Vy/vv: Leveäosmankäämi,Typha latifolia

(Villiyrtit ja villivihannekset)

Leveäosmankäämi 

Kasvupaikka: Rannat, ojat, lammikot, kaivannot. Matalassa vedessä tai joskus märällä maalla.

Kasvilla on ollut  laajamittaista hyötykäyttöä: nuoria versoja ja kukintoja syötiin vihanneksina, vankka juurakko voitiin jauhaa jauhojen jatkeeksi tai keittää siirapiksi, siemenistä saatiin puristettua öljyä.

Lähde: Luontoportti (ks. linkki)

Kasvin pieniä kevätversoja voi syödä raakana tai keitettynä.

Kevättalven merkk, kova pölinä käy tuulessa.vähän sormella tökkäsin lisää vauhtia



3 tykkäystä

Käyttöön liittyen, Ote Sami Tallbergin Villiyrtti -keittokirjasta:
“Kerää osmankäämistä kukkimattomien versojen tyvet. Ne ovat kokonaisuudessaan syötäviä, makeita ja erittäin herkullisia sellaisenaan noin 15 cm:n korkeuteen saakka. Vanhemmistakin yksilöistä voit kaivaa sen sisuksen, joka näyttää purjolta, mutta maistuu mantelilta.”
Ote Sami Tallbergin Villiyrtti -keittokirjasta. LuontoPortti-

Kukkimattomien versojen tyvet ovat makeita ja herkullisia sellaisenaan. Nuoresta osmankäämistä kuoritaan päällimmäiset lehdet pois ja sisällä olevaa valkoista osaa voi keittää vaikka kalan lisukkeeksi parsan tapaan tai paistaa ­nuotiolla. Myös vihreitä tähkiä voi paahtaa nuotiolla.
Vanhempien kasvien sisus maistuu ­tuoreelta mantelilta.
(Apu/artikkelit - osmankäämi on herkullinen villiyrtti)

Uskomatonta mutta mulla ei ole edelleenkään tota Villiyrtti-keittokirjaa. Onko kellään penttiläisellä ? Olis kiva tietää tarkemmin osmankäämin valmistuksesta.

Tuli heti mieleen että kasvaakohan Valtsun mökkisaaressa osmankäämiä ? Kalan kaveriksi grillillä :ok_hand:

Meillä kasvaa vaikka kuinka paljon. Pitääkin keväällä koittaa leikata noita tuoreita versoja ja maistaa.

1 tykkäys

Kerro sitten mitä tykkäsit. Varmaan voi syödä parsan tapaan eli poikkasee ja vie ääntä kohti. Parsa ainakin maistuu ihan parhaalta just niin .

1 tykkäys

Osmankäämi on oikea villivihannes. Sen juurta lähellä olevan valkoisen tyven maku muistuttaa raikasta kurkkua. Valkoinen osa on ihanan rapea, mutta vihreäksi muuttuessaan sitkeä ja villainen.

Tunnistus: Varsi on haaraton ja kalju. Vaalean sinivihreät lehdet ovat vuorottain kierteisesti ja enimmäkseen varren alaosassa.

Käyttö: Repäise nuori, mielellään vasta noussut osmankäämi ojasta ja kuori päällimmäiset lehdet pois. Kiehauta valkoisia osia lisäkkeeksi parsan tapaan tai grillaa niitä nuotiolla.

Lähde: Meilläkotona-artikkelit

2 tykkäystä

Tuossa lähirannassa luontopolun luona laskee kosteikon läpi puro, kerää taajaman sulamisvedet, koiranköt ja muut. Ei hyvä.

Mökillä saatoin syksyllä löytää saaren keskeltä hakkuuaukean kosteikossa muutamia lehtiä. Moto on tuotu lautalla, sen mukana siemeniä, eli leviää helposti. En tiedä kuuluuko jokaisen oikeuksiin kerätä tuoreita versoja. Järviruokoja saa kyllä kerätä.
Täytyy keväällä käydä katsomassa.

1 tykkäys