Biolan ja L&T Lahti kompostori

Aion hankkia pikakompostorin kevään aikana. Kuulisin mielelläni käyttökokemuksia Biolan pikakompostorista sekä L&T Lahti -kompostorista. Sekä hyvät että mahdollisesti huonot puolet. Kauppiaalta kun saa pelkästään valmistajan antamat viralliset tiedot.

Onko jotain oleellista huomioitavaa, mitä valmistajat eivät kerro?


Alkuperäinen kirjoittaja: pia1

Minulla on Biolanin puutarhajätekompostori, se iso laatikkomallinen eristämätön jossa on ritilä maata vasten. Et sellaista kummiskaan tarkoittane, ja muista en tiiä mitään. Mutta nostinpa nyt kuitenkin kysymyksesi tänne esille. Toivotaan että ne joilla vastaavia on, huomaavat tämän. Jos ei vastausta kuulu pariin päivään, niin kysäise uudelleen, sillä tavalla “pysyt esillä” eikä kysymys hautaudu kaiken muun alle. Tottakai olet jo lukenut nuo lukemattomat muut kompostointiin liittyvät keskusteluhaarat?

Meillä on Biolanin pienempi lämpökompostori. Laitan kompostoriin kaikki 3 - 4 hengen talouden keittiö- ja puutarhajätteet. Niin paljon kuin jaksan silppuan siihen menevän aineksen. Pari vuotta taisi mennä yhteiselon harjoittelemiseen, nyt kompostori toimii ympäri vuoden eikä haju- tai muuta haittaa ole. Harmittavainen oli tosin harjoitteluvaihe, kun talvisin jäätyi, kesäisin lämpö oli 75 asteessa; kun olisin toivonut tuotetta maanparannukseen, sitä ei ollut... Vähän kuin avioliitto, aika hioo särmät ja alkaa yhteispeli. Hyvin tyytyväinen olen kokonaisuudessaan.

Kiitos kommenteista. Tuntuu, että tuo Biolan on ehdoton markkinaykkönen.

Onko KENELLÄKÄÄN L&T Lahti lämpökompostorista käyttökokemuksia?

L&T on edullisempi, hieman suurempi ja ehkä ergonomisempi tyhjentää. Siinä ei kuitenkaan ole lämpömittaria eikä ilmaputkia. Hinta on kuitenkin useampi sata euroa, joten ihan "sikaa säkissä" en haluaisi ostaa...

Merlin, kuinka useasti joudut / pääset tyhjentämään kompostorisi? Odotatko että pönttö on suht täysi, vai teetko tyhjennystä "jatkuvasti"?

Juttu luistaa, mutta entäs se kompostointi?

Miten/missä käsittelette kotitalouden biojätteen?

Onko sanoiksi puettavia, julkaisukelpoisia käyttäjäkokemuksia?

Joku täällä käyttää L&T:n lämpökompostoria (Globe?), ja on sen käyttökokemuksista kirjoitellutkin. Jos vain jaksat niin luehan läpi noita kompostointiaiheita, siellä on paaaaaaljon kirjoitettua tietoa ja kokemuksia niin eri pöntöistä kuin kompostoinnista yleensä.



Mulla on B220 (eli Biolanin pienempi lämpöpönttö) ja olen siihen kovasti tyytyväinen.

Ja hakusanalla globe löytyi vaikka kuinka monta osumaa.

Meillä on Globe “maapallokompostori”, valmistaja L&T. Sellainen pyöreä pallo. Sitäkö tarkoitat? Käyttökokemusta ei ole vielä kuukauttakaan, mutta tähän asti on toiminut hyvin, kun ei kipakoita pakkasiakaan ole ollut. Jännityksellä odotan mitä sieltä syntyy. Hevosenturvelantaa ja olkia pohjalla, keittiöjätettä sotken sekaan…

pia1, tyhjennän kompostoria aika säännöllisesti. Poistan ehkä 1/5 sisällöstä, siirrän ´muhimisvaiheeseen´ muovisaaveihin (muuta väliasemaa en ole keksinyt). Melko täytenä kompostori tuntuu säilyttävän lämmön paremmin. Muhinutta tuotosta olen käyttänyt katteena. Kesällä, kun tuotanto on nopeampaa ja tulos raaempaa, sekoitan sitä perusmaahan siirtäessäni ja tai jakaessani perennoja, saadakseni maan rakenteen paremmaksi.

Meillä on L&T Tara Lahti kompostori. Se ei siis ole sama kuin Globe-maapallokompostori.



Olen omaamme ollut erittäin tyytyväinen. Kompostia on helppo sekoitella ja käännellä talikolla pohjaa myöten, ja erillinen säädettävä sisäkansi suojaa kompostiainesta kylmältä. Kesäajaksi meillä otetaan tuo välikansi kokonaan pois, silloin kompostori pysyy lämpimänä ja höyryävänä ilman sitäkin. Kovana pakkastalvena kompostori saattaa jäätyä, etenkin, jos sinne ei vie kompostoituvaa ainesta kovin usein, mutta koko tämän talven kompostorimme on pysynyt toimivana. Tosin en jaksa muistaa, onko yli 15 asteen pakkasia edes ollut… Viime talvena kompostori toimi täyttä häkää parinkymmenen asteen pakkasilla tammikuussa, helmikuun puolella se muistaakseni pariksi viikoksi hyytyi, kun oli pidemmän aikaa kovia pakkasia.



Kompostorissa on ilmaventtiili kannessa, jonka saa säädettyä asentoon kesä/talvi. Kompostori saa ilmaa myös alakautta. Pohjassa on ritilä, jonka läpi ilma alhaalta päin kulkee. Myös ylimääräinen vesi poistuu alakautta. Meillä ei ole ollut mitään ilmastus/hajuongelmia tuon kompostorin kanssa, hyvin toimii. Seosaineena käytän milloin mitäkin, kuivaa ruohosilppua, lehtiä, turvetta, tällä hetkellä hienoa sahanpurua, kun sitä sattuu nyt olemaan runsaasti. Ikinä en ole ostanut kaupan kuivikkeita. Tälläkin hetkellä kompostori toimii erinomaisesti, enkä usko ensi viikolle luvatun -12 asteen pakkasen sitä mitenkään hidastavan.



Tyhjennys on helppoa, kun kompostorin päällimmäisen osan saa nostettua erilleen. Tyhjennämme kompostorin yleensä alkukesällä. Ennen tyhjennystä emme laita kompostoriin mitään jätettä, vaan keräämme biojätteen 1-2 viikon ajaksi jälkikompostorissa olevaan ämpäriin. Tässä ajassa kompostorissa oleva massa hajoaa tunnistamattomaan muotoon, jolloin sen voi lapioida jälkikompostoriin. Tyhjennyksen jälkeen laitamme kompostorin pohjaritilän päälle hieman risuja ja oksia, jotta tuleva kompostiaines ei heti linttaannu siihen kiinni. Himpun verran vanhaa kompostiainesta jätetään kompostorin pohjalle, jotta kompostointiprosessi lähtee taas hyvin käyntiin.



Lämpömittaria tässä kompostorissa ei ole, joten jos sitä tarvitsee, niin, täytynee ostaa Biolan, mutta jos katsoo tulevansa toimeen ilman sitä, L&T Tara Lahti on erinomainen vaihtoehto. Meille kompostorista nouseva höyry ja lämpö kertoo sen, toimiiko se vai ei. :slight_smile:

Mä tyhjennän Biolanin keväällä kurpitsan kasvualustaksi. Siellä on sitten max vuoden seissyttä tavaraa, joka hoituu valmiiksi mullaksi kurpan alla (ja kurppa kasvaa kohisten). Kurpitsa kun käyttää hyväkseen maatuvasta tavarasta irtoavia ravinteita niin en viitsi mitään erillisiä pömpeleitä rakennella :wink:

Perustelut, miksi näistä kahdesta minä valitsin Biolanin:

-tykkään seurata lämpömittaria, että tiedän miten toimii.

-kuulosti hankalalta Taran tyhjennys, että ensin pitää kanteen siirtää sivuun päällimmäiset ei-muhineet ja sitten tyhjentää alimmaiset alta.

PS. eikö tämä rivinvaihtohomma toimi Macillä?

Kiitos Tuuleva seikkaperäisestä vastauksesta!! Juuri noita asioita halusinkin kuulla. Olenko ymmärtänyt oikein, ettei kompostorista otettua ainesta voi sellaisenaan laittaa esim. pensaiden alle? Onko "jälkikompostorille" mitään erityisiä "vaatimuksia"?

Kompostorista otettua “muhjua” voi käyttää pintakatteena. Se on teholtaan ja olemukseltaan tuoreen lannan tasoista, eli hyvin typpipitoista, eikä sitä siten pitäisi laittaa enää heinäkuun jälkeen etenkään ravintokasveille eikä talvehtiville kasveille.



Pintakatteena käytettävä tuotos olisi myös hyvä peittää kevyesti esim ruohosilipulla jotta tuotos pysyisi kosteana ja maatuminen jatkuisi.



“Tuotoksen” jälkikompostointitavalle ei sinällään ole vaatimuksia, eli sen voi kompostoida avokehikossa tai kiinteässä kompostorissa jossa ilmanvaihto on riittävä, sen voi laittaa jälkikompostoitumaan sellaisenaan tai sekoittaa puutarhajätteeseen tms.

Pia1, vielä tuosta meidän jälkikompostorista. Se on kannellinen vanha roskisastia. Siksi sinne voi laittaa biojätettä ämpäriin jemmaan. Minusta kompostorin tyhjennys on ihan helppo nakki… :slight_smile: Lehdet ja puutarhajätteen kompostoin kehikossa ja kompostorista tyhjennetty aines menee tuohon kannelliseen astiaan muhimaan.

Moikka, meilläkin on L&T Lahti kompostori. Käytössä on ollut hurjat kuukauden päivät. Talvikäyttökokemuksia ei siis ole, mutta hyvin tuntuu toimivan. Kun tässä on ollut näitä pakkasöitä, niin aamulla kun käy viemässä kompostoriin jätteitä nousee lämmin höyry. Meillä ratkaisi hinta kilpailun Biolanin ja tämän välillä.

Jatkan vielä sen verran, että se L&T kompostin sekoitussauva on ainakin mun käytössä ollut ihan onneton. Vaihdoin talikkoon ja johan alkoi sekoittaminen onnistua:)

Minä ihmetelen miksi L&T:n tyhjennys koetaan hankalaksi. Itsestäni hankalampaa olisi tyhjentää Biolanin pikakompostoria siitä pienestä luukusta alhaalta. Itselläni on Globe ja kun ylemmän osan nostaa pois on mujukasa ergonomisesti pystyasennossa pois lapioitavissa, kuin olisi multakasa edessä. Tyhjennystähän ei tarvitse tehdä kuin 1-2krt vuodessa.

Komenttina, että olen nyt B220:n onnellinen omistaja. Siemenmuhjut laitettu pohjalle ja vähän muutakin. Mitään kokemusta ei siis vielä ole tai on siis kompostoinnista, muttei näistä po. pöntöistä.

Apua nyt! Olenko maan ainoa, joka ei saa Biolanin lämpömittarilla varustettua pikakompostoria toimimaan? Ilmeisesti kyllä, huokaus.

Kompostoriin laitetaan pääasiassa keittiöjätettä ja seuraavia on kokeiltu viimeisen kahden vuoden aikana:

- runsaasti huussinkuiviketta seosaineeksi
- kuivaureaa ja vähän kuumaa vettä perään
- möyhimistä sekä kompostikepillä että tyhjentämällä pohjasta ja kippaamalla pintaan
- Ilmarako kaikissa mahdollisissa asennoissa
- Puutarhaletkulla kovalla paineella vettä ilmasysteemiin mahdollisten tukosten poistamiseksi, tämän jälkeen kastuneen massan tyhjennys kompostorista.

ja kaiken tämän jälkeen se ketkale tuottaa lyöhkäävää mönjää, lämpötila kompostorissa +20, ulkona +15. Alkaa huumorintaju loppua. Onneksi on sen verta iso piha että kompostori ei ole terassin vieressä mutta kyllä tämä silti ottaa päähän.

Pahinta on, että kun tyhjennän mönjät lehtikompostoriin (pelkkä kehikko), peitän lehdillä tai viitsiessäni möyhin sekaisin kuivien lehtien ja neulasten kanssa niin seos alkaa savuta parissa päivässä. Miksi ihmeessä se ei kuumene kompostorissa?????? puhetta

Niin, ja vielä lisään, että meidän keittiössä syntyy runsaasti kaikenlaista perskettä kun syömme paljon hedelmiä ja teen ruuat itse alkuaineista. Maadutettavan aineksen vähyys ei siis ole ongelma, melkein päinvastoin.

Seos on välillä ollut liian märkää ja siksi on ostettu huusinkuiviketta. Nyt ei ole liian märkää ja silti haisee. Epäilen, että ongelma on siinä, että henki ei kulje. Pitäisikö tyhjentää vielä koko höskä ja struutata painepesurilla ilmanottosysteemi auki?