Vy/vv: Hyvänheikinsavikka, Chenopodium bonus-henricus

(Villiyrtit ja villivihannekset - Hyvänheikinsavikka, Blitum bonus-henricus , syn. Chenopodium bonus-henricus)

Nykyisin melko harvinaisena tavattavan hyvänheikinsavikan voi listata villiyrttikasviksi. Se on vanhan kulttuurin seuralaiskasvi, jota on viljelty lääke- ja myös pinattikasvina, lääkekasvina lähinnä vatsavaivoihin. Hyvänheikinsavikka kasvattaa turpean, monivuotisen juurensa vararavinnon avulla meheviä lehtiä, joita on syöty pinaatin tapaan.

Heinäkuussa savikoihin ilmestyy kellanvihreitä kukkia ja myöhemmin syksyllä siemeniä, joista kasvia voi lisätä jakamisen ohella. Hyvin viihtyessään savikat kylväytyvät itsekseen ja saattavat levitä liikaakin. Siemeniä voi käyttää pesupähkinöiden tapaan pesuaineena tai ruuaksi quinoan tapaan yön yli liotettuna, hyvin huuhdeltuna ja keitettynä.

Hyvänheikinsavikka on nykyisin melko harvinainen. Varmimmin sitä löytää Ahvenanmaalta, se on siellä rauhoitettu kasvi.

Viestiä muokattu 24.2.2025 / Nuu

sitä kun kerran istuttaa puutarhaan, niin lisääntyy ja jatkaa sukua ihan omin voimin. Mitähän tarkoittaa tuo ´käyttää pesupähkinöinä´? Laitetaanko siemeniä pussiin tai sukkahousuihin, ne on aika pieniä? Ja paljonko?

Siitä pesupähkinä-asiasta löysin netistä asiaa samalla kun kuukkeloin sanaa hyvänheikinsavikka. En tarkemmin siihen paneutunut, mutta kuukkeloimalla samoin löydät varmasti siitä jotain.

Rupesin funtsimaan, että tuota hyvänheikinsavikkaa voi varmaan sitten kylvää näin loppusyksysä suoraan maahan? Ei jaksais odottaa ensi kevääseen… Jos kerran itse kylväytyy, niin eikös silloin uskalla loppukesästä laittaa siemeniä maahan? Jos tilais vielä netistä ja ehtisi.



Olen lueskellut tuosta hyvästäheikistä niin paljon hyviä juttuja…c-vitamiinia kuulemma moninkertainen määrä esim. pinaattiin nähden ja muitakin vitamiineja ja mineraaleja enemmän hyvässäheikissä pinaattiin nähden - joka kutenkin tunnetaan ravitsevana kasvina sekin! Plussaa ois monivuotisuus ja runsassatoisuus.