettu UV-suodatin. (pitää vihersamennuksen poissa tehokkaasti)
Altaassa on asutusta jo nyt, pieni parvi tavallisia särkiä. (Rutilus rutilus) Etsiskelen myös koikarppeja, mutta vielä en ole niitä löytänyt...
Todella hieno lampi, vaatinee ison pihan, tuonne kun saa vielä suokasveja niin vain paranee.
Vaivaiskoivun haluaisin yläpihan keinotekoiselle pikku suolle, mutta sitä ei saa suolta kaivamalla vanhoja taimia, juuret menevät niin syvälle, pitäisi varmaan kasvattaa siemenestä.
Ostin Turun kasvitieteellisestä vesihyasintin. Miten saan sen pidettyä hengissä ensi kesään? Se on tietysti nyt sisällä, mutta haluaisin siirtää sen pihalle, jahka ilmasto taas sen sallii.
Webbe, Ei hilla kovin märkää alustaa kaipaa. Minulla kasvaa turpeessa kukkamaan reunalla, tosin se on aika varjoisa paikka ja kastelin kuivana aikana turpeet märiksi. en vaan saanut marjoja vaikka kukoistivat. En tiedä kumpaa "sukupuolta" ovat ensi keväänä täytyy yrittää hakea niille kavereita jos vaikka innostuisivat marjojakin tekemään.
Tarkoitus onkin siirtää se vesihyasintti vasta keväällä tai alkukesästä pihalle. Mutta se mietityttää, miten saan pidettyä sen hengissä siihen saakka. Siis kulhossa ikkunalaudalla. Nemesia. Jos saan sen pidettyä hengissä, saat poikasen. Niistä voi kuulemma tehdä mattoja ja huonekaluja. Ainakin Viktoria-järven hyasinteistä on tehty....
Kiitos Ruutana ystävällisestä tarjouksesta, otan sen mielelläni vastaan, huonekalujen teko saa jäädä., mutta mattoa voisi kokeilla))).
Miniä jätti vesihyasintin paleltumaan ulos, vaikka yritin yllyttää ottamaan talveksi sisälle, joten talvetus sisällä jäi arvoitukseksi. Onnea yrityksellesi.
minäkin ostin Turun kasvitieteellisestä puutarhasta vesihyasintin. Mitä muuta se tarvii kuin vettä ja valoa? Kuinka usein vesi tulee vaihtaa? Miten kasvi jaetaan?
A & S Huomasin eilen omassa vesihyasintissani lukemattoman määrän kirvoja. Ihmettelinkin, miksi lehdet ruskettuvat. Kun katsoin tarkemmin, löysin kirvat. Nyt hyasintti on vessassa ja saa välillä pesun lavuaarissa. Jaoinkin kasvin jo eli leikkasin sivuhaaran saksilla. Toisaalta varmaan leviää muutenkin, sillä juuriston mukana tuli pientä vihreää "putua", joka nyt selvästi on vauvahyasintteja.